Stompwijk-film in twee delen op TV West

‘Stompwijk, dorp tussen steden’ is de titel van de documentaire die op zondag 15 juli te zien is op TV West. De film van Frans Oliehoek laat de dorpsgemeenschap Stompwijk anno 2012 laat zien, maar vooral het buitengebied rond deze plattelandskern.

Het idee tot het maken van een film over Stompwijk werd enkele jaren terug geboren op een bijeenkomst in de dorpskerk waar de oude films ‘Hoe alles hier reilt en zeilt’ en de rolprent ‘Stompwijk’ uit 1966 werden vertoond. Het liep toen storm: drie avonden lang was de dorpskerk afgeladen en van beide oude films werden bijna duizend dvd’s verkocht.

Frans Oliehoek, de vader van regisseur Tim Oliehoek, is met Stichting Filmgroep Stompwijk enkele jaren bezig geweest met ‘Stompwijk, dorp tussen steden’. Voor deze nieuwe film kregen inwoners van Stompwijk de kans om hun mooiste plekje van het buitengebied aan te geven. De beelden worden van een persoonlijke noot voorzien als inwoners vertellen waarom ze graag sportief en recreatief in de groene omgeving bezig zijn. De natuur in dit stukje landelijk gebied komt zo prominent in beeld. Ook is er aandacht voor de relatief kleinschalige land- en tuinbouw, nog steeds drager van de omgeving van het dorp. Op deze wijze zijn alle uithoeken van het dorp zichtbaar gemaakt, hier en daar gelardeerd met oude beelden. Hieruit komt scherp naar voren hoe zeer het dorp in vijftig jaar is veranderd.

Uitzendtijden

De documentaire achtige productie duurt een kleine drie kwartier en wordt in twee delen uitgezonden. Het eerste deel van ‘Stompwijk, dorp tussen steden’ is op zondag 15 juli vanaf 17.00 uur te zien op TV West als aflevering van de documentaireserie West op Zondag. Een week later volgt op hetzelfde tijdstip het tweede deel. Meer informatie over deze en eerder uitgezonden films is te vinden op de website: www.omroepwest.nl/westopzondag.