VrouwActief

Vrouwactief                     

Op 7 mei om 19.00 uur vertrokken met 33 personen naar de bakkerij v. Maanen in Rijnsburg. Bakkerij v. Maanen heeft ongeveer 50 winkels en er werken zo’n 500 man personeel.

We werden er ontvangen met een kopje koffie en een petitfourtje (dat was smullen).

We werden in twee groepen verdeeld en de ene groep ging naar de broodafdeling en de ander naar het natte gebak. Bij de natte gebak worden de appeltaarten, luxe koekjes, notentaartjes enz. gemaakt.

De andere groep gingen naar de broodafdeling kijken en waar de gebakjes, taarten gemaakt werden. 

We konden zien hoe het verdeel systeem werkt zodat de winkels geleverd kregen wat ze besteld hadden.

Vervolgens gingen we naar de echte brood afdeling, waar ongeveer 30 verschillend broden worden gebakken.

Er is een goed computergestuurd systeem waar ze een code invullen en dan zorgt de computer ervoor, dat de goede ingrediënten in een grote bak gedaan wordt. Deze mengt het ook gelijk.

Vervolgens gaat het deeg naar een machine die precies het brood afweegt.

Dan gaat het in een rijskast, als het daar uitkomt wordt het in de broodblikken gedaan, dan gaat het nogmaals in een rijskast en die procedure  duurt 90 minuten. Daarna gaat het pas de oven in. Het was allemaal geweldig interessant.

Na afloop van de rondleiding kregen we allemaal een stukje duinbrood, wat nog extra lekker was gemaakt door het in te smeren met  olijfolie, zout en nog wat (geheime kruiden) en nogmaals te bakken. Het moet gezegd: deze nieuwe variatie smaakte geweldig lekker. 

Daarna gingen we weer huiswaarts.

Bedankt voor deze mooie afsluiting en tot ziens in september,

Mariska Zandbergen