Toernieuws Toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag waren de weersvoorspellingen niet goed. Vanuit het zuiden was een regengebied in aantocht dat wel een paar uur kon duren. Toch stonden om half 9 nog 37 fietsers klaar voor vertrek voor de rit naar het Kopje van Bloemendaal (A-groepen), Snelrewaard (B) en de verrassingstocht (C). Maar eerst nam Jaap nog even het woord vanwege het overlijden van clublid Daan Hulsbos. Na een minuut stilte voor zijn nagedachtenis vertrokken allen alsnog. De A1 ging met 4 man weer als eerste weg. Daarna de A2/A3 met 11 fietsers, maar daarvan bedachten 3 zich al snel en sloten alsnog aan bij de B (nu dus 11).

Wij reden via Wassenaarseslag de duinen in en hoopten daarna zo lang mogelijk voor de bui uit te kunnen blijven fietsen. Bij Noordwijk werden we alsnog ingehaald en vielen de eerste spetters al. Langzaam ging het wat harder regenen, zodat bij De Zilk een paar regenjasjes aangetrokken werden. Daarna reden we via Vogelenzang en Aerdenhout een vlotte route naar Bloemendaal. Het Kopje werd daar snel gevonden en beklommen. De A2 had er wat meer moeite mee, want die kwamen we al zoekende tegen. In de koffietent aan de boulevard was het aardig druk met andere fietsers die ook even kwamen schuilen. De A2 moest even later zelfs op de bovenverdieping plaatsnemen. Ook op de terugweg regende het nog, maar de zuidwestenwind viel mee en het was zeker niet koud. Aangezien we al over de 60 km zaten kozen we maar voor een korte route via de boulevard en de duinen tot aan Katwijk. In Noordwijk was het even droog, maar dat duurde helaas maar kort. Langs Valkenburg en de Korte Vliet reden we snel op Stompwijk aan waar we na 111 km arriveerden.

Arno van Rijn

De verrassingstocht

Het is altijd weer leuk om een geheimpje te hebben! Weinige van de C groepen wisten waar we vandaag de koffie zouden gaan gebruiken. Alleen de captains. Het weer zat gelukkig even mee, wat er ook aan buien zouden komen, de start was in ieder geval droog! Met 2 groepen van 8 en 6 konden we gaan fietsen nadat het aantal doorgebeld was. Wij reden via de Vlietlanden naar Leiderdorp, daar door het centrum naar de Ruigekade. Inmiddels was het heel zacht gaan regenen en werden de eerste regenjasjes voor de dag gehaald. De temperatuur was wel goed en er stond weinig wind. Na de omleidingsweg langs Hoogmade reden we naar de Wijde Aa. Daar ging het toch wel harder regenen en kwamen er nog een paar jasjes te voorschijn.  Wel jammer, want het is zo`n mooi stukje natuur waar je meer van geniet als de zon schijnt. We kwamen zodoende bijna geen fietsers tegen op het smalle pad, maar er was kennelijk een wandelroute uitgezet, want we haalden heel wat groepjes lopers in. In Woubrugge de brug over naar de Boddens Hosangweg waar al gauw “koffie” geroepen werd. We waren aangekomen bij de boerderij “Landzicht” van de familie van Boheemen. De oud-Stompwijkers Theo en Gonnie zijn 26 jaar geleden verhuisd van de plek waar nu de Vogelplas is. Ze vonden het leuk als we daar eens koffie zouden komen drinken en  wij maakten daar dankbaar gebruik van. De C2 waren er net 5 minuten, zonder Leo, die was na een klein rondje weer naar huis gegaan. Gelukkig hebben ze tegels op de vloer zodat het niet zo erg was dat wij met onze natte kleren aankwamen. We pasten allemaal rond de tafel in de keuken en was het al gauw een drukke boel. Gonnie had kwarktaart gemaakt en zelfs haar nachtrust er voor opgeofferd! Wij lieten ons alles heerlijk smaken. Theo nam de mannen daarna mee om de nieuwe koeienstal te bekijken en later volgden de dames ook. Het bekende “schoteltje” was rondgegaan en ondanks protesten door de gastvrouw aangenomen. Dan is het toch weer tijd om op huis aan te gaan. Het regende nog steeds dus reden we zo kort mogelijk naar Stompwijk. Bij Ofwegen het tunneltje naar de Mattenkade, Koudekerk en Zoeterwoude waar het zowaar even droog was. Elly en ik haakten bij het Slingerlandpad af en de rest reed door naar het dorp. Iedereen was om 12.00 uur thuis met ongeveer 50 km. We hebben het toch wel getroffen met de regen, want die middag kwam het soms met bakken uit de lucht en zat er binnen korte tijd 15 mm. in de regenmeter.

Annie van Rijn

Een paar weken geleden viel de eerste lange clubrit naar het Gooi letterlijk in het water, maar aanstaande zondag is er weer een kans. Voor de liefhebbers staat dan de mooie rit naar de Biesbosch op de kalender. Wie mee wil voor deze rit van ±175 km kan om 8.00 uur verzamelen bij de kruising van de Meerlaan.

De andere toerders rijden de clubrit naar Schoonhoven, de A ongeveer 100 km en de B 85 km. De C gaat naar het Delftse Hout voor 50 km. Vertrek voor hen is gewoon om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.

Komende week kun je ook alvast wat opwarmrondjes rijden tijdens onze jaarlijkse avondvierdaagse. Van dinsdag t\m vrijdag hebben we iedere avond leuke ritten uitgezet van 15 en 25 km in de omgeving van Stompwijk. Vertrek is tussen 18.30 en 19.30 uur vanaf de sporthal. Een leuke gelegenheid om met gezin of partner op stap te gaan. Ook de leden zien we dus graag voor 1 of meerdere avonden.