Groot paardensportevenement in recreatiegebied Vlietland

paardensport evenementIn het weekend van 16 en 17 juni 2012 vinden in recreatiegebied Vlietland, nabij Den Haag, net naast de snelweg A4, voor het negende achtereenvolgende jaar de Samengestelde Wedstrijden voor ruiters en menners plaats. Er zullen naar verwachting ruim 450 paarden en pony’s aan de start verschijnen met ook deelnemers uit België. 

Samengestelde wedstrijd

Kenmerkend voor de Samengestelde Wedstrijden is dat zowel de ruiters, als de menners hun capaciteiten in diverse rubrieken moeten laten zien. De ruiters dienen eerst in een dressuurproef de gehoorzaamheid van hun paard/pony te tonen. Vervolgens dient een springparcours met goed gevolg te worden afgelegd alvorens aan de cross country mag worden begonnen. De cross country is ronduit een spektakel en zeker een bezoek waard. In de cross dienen over een traject van ruim drie kilometer 20-25 ‘natuurlijke’ hindernissen te worden overwonnen. De parcoursbouwers, Cees de Jong en Martin Spruijt uit Stompwijk, hebben wederom hun creatieve geest de vrije loop gelaten. De hindernissen bestaan niet alleen uit boomstammen, maar bijvoorbeeld ook uit een boerenwagen en niet te vergeten een waterhindernis. De cross heeft dit jaar als thema Olympische Spelen 2012. Voor de menners is de wedstrijd over twee dagen verdeeld: zaterdag de dressuur en de vaardigheidsproef en op zondag het wegparcours en de marathon. Parcoursbouwer Koos van Hilten heeft voor de marathon zes ingewikkelde hindernissen neergezet. Op zondag zullen de cross country en de marathon onder meer op de waterhindernis ongestoord samenkomen. U komt dan ogen te kort.

Kampioenschappen

De organisatie is in handen van Stichting Eventing Zuid- Holland, bestaande uit leden van de paardensportverenigingen de Blesruiters uit Stompwijk en Koningin Emma uit Wassenaar. De wedstrijd staat onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond. SGW Vlietland is inmiddels een begrip geworden met als gevolg dat dit jaar het KNHS Kampioenschap voor de pony’s én het Kampioenschap voor Zuid-Holland in alle klassen (Beginners, Licht, Midden en Zwaar) zal worden verreden. Voor de ponyruiters is deze wedstrijd de laatste mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap. Regiokampioene van vorig jaar, Debby van Veen uit Den Haag, zal dit jaar haar titel proberen te prolongeren in de klasse M paarden. In die klasse zullen ook Jacqueline Brussee uit Den Haag en Dexter Biersteker uit Wassenaar aan de start verschijnen. Internationaal eventingamazone Bobbie Bary uit Alphen aan den Rijn zal met jongere paarden in de klasse L starten en Glenn Ferguson uit Delft zal in de klassen Z, M en L deelnemen.

 

Om een paardensportevenement van dit formaat te kunnen organiseren zijn afwisselende terreinen nodig en vooral een grote oppervlakte. Met dank aan Recreatiecentrum Vlietland B.V., de Provincie Zuid-Holland en de Gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoeterwoude voor het ter beschikking stellen van de prachtige terreinen, de sponsoren en de vele vrijwilligers, is ook dit jaar SGW Vlietland een feit.

Programma

Beide dagen beginnen om 8 uur met de dressuur. Op zaterdag zal rond 11:00 uur door de bondscoach van de pony’s, Martin Lips, het startsein voor de cross worden gegeven. Rond 17:00 uur zal de laatste ponyrubriek (L pony’s) met de cross van start gaan. Zondag zal ook rond 11:00 uur worden gestart met de cross (B paarden). Tevens zal die dag voor beginnende combinaties een oefencross (paarden en pony’s) worden verreden, waarvoor geldt dat alvorens aan de cross te mogen beginnen, eerst een springparcours met goed gevolg dient te worden afgelegd. Een strodorp met gezellige kraampjes maakt het geheel compleet. Voor meer informatie en foto’s

 www.eventingzuidholland.nl. Toegang en parkeren gratis.