Toerclub

Toerclub Stompwijk

De Moederdag-verwen-tocht.

Afgelopen zondag stond er bij Toerclub Stompwijk weer een gewone clubrit op de kalender. Wat een fijn gevoel als je de gordijnen open doet en ziet dat er weer eens een zon schijnt op zondag. Wat is het nog rustig als ik naar de start fiets. Ik zag helemaal geen andere fietsers! Ze zijn toch niet vergeten dat we nu om half 9 vertrekken? Maar ik was gewoon te vroeg en om half 9 vertrokken er zelfs zo`n 62 leden! Wij met 9, (Peter met zijn harem) en de C2 met 8. Beide groepen reden achter elkaar aan richting Stompwijk, Noord Aa en via de Benthuizerplas weer naar het nieuwe fietspad door het Bentwoud. Nu hielden we de bordjes Hazerswoude aan en gingen we door de Loete. De C2 ging ook daar heen en wij reden nog een ommetje voor we elkaar weer zagen bij de koffietent Klein Giethoorn. Heerlijk in de serre en dan in het zonnetje, wie doet je wat!? Wat hebben wij moeders het toch goed! Maar na de koffie gaan we toch maar weer op huis aan, verder over het Oostvaartpad en langs het spoor naar Zoeterwoude. De mooie Weipoort en bij de Ondermeerweg haakten de Zoetermeerders af. Met elkaar besloten we nog een stop te houden bij Het Blesse Paard, die vanwege Moederdag de koffie aanbood. Met de heerlijke zelfgebakken appeltaart was het een goede afsluiting van een mooie fietstocht. We hadden er weer 45 km opzitten en waren 11.45 uur in het dorp.

Annie van Rijn

De B vertrok met z’n 7-en (4 mannen/3 vrouwen) naar Hekendorp. Waarschijnlijk vanwege moederdag openbaarde zich vandaag een bijna vergeten natuurverschijnsel: een blauwe lucht met zon. In de groep reden twee herintreders mee: Wim en Koert. Roselien had een speciale moederdag, haar dochter (normaal bij de A2) reed met haar mee bij de B. Met voordewind, o.a. via de schitterende Reeuwijkse plassen, arriveerden we, na de A1, als tweede bij het restaurant Goejanverwelle. We konden lekker buiten zitten. Al snel arriveerden ook de andere groepen zodat het terras Stompwijks gekleurd was. De jeugdige bediening had in recordtijd iedereen van koffie, Jägermeister, cola al of niet met appelgebak voorzien. Op de terugweg leek de wind gedraaid en afgezwakt, of kwamen die goeie benen van de appelgebak? Soms lijkt de route gewoon een stuk korter. Om 12.45u weer thuis in Leiden met 95 km op de teller.

Hans Heemskerk

De A1 vertrok als eerste met 9 man en daarna de A2 (13 man/vrouw) en de A3 (16). Adrie is in training  voor de Alpe d’HuZes en reed ook met ons mee. In de groep gaan de gesprekken al weken over nieuwe fietsen, doordat ik er een besteld heb. Iedere keer vragen ze hoe lang het nog duurt en of ik dan àl het kopwerk kan doen. Maar binnenkort heeft ook Richard er één, dus nu wordt het een race wie er als eerste mee aan de start staat. Richard rijdt al een paar weken zonder voorderailleur, dus dat wordt sowieso een vooruitgang voor hem. Aan zijn rijden kun je het echter amper merken.

Via Zevenhuizen reden we richting Moordrecht en werden bijna de kant in gereden door een haastige pick-up-truck. Dat ging maar net goed.

Daarna kwamen we op een klinkerweg, nog hobbeliger dan de Stompwijkseweg. Wie had gedacht dat dat mogelijk was! Gelukkig was hij wel wat korter, maar we waren lekker los gerammeld. Het terras in Hekendorp was nog leeg, maar wel zonnig en uit de wind zat je er heerlijk. Vandaar dat de A3 later graag onze plek overnam. Tegenover het terras staat een beeld van Vrouwe Justitia. We komen er al jaren, maar nu pas viel het ons op. Het blijkt dat op de plaats van het café vroeger het Regthuys stond. De hoge zuil waar het beeld op staat deed waarschijnlijk dienst als schandpaal voor personen die zich schuldig hadden gemaakt aan echtbreuk of godslastering. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is de schandpaal nog eenmaal gebruikt. Op het platform werden NSB’ers gedwongen het Wilhelmus te zingen.

