Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag was het Vaderdag, maar ook dan staat voor Toerclub Stompwijk een clubrit op de kalender. De A en B gingen naar De Zilk, de C naar Wassenaarseslag. Dankzij het zonnige weer stonden om 8.30 uur weer 50 fietsers klaar voor vertrek.

Ondanks Vaderdag, de Burgerronde in Zoeterwoude, het paardenevenement in de Vlietlanden en de harde wind, stonden er toch nog 9 fietsers van de A1 en een gastrijder te trappelen om de rit naar de Zilk aan te vangen. Reservecaptain Ronald stippelde dit keer de route uit. We reden via Meijendel en verder noordwaarts door de duinen. Daar ging het, met de wind in de rug, af en toe lekker hard. Wel dreigden we daardoor al binnen het uur bij de Zilk aan te komen. Daarom reden we bij Noordwijk een extra lusje het binnenland in. Bij de Ruigenhoek aangekomen bleek het koffiezetapparaat kapot zodat er, een beetje mopperend, thee, chocomelk, cola of niks besteld werd. Ineens kwam de serveerster opgelucht vertellen dat het koffiezetapparaat gerepareerd was. Edu had echter nog andere problemen op te lossen, want een schakel van zijn (nieuwe) ketting bleek kapot. Spoedreparatie was vereist, maar helemaal goed kreeg hij het niet. Toch hebben we hem zonder verdere kleerscheuren thuis kunnen afzetten. Het was uiteraard wel even buffelen op de terugweg. Met name op het fietspad langs de Leidsevaart, waar de wind vrij spel heeft was het flink aanpoten. Maar eenmaal thuis, met zo’n 80 km op de teller en een gemiddelde van boven de 31,5, konden we allemaal weer tevreden terugblikken op een mooie rit.

Patrick Delanghe

De B vertrok met z’n 11-en (9 mannen/ 2 vrouwen) naar De Zilk.

Omdat de harde wind van de zijkant kwam hadden we hem meer tegen dan voor. Dus koos Wim (Wetsteijn) voor een route binnendoor via Wassenaar naar Katwijk waar we de duinen in doken. Op de boulevard van Noordwijk ondervonden we pas echt hoe hard het waaide. Hierna weer de duinen in tot vlak voor het plaatsje De Zilk. Na ca. 35 km arriveerden we bij het café “De Ruigenhoek” voor de koffiestop. Een treffender naam die bij deze weersomstandigheden paste hadden we niet kunnen bedenken! Alle groepen zaten binnen al aan de koffie. De koffie met appelgebak smaakte prima. De terugreis ging eveneens via de duinen. Evenals op de heenweg hadden we de wind op de boulevards van Noordwijk en nu ook van Katwijk het sterkst tegen. De route ging verder via Rijnsburg, Valkenburg en Leiden. Dus was ik vroeg thuis, namelijk om 12.10 uur met 70 km op de teller.

En dan loop je verder de gehele zondag te denken “gaan we het redden tegen Portugal, komt er het wonder van Charkov?”. Inmiddels (zondag 22.40 uur) weten we dat ze het niet gered hebben. Nederland had in de geschiedenis al een Karel de Stoute, we hebben nu ook een Bert de Starre.

Hans Heemskerk

De C groepen

Er waaide een behoorlijke stevige wind en was ik blij dat ik even kon uitrusten op het erf van Theo. Gelukkig scheen de zon en dan mogen we niet klagen vind ik! Ons groepje was weer klein (3) en de C2 waren met 6. In één groep, ook met de van een operatie herstellende Jaap, reden we richting de Horsten en sloegen daar linksaf het pad op en volgde verder het spoor helemaal tot in Den Haag. Meestal volgde ik de bordjes van de Oostduinenroute van de ANWB, maar ik heb er nu geen één gezien en vermoed dat ze vervangen zijn door de Knooppunten route. Gelukkig zat hij nog goed in mijn hoofd en kwamen we via hele mooie paadjes langs Clingendael en Huis ten Bosch en zagen dat de koningin niet thuis was, want er wapperde geen vlag! Bij de Waalsdorpervlakte het pad gevolgd naar Meijendel en dan is het nog een paar kilometers duinen voor we boven aan het strand zijn. Lekker dat we toen voor de wind hadden. Wij gingen met zijn 3 en op lekkere zachte kussens in een hoekbank zitten met de zon op onze bollen, van de wind hadden wij geen last! De rest koos er toch voor om binnen te gaan zitten. Die hebben het spektakel gemist van de brutale mus die mijn koekje in zijn geheel van mijn schoteltje af pikte! Hij had moeite om het op te eten ook met hulp van zijn mede musjes niet, dus heb ik het maar even klein gemaakt en hadden zij er heerlijk maaltje aan! De terugweg werd bepaald door Jaap en Henk. Ze loodsten ons door Wassenaar naar het tunneltje onder de Rijksstraatweg door en weer langs de Horsten waar de laatste resten van het schuur-/tent feest opgeruimd werden. Om kwart voor 12 waren we allemaal weer thuis met iets meer dan 45 km.

Annie van Rijn

A.s. zondag staat voor alle groepen de clubrit naar Nieuwkoop op het programma. De A rijdt ongeveer 90 km, de B probeert het in 75 km en voor de C is het een verre rit van ±65 km. Vertrek is weer om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.

Voor wie zo nu en dan eens een extra lange rit wil rijden staat er zondag ook een tocht naar het Gooi gepland. Deze is ongeveer 150 km en het vertrek hiervoor is om 8.00 uur vanaf de kruising bij de Meerlaan.