Toernieuws Toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Gelukkig, de zon schijnt, dus we kunnen fietsen! Maar buiten gekomen valt de temperatuur nog niet mee, maar 15°. Het waait niet zo hard en het rijdt lekker naar de Vliet. Bij Theo op het erf wordt het steeds drukker en tegen de tijd dat het 8.30 uur is staan er toch mooi 65 clubleden voor de rit naar Schoonhoven of Delftse Hout.

Wij van de C1 waren ook weer met een leuk aantal (13) en de C2 met 6. We reden voor de verandering weer eens richting Leidschendam en gingen over het viaduct bij de Gamma naar de Veenweg. Langs de Sportvelden bij Pijnacker en rechtdoor naar Oude Leede. Zo tegengesteld is hij ook mooi en weer heel anders. Bij Delfgauw een voor ons nieuw fietspad genomen en komen we op de Elfdorpentocht route uit maar die gaan we nu terug. Zo af en toe zie je dus nog een pijl staan en zijn we al weer bij Het Delftse Hout. Omdat het daar zo mooi is rijden we wat fietspaden af door het gebied, tot we bij het water aankomen! Aangezien het koude water niet lokt om pootje te baden, weer omgekeerd en komen we bij het bekende bruggetje aan. Wij zijn de eerste groep die aankomt bij restaurant “Het Rieten Dak” en hoewel de zon schijnt is het toch weer te fris om buiten te zitten. We zijn helemaal verbaasd als het personeel al met een blad koffie aan komt lopen! Helaas voor hun dat ze tegenwoordig weinig gebak aan ons kwijt kunnen! De C2 kwamen even later ook en hadden nog een extra rondje gemaakt (hier had de ober meer succes en hij kon aan 5 van de 6 personen zijn overheerlijke gebak kwijt). Voor de weg terug kwam het zo uit dat Ida en Wil op kop zaten en zij de groep leidden langs Ypenburg en daar door een mooie woonwijk reden, toen we 2x hetzelfde rondje reden hadden we het wel gezien en reden de goede kant uit naar de Spoorlaan. Daarna dacht ik nog een ommetje te verzinnen maar toen begon de lucht donker te worden en vielen er een paar spetters, dus lekker naar huis via het Duinwaterpad. Om 11.45 uur was ik er met bijna 50 km.

Annie van Rijn

De B vertrok met z’n 10-en (9 mannen / 1 vrouw) naar Schoonhoven. Het weer op zondag viel, na alle paniek weersvoorspellingen in de afgelopen week, hartstikke mee! Sterker nog, het weer was even ideaal als de door kopman Jaap uitgeknobbelde route. Op de (verkeerslichtvrije) route naar Schoonhoven wisselden landelijkheid en riviergezichten elkaar meerdere malen af. Bij Moordrecht staken we, per pont, de Hollandsche IJssel over, waarna we over dijken en via landweggetjes o.a. de mooie plaatsjes Stolwijk en Bergambacht aandeden. Op sommige gedeelten leek de tijd 100 jaar stil te hebben gestaan; logisch dat we daar geen auto’s hebben gezien. Na ca. 45 km arriveerden we als eerste bij het restaurant “Lekzicht”. Gezien het pittige tempo op de heenreis was iedereen wel aan koffie en (een aantal) ook aan de appelgebak met slagroom toe. Na ons arriveerden de A-groepen. De terugweg was ook mooi, o.a. via Gouda. Bij Zoetermeer wilde ik ook even aan de kop rijden, tot schrik van de, aan het tweede wiel rijdende,  slankste van de groep. “Nee Hans, niet op kop, jij houdt te weinig wind tegen”. Nou vraag ik je! Voor alle duidelijkheid, ik ben aangetrokken voor zowel de vlakke als voor de bergetappes, dus dan kun je niet (te) breed zijn. Om 12.45 uur weer thuis in Leiden met 105 km op de teller.            