Omdat we pas halverwege de geplande afstand waren moesten we op de terugweg nog flink omrijden. Via Driebruggen en de Reeuwijkse plassen was niet ver genoeg. Daarom werd er steeds een stukje aan de route geplakt, zodat we via Zwammerdam en Alphen verder gingen. Zo lukte het ons om na precies 85km terug in Stompwijk te zijn.

Arno van Rijn

C2pipkruid

Een korte route (45 km) i.v.m. Moederdag, er fietsen bij ons clubje 4 moeders mee, die het feestontbijt voorlopig gemist hebben, maar dat mogelijk rond lunchtijd weer goed gemaakt is. We gaan op de pedalen richting Hazerswoude naar Klein Giethoorn. Een race/tandem vliegt ons voorbij in de Meer en Geer, wat een superfiets is dat. We gaan langs Zoetermeer, Noord Aa richting het nieuwe fietspad het Bentwoudpad. Het Bentwoudpad is zes kilometer lang en loopt langs de zuidrand van natuur- en recreatiegebied Bentwoud. Fietspad 96 verbindt Benthuizen, Zoetermeer, Waddinxveen en Moerkapelle met elkaar en met het Bentwoud. Het tijdelijke fietspad is in opdracht van provincie Zuid-Holland door Dienst Landelijk Gebied aangelegd, als onderdeel van het Bentwoud. Het definitieve fietspad komt iets oostelijker te liggen. Op die plek zijn nog niet alle gronden in eigendom van de overheid. Omdat er nu al behoefte is aan een veilige fietsverbinding, is voor deze tussen oplossing gekozen. Dat is een 1300 ha groot bos in wording tussen Zoetermeer en Boskoop. Het bos wordt stapsgewijs aangelegd. Telkens wanneer genoeg gronden zijn aangekocht, worden daar bomen geplant. Als het bos is aangelegd draagt Dienst Landelijk Gebied het over aan Staatsbosbeheer (met dank aan internet). Een prachtig pad in de directe omgeving, ga zelf ook eens lekker fietsen om te genieten van grote open velden, water en begroeiing. De fietspaden worden omzoomd met een lang geel met wit lint van koolzaad en fluitekruid. Dan komen we weer langs strak aangelegde tuinen van de diverse kwekerijen en genieten van het zonnetje in de serre, waar druivenranken nog in de groei zijn en de druiven speldenknopjes. De was wappert aan de lijn. Net als wij er zitten, komt de C1 zich ook melden, een fietsclub uit Zwanenburg en nog twee toerclubs, kortom het is een drukte van jewelste.  De koffie is fantastisch, zo ook de appeltaart. Kortom het leven is verrukkelijk. We vervolgen de weg achter het café langs en gaan weer op huis aan, langs de rand van Alphen, de 4 Heemskinderenweg, waar een paard op het fietspad loopt. We vervolgen langs Heineken, het Molenpad, Watertje en in een wei zie ik nog drie dikbilkoeien met allemaal een vers litteken van de keizersneden, want ze doen hun naam echt eer aan en bevallingen kunnen niet (meer) natuurlijk.  De kalfjes waren trouwens niet in beeld.

Een heerlijke fietstocht gemaakt en toe aan een flink ontbijt, meld ik me op mijn eigen terras. Volgende week weer nieuwe avonturen!

Petra

Donderdag 17 mei, de Tunneltocht

Donderdag, Hemelvaartsdag, rijden de A- en B-groepen de Tunneltocht (±105km). Komt u allen, het is een schitterende tocht en bij de koffiestop hebben ze ongeëvenaarde appelgebak! Vertrek om 8.30u vanaf de Meerlaan.

Zondag 20 mei gaan de A-groepen naar Vogelenzang (85km), de B gaat naar de Theetuin in Nieuwveen (65km) en de C gaat naar De Halve Maan in de Meije (65km). Vertrek voor allen om 8.30u vanaf de Oostvlietweg 30.

Nog iets over de Elfdorpentocht

Op internet kun je in een radio uitzending Michael Boogerd horen over zijn deelname van vorige week zondag: http://www.538gemist.nl/fragment/16241

Leuke verslagen kun je o.a. lezen op:

http://vttentoertochten.com/website/?p=1385

http://www.mtb-you.nl/detail.asp?type=verslag&verslag=860