Let’s play darts 10 jaar!

Afgelopen zondag 8 juli was het dan zo ver. De finales van “Stompwijk-Zoeterwoude darts”. Eerst was er de kindermiddag en daarna mochten wij. Om 15.15 uur ging het programma van start. Om extra uit te pakken, vanwege het 10 jarig bestaan van dit toernooi, moest er een hoop geregeld worden. Zondagmorgen om 10.00 uur was de voltallige organisatie bij de tent om het podium om te toveren tot een echt professioneel “dartspodium”. Eerst kwamen onze topdarters Francis Hoenselaar en Roland Scholten op het podium (het blijft toch speciaal om de wereldtop in Stompwijk te hebben). Terwijl Francis naast het podium de kinderen leerden darten, ging op het podium de halve finale bij de heren van start. Vanuit Zoeterwoude gingen Ruud van Vliet en Henk Turk met elkaar de strijd aan. Uiteindelijk trok Henk met een 3-0 overwinning aan het langste eind en stond hij voor de 8e (!!!) keer in de finale. De Stompwijkers Wout(je) Brugman en Bas de Haas knokten letterlijk voor elke punt om de finale te halen. Na een zeer spannende strijd, trok uiteindelijk Wout aan het langste eind en stond hij net als zijn zusje Shirley in de finale. Nadat de 4 heren het podium hadden verlaten, was het de beurt aan de dames om hun finale te gaan spelen. Zoals het ook op de televisie gebeurt, kwamen Shirley Brugman en Astrid Coene onder begeleiding en met de door hun gekozen opkomstmuziek het podium op. Rick van Rijn stond daar al klaar om de partij te schrijven en Francis Hoenselaar ging deze finalepartij tellen. Het was mooi om te zien dat in het begin de zenuwen bij de finalisten de grootste tegenstander was, maar toen de druk van het podium en de camera’s wat wegzakte, knokten ze voor wat ze waard waren. Na een hoog spanningsgehalte was het Shirley Brugman die haar 2e titel pakte en zich de kampioen van 2012 mag noemen. Astrid Coene werd zo de nummer 2 (zij had al 2 titels op zak, 2008 en 2009). De beker voor de nummer 3 was voor Tamara Prins. Zij heeft ook al 2x gewonnen (2006 en 2011).  Nadat de dames hun bekers, de bloemen en Shirley ook de Champagne en de cheque in ontvangst hadden genomen, maakte Carmen nog wat foto’s voor het nageslacht en was het de beurt voor de heren. Francis loste Roland af bij de kinderen, wat achteraf een groot succes bleek te zijn. Leuk gezicht, al die kleintjes die les kregen van de wereldtop. Ook daar legde Carmen alles vast met haar camera (de foto’s zijn te zien op www.fotografiecarmen.com). Ook bij de finale van de heren ging het officieel. Een opkomst onder begeleiding en ook door hun zelf gekozen opkomstmuziek en luid applaus van de aanwezigen. Deze finalepartij werd ook door Rick geschreven en de telling kwam voor rekening van Roland Scholten. Het begon met een 1-0 voor Henk, waarna Wout het weer recht zette door 1-1 te maken. Vervolgens maakte Henk de 2-1 in de volgende “leg”. Wout kreeg het niet voor elkaar om de dubbel eerder te gooien dan Henk. Het ging om de dikte van een ijzerdraadje. De 3-1 gaf Henk zelfvertrouwen en werd het lastig voor Wout. Henk kwam in zijn spel en denderde door naar de uiteindelijke 6-1. En zo werd Henk Turk voor de 8e keer kampioen van dit toernooi. Wout Brugman werd 2e en Bas de Haas en Ruud van Vliet werden gedeelde 3e.

Nadat de bekers, bloemen, enz. vergeven waren, kon Henk het niet laten om de champagne rijkelijk over het publiek heen te spuiten. Deze waren voorbereid en hadden paraplu’s meegenomen, wat ook weer mooie plaatjes opleverde.

Nadat Henk nog even met zijn kinderen voor de fotografen poseerde, konden we iedereen bedanken voor dit mooie toernooi en voor de 10 mooie jaren met veel sportieve wedstrijden en vooral veel gezelligheid. Nadat ik het toernooi 10 geleden met Marco Lexmond en Ruud Scholtes oprichtte, is het uitgegroeid tot een prachtig jaarlijks terugkerend evenement. Na 10 jaar stop ik er mee. Ik denk dat het voor de organisatie en het toernooi het beste is om weer nieuwe mensen door te schuiven. Dat werkt vaak verfrissend met nieuwe ideeën. Hierbij wil ik de organisatie (Ruud van Vliet, Ruud Scholtes, Maurice v/d Bosch, Alex v/d Heiden en de nieuwkomers Rick van Rijn en Koen Vreeburg) enorm bedanken voor de prettige samenwerking. Het was super met jullie! Ook de twee die al eerder stopten: Marco Lexmond en Piet Olijhoek bedankt! Aad van Velsen