                                                                                                   Hans Heemskerk

Ook de A-groepen gingen naar Schoonhoven, maar maakten er een nog iets langere rit van. Zeker de A2 die bij de koffie al over de 80 km zaten. Wij reden met 11 man van de A1 langs de Rotte naar Rotterdam. Daar ligt de welbekende Col du Brienenoord en als je daar zo dicht langs rijdt willen de meesten er ook wel even overheen. Maar dan moet je van de andere kant ook weer terug, want anders kom je aan de verkeerde kant van de Lek uit. Toch had niet iedereen daar op gerekend en dan valt een 2e keer omhoog soms even tegen. Daarna volgden we dus de Lek aan de noordkant. Eerst tot Bergambacht, maar hoewel daar werkzaamheden voor dijkversterking stonden aangegeven konden we ook het vervolg langs de Lek blijven rijden. In Schoonhoven zat de B al binnen, maar wij vonden dat het buiten ook wel kon. Uit de wind en met af en toe zon was het precies warm genoeg. De A3 en A2 volgden later ook. De terugweg uit Schoonhoven loopt voor ons vaak via Vlist. Een erg mooie route altijd die sinds kort weer is verbeterd. Dit voorjaar is het fietspad langs de Vlist namelijk verlengt tot bijna in Haastrecht. Daar even wachten voor de brug die omhoog was, net als later in Boskoop. Twee prettige rustmomentjes in een verder vlot verlopen rit. Ondanks dat we bijna aan 110 km kwamen waren we nog voor half 1 weer terug in Stompwijk. En geheel droog ook nog.

Arno van Rijn

De A2 groep ging met een mooi aantal van 12 fietsers richting Schoonhoven. De weergoden waren ons vandaag eens gunstig gezind. Een lekker zonnetje en weinig wind. De temperatuur was bij vertrek zo rond de 17 graden, zodat de jasjes thuis gelaten konden worden. Bij de A2 blijft het verhaal van de wegkapitein nog steeds een beetje vaag. Aad Switsar heeft vorig jaar te kennen gegeven de pet van de kapitein niet meer wenst te dragen. Marco Faas en Sjors Oliehoek hebben deze taak op zich genomen, maar daar die twee fietsers nogal eens verstek laten gaan, doen Frans Hendriks en Arie van Mullem een groot deel van het kopwerk. Het leuke is alleen, dat als Aad er bij is, zoals zondag ook het geval was, hij zegt hoe we moeten rijden. Aad weet (bijna) overal de weg en zorgt er daardoor altijd voor een leuke, verrassende route.  toerclubZo ook afgelopen zondag. Na pakweg een kilometer of 45 zagen we bordjes Schoonhoven 11 km. Dan moesten we wel rechtsaf gaan, dit deden we dus niet. Aad had een leuk ommetje in gedachten, maar was daar zelf ook nooit eerder geweest. Wij gingen met z’n allen als kuddedieren achter hem aan. Je begrijpt het al, het extra lusje werd er eentje van zo’n 30 kilometer. We reden via Reeuwijk, Oudewater, Polsbroekerdam, Benschop, Lopikerkapel, Jaarsveld en uiteindelijk via de Lekdijk naar de koffietent bij de pont van Schoonhoven. Er stonden inmiddels 85 km op onze teller, terwijl de toerkalender 100 km aangaf en we de terugreis nog voor de boeg hadden. Menigeen in de groep liep een beetje te brommen, maar door het mooie weer, de prachtige route en de lekkere koffie en appelpunten werden die monden weer gesnoerd. Er werd hard gereden, maar iedereen had, ook voor de terugweg voldoende brandstof tot zich genomen. Bij Gouda werd de lucht wel heel erg grijs en niet lang daarna kwam het water weer met bakken naar beneden. Het was ook al weer een uurtje of wat droog geweest! Net toen het weer een beetje droog werd kregen we in Zoetermeer de 2e bui op ons kop en terug in Stompwijk bleek het daar amper geregend te hebben. Maar de regen en de vele kilometers (130 in totaal) konden mijn humeur niet bederven. Na een lekker warm bad kon ik in het zonnetje nagenieten van de leuke fietstocht. Mannen bedankt!

Marga Stijnman

Aanstaande zondag 22 juli rijden we ook gewoon een clubrit bij de Toerclub. De A gaat dan naar Cruquius voor 85 km. De B gaat naar Langevelderslag (80 km) en de C naar Noordwijk (55 km).

Ook op zondag 29 juli staan