Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond alweer de 5e clubrit van dit seizoen op het programma. Alle groepen gingen deze keer naar Lisse in de wetenschap dat er wel eens een bui zou kunnen vallen. Maar vooralsnog was het droog en hadden we de zuidwestenwind voorlopig in de rug. Ongeveer 55 fietsers stonden om 9 uur aan het vertrek waarvan de 12 van de A1 weer als eersten vertrokken. We reden richting Wassenaar, maar niet naar de duinen, want daar zie je over het algemeen geen bollenvelden. Toch sloegen we de route naar Meijendel in. Niet zo handig dus. Via een leuke route via het Menkenlaantje en door het centrum van Wassenaar kwamen we alsnog bij Maaldrift de eerste bollenvelden tegen. Inmiddels waren we ook midden in een bui beland, maar op weg naar Katwijk werd het al snel weer droog. Gelukkig bleef dat ook zo. In de buurt van Lisse werd mij gevraagd of we weer naar de wielerkantine gingen, terwijl we net linksaf richting De Zilk gereden waren. Maar hij had wel gelijk. “Dus als we net rechtsaf waren gegaan, waren we er al bijna?” “Dat klopt inderdaad, maar dan had je nu niet die prachtige bollenvelden aan de rechterkant gezien. Of die heerlijke tulpengeur van de linkerkant kunnen ruiken.” Ik geloof wel dat hij kon beamen dat ook dit extra lusje de moeite waard was. Op de weg door de Keukenhof merkten we al dat de tegenwind stevig waaide en ook op de terugweg via een stukje Ringvaart was het zwaar. Met veel zijwind valt het voor de achtersten soms niet mee om in het wiel te blijven. Na zo’n 85km waren we dan ook niet allemaal tegelijk terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 7-en voor de bollentocht naar Lisse

Geëmancipeerd als de B is, hebben vandaag bijna alleen de vrouwen op kop gereden. Heen, voordewind, werd een strak tempo aangehouden. De enkele kleine buitjes konden ons plezier in de mooie bollenvelden niet verstoren. We zaten na ca. 27 km al aan de koffie in de kantine van de Raceclub. Op de terugweg geen bollenvelden meer maar wel een lekker zonnetje waardoor we de tegenwind beter aankonden. Goed dat we de slechte weersberichten hebben getrotseerd, het weer is 100% meegevallen. We hebben heerlijk gefietst. Om 11.50 uur weer terug in Leiden met 60 km op de teller.

Hans Heemskerk

Bollen- met pech- tocht voor de C1!

Het was zondagmorgen nog steeds fris en bewolkt, ong. 8° en een stevige wind. Gezamenlijk gingen we naar de koffietent bij de wielerbaan in Lisse. Beide C-groepen waren met zijn 8-en. Het ging lekker vlot voor de wind (soms iets te hard). Bij Roomburg begon het te spetteren en gestopt voor regenjasjes en kon ik gelijk mijn band wat extra oppompen. Maar op de Rijndijk werd hij al weer zachter, dus gestopt om hem te plakken. Het was even lastig om het lekje te vinden, maar dat lukte uiteindelijk toch. Met hulp en praktische tips van de anderen klaarden we de klus en konden na 20 minuten weer verder. We reden langs de singels naar Warmond en namen weer eens de route door het dorp waar ook de eerste bollenvelden in beeld komen. Via de Engel naar Lisse en zijn we bij de koffie aangekomen, waar de C2 al aan het 2e bakkie toe was.

De koffie smaakte weer goed en zoals altijd met een vlotte bediening. De route terug voerde naar Voorhout, waar we nog menige kleurige en geurige bloemenvelden zagen en konden ruiken! In Rijnsburg kwam ik anders uit dan gedacht. Peter voerde ons langs het ziekenhuis en Naturalis zo naar de Boshuizerkade en Rooseveltstraat. Inmiddels scheen heerlijk de zon en ging bij sommige het extra jasje uit. De wind zat nog behoorlijk “tegen”, maar vanaf Zoeterwoude zijn ook de laatste loodjes wel te doen. Om 13.00 uur waren de Stompwijkers thuis met nog geen 55 km. op de teller.

Annie van Rijn

toerclub 1Naar de bollen

Na het bloemencorso gaan wij de bollenvelden bekijken. Bij het vertrek valt er een miezerig regentje. Langs het fietspad langs de Kniplaan ligt aan weerszijden een strook felgekleurd koolzaad. En ook langs de Vliet vallen de gele veldjes tussendoor goed op. Tip voor wie niet zo ver wil fietsen!

We vertrekken met 8 man van de C2 richting Lisse, we rijden langs de singels in Leiden, via Sassenheim naar het dorp Warmond. Wat een prachtige plaats is dit eigenlijk met stadspoorten, prachtige huizen en goed bewaarde historische gebouwen. De weg langs het spoor was afgesloten zodat we dwars door het nog slaperige dorp fietsen. We zien dat vader ooievaar moeder ooievaar verwent met ontbijt op bed. De eerste donzige gele gansjes zijn gesignaleerd. Via De Engel komen we al in de buurt van de bollenvelden. De kleuren wisselen elkaar af, er zijn nog narcissenvelden, maar vooral tulpen staan nog volop in bloei. De geur van de paarse hyacinten bedwelmt de lucht. In Lisse ziet het er nog feestelijk uit, vlaggen en rotondes zijn versierd met tulpenpotjes. We vliegen omdat we de gehele weg voor de wind hebben. We maken een eerste stop om de regenjassen aan te doen, een tweede omdat er een voorwiel los zit!! En een derde stop bij de wielerclub in Lisse. Al onze toerrijders doen daar vandaag een bakkie. Voor de 2toerclub 2e ronde komt er een koffiekan voorbij en zo zijn de kopjes weer snel gevuld. Na het vertrek moet Henk voor straf de foto maken, omdat hij de “foute” clubkleding draagt. De achtergrond is een narcissenveld, waardoor onze mooie pakken beter uitkomen. En dan begint het zware werk, alles tegenwind, die toch gauw 5 á 6 is. We ploeteren voort door Voorhout,   waar een automobilist op gevaarlijke wijze laat weten dat hij voorrang heeft.

De weg langs Rijnsburg en Leiden is lang en zwaar, ik moet zuinig zijn met de accu, anders wordt het nog veel zwaarder, de benen worden wat pappig en men houdt mij uit de wind. Ik haal het en de accu ook, maar ben de eerste uren geheel uitgeteld. Er staat pakweg 60 kilometer op de teller. Zo!

                                                                             Petra Oliehoek

A.s. zondag 29 april staat voor de A (95km) en B (80km) de rit naar De Meije op het programma. De C gaat naar ’t Zeeltje bij Bleiswijk voor een rit van 45 km. Vertrek is weer vanaf Oostvlietweg 30, voor de laatste keer om 9.00 uur.

Op maandag is het Koninginnedag en dan rijden de A en B traditioneel naar Cruquius in de Haarlemmermeer. Een goede training voor de Elfdorpentocht. De A rijdt de hele ringvaart rond (105km) en de B een kortere route (±85m). Let op! Vertrek van deze rit is om 8.30 uur op de parkeerplaats bij Het Blesse Paard.

Wie de gehele toerkalender gemist heeft en niet kan wachten op het clubblad. Je kunt deze ook downloaden van onze site. www.toerclubstompwijk.nl

Op De Pedalen voorjaar 2012

De redactie is bezig met de aanstaande nieuwe uitgave (voorjaar 2012).

Heeft u tekst (en/of foto’s voor ons? Bijvoorbeeld voor dit jaar te verrijden tochten, uw (wieler)belevenissen van de afgelopen winter? E-mail het, vóór woensdag naar de redactie: clubblad@toerclubstompwijk.nl