Hippische metamorfose op recreatiegebied Vlietland

IMG_0799

In de aanloop naar het weekend van 16 en 17 juni 2012 bleef het spannend wat het weer zou doen. Uiteindelijk bleek het perfect weer voor het veelzijdige paardensportevenement (de Samengestelde Wedstrijden voor ruiters en menners) in recreatiegebied Vlietland: droog, zonnig, maar niet te warm. De heer B. Carpentier Alting, directeur van Recreatiecentrum Vlietland B.V., was weer onder de indruk van de ware metamorfose die het recreatiegebied voor zo’n weekend ondergaat. Na een gedegen voorbereiding zette de bouwploeg in één week tijd een prachtige cross country en marathon neer. Dankzij onder meer de vele trouwe sponsoren en de circa 200 vrijwilligers, konden ruim 400 ruiters en nog eens 50 menners de paardensport in brede zin beoefenen.

Cees de Jong en Martin Spruijt, beiden uit Stompwijk, bouwen al ongeveer 15 jaar cross country’s en zijn daarbij opgeleid door de eind vorig jaar overleden Pleun van der Marel uit Wassenaar. “Hij was onze kennisdrager, onze initiator”, aldus Cees de Jong. Een cross mag wel pittig zijn, maar moet vooral ook fair zijn was de opvatting van Pleun van der Marel. Met dat adagium in het achterhoofd is een hindernis aan Pleun van der Marel opgedragen, de zogenaamde Pleun Jump. Zoals verwacht en gehoopt, was de Pleun Jump inderdaad één van de hindernissen waarop werd geselecteerd.

Dit jaar werd tijdens SGW Vlietland zowel het KNHS Kampioenschap Eventing pony’s als het Regiokampioenschap Zuid-Holland in alle klassen georganiseerd. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie zoekt altijd met zorg een wedstrijd uit voor een kampioenschap. Het gaat dan om het totaalplaatje, van de crossbouw(er) tot en met degene die de catering verzorgt. Mevrouw Bronsvoort als afgevaardigde namens de KNHS vond het “een prachtig georganiseerd evenement, dat heel goed voelde”. “Al met al een kampioenschapwaardig evenement”, aldus mevrouw Bronsvoort.

Voor de ponyruiters stond veel op het spel omdat dit de laatste kwalificatiewedstrijd vormde voor het Europees Kampioenschap dit jaar in het Franse Fontainebleau. Bondscoach voor de Eventing, Martin Lips, was al vroeg bij de bouw betrokken opdat goed kon worden geanticipeerd op wat de ponyruiters mogelijk in Frankrijk te wachten staat. Martin Lips vond dat de cross veel oog had voor detail en paardvriendelijk was gebouwd.  

In een Samengestelde Wedstrijd dient eerst een dressuurproef te worden gereden, vervolgens een springparcours en daarna de cross country. Over de gehele linie was duidelijk te zien dat degene die goed was in de dressuur een streepje voor had en zich eventueel een springfout of wat tijdfouten in de cross country kon permitteren.

Op zaterdag werd om 11 uur door Martin Lips de eerste combinatie in de Zwaarste klasse paarden gestart. Deze rubriek werd overduidelijk gewonnen door Francoise Rey uit Wetsinge met haar paard Zirkoon. Francoise stond na de dressuur aan kop en behield deze plek door foutloos te springen en te crossen. Tevens werd zij winnares van de Eventing Trophy, de wisselbeker voor de winnaar van de hoogste klasse. In de Midden klasse paarden ging de eerste prijs naar Vera Grevelink uit Asten met haar paard Wildzang’s Pasquino, die als enige combinatie foutloos heeft gesprongen voordat zij de cross in ging. De tweede prijs ging naar Renske Kroeze, een trouwe deelneemster aan SGW Vlietland, met haar paard Zavira. Dexter Biersteker uit Wassenaar werd met Chai Valley’s Azkaban derde en tevens Regiokampioen M paarden. De Regiokampioene van vorig jaar, Debby van Veen uit Den Haag, kon met haar paard Wiwanda haar titel door onder meer drie weigeringen in de cross helaas niet prolongeren. Twee deelneemsters uit België (Pauline Tuytel met Nevada D Heuve en Lola Madrenas met Roulette W) reden ook niet onverdienstelijk en bezetten plaats 6 en 7. Joyce van de Kuilen uit Elst is met haar pony Regent des Mauvis KNHS Kampioen Eventing in de klasse Z geworden. Door na een goede dressuurproef foutloos te springen en te crossen kon Joyce de eerste prijs in de wacht slepen. “De afsprong en de punten in het parcours vormden geen makkelijke hindernissen”, aldus Joyce van de Kuilen. Nina Knape uit Ouddorp met Anydale for Pleasure reed ook een foutloze cross op exact dezelfde tijd. Een naar verhouding mindere dressuurproef plaatste Nina op plaats twee. Femke van de Veen won met haar pony Wodka Lime de klasse M en mag zich in deze klasse tevens KNHS Kampioen Eventing noemen.

De klasse L paarden werd in twee ringen verreden. In de ene ring was Patricia Nouws met Breezer T.C. uit Etten-Leur oppersterk na een goede dressuur en een foutloos springparcours en een foutloze cross. Lianne Chardon met Wila nam de tweede prijs mee naar huis. In de andere ring viel Renske Kroeze opnieuw in de prijzen. Nu de eerste prijs met haar paard Celeste la Dolga. Net als Renske reed Brianne Haalboom met Warempel een goede dressuurproef en een foutloze cross. Een balk bij het springen maakte dat Brianne uitkwam op een tweede plaats. De derde plaats werd ingenomen door Annemieke van der Stek met Zamora uit Strijen, die tevens Regiokampioen L paarden werd. Elaine Pen uit Voorschoten werd met haar paard Willi Nilly vierde en tevens tweede in het Regiokampioenschap. Elaine maakt met haar paard Vira een zeer goede kans om voor het eventingteam afgevaardigd te worden naar de Olympische Spelen. Zij vond het een mooie wedstrijd die duidelijk was gebouwd. “De paarden worden getest, maar de cross is niet onbegrijpelijk. De paarden weten hoe ze moeten springen. Het is doorgaans een moeilijke cross over een mooi terrein met aansprekende ambiance. Goed om jonge paarden op te leiden. De moeilijkheidsgraad zat in de Mexicaanse hoed, de boerenwagen met de punt erna en de Coffin. Verder was de Pleun Jump mooi, maar lastig”, aldus Elaine Pen. Purdy van der Salm uit Stompwijk werd met haar paard Utopia Destiny vierde in het Regiokampioenschap, met een foutloze cross maar wel twee balken in het springparcours.

Daphne Vergouwen stond met haar pony Denver na de dressuur veruit aan de top. Een balk bij het springen vormde na een foutloze cross binnen de tijd geen obstakel meer voor de KNHS Kampioenstitel Eventing pony’s in de klasse L. Regiokampioen in deze klasse werd Merel Heester met Rhibalia V uit Heerjansdam. Tweede in het Regiokampioenschap werd Marana Dam uit Strijen met Sioux Morining Star. Opvallend was dat in deze klasse er maar weinig fouten in de cross zijn gemaakt.

Op zondag stonden de klassen B en BB (oefencross) voor paarden en pony’s op het programma. Marcia Dominicus uit Stompwijk is met haar zwarte paard Ike Regiokampioen B paarden geworden. Marcia wist haar koppositie na de dressuur vast te houden door geen fouten te maken in het springparcours en in de cross. Melissa Gerrits uit Maasland viel meermalen in de prijzen: met haar paard Amazing werd ze tweede en met Vartouhi werd ze derde. Dezelfde klassering behaalde zij voor het Regiokampioenschap. Corinne Ragot uit Voorschoten werd met Betullia B vijfde. Niet ieder paard bleek graag het water in te springen, waardoor er behoorlijk wat weigeringen op deze hindernis ontstonden. De Trakehner bleek eveneens een moeilijke hindernis te zijn. Bij de B pony’s wist Robine Lievaart uit Maassluis met haar pony Boy met een hele goede dressuurproef een balk in het springparcours te compenseren en de eerste plaats en tevens de Regiokampioenstitel in de wacht te slepen.  

In de oefencross wist alleen Petra Goldstein uit Purmerend met haar paard Vancouver C in het springen en in de cross foutloos rond te komen, met een welverdiende eerste plaats tot gevolg. De Stompwijkse Erna van der Lubbe sleepte met Ramon een knappe derde plaats in de wacht. Lucette Aantjes uit Zoeterwoude viel met haar Olga net buiten de prijzen. Afsluitend ging tegen 17:00 uur de oefencross pony’s nog van start. De eerste prijs ging naar Sabine van Gelderen uit Goedereede met Starlight.

Naast de ruiters konden op zondag ook de aanspanningen op maar liefst drie marathonhindernissen worden aanschouwd en aangemoedigd. De bouw van de marathon was onder meer in handen van parcoursbouwer Koos van Hilten uit Stompwijk. Het publiek dat in grote getale op het paardensportevenement was afgekomen, was veelal te vinden bij de waterhindernis, waar ruiters en menners elkaar probleemloos afwisselden. Nathalie van de Ende uit Poeldijk, winnares in haar klasse, sleepte met haar tweespan pony’s tevens de Jongeneel Bokaal in de wacht die wordt uitgereikt aan de menner met het minste aantal strafpunten. Sandy Seijn uit Voorschoten wist met haar Shetlander tweespan de hobbyklasse op haar naam te schrijven. Indrukwekkend was verder ook het vierspan Friezen van Jan Ranzijn, die zich in constant en gestaag tempo door de marathonhindernissen lieten leiden.

Voor foto’s en uitslagen zie www.eventingzuidholland.nl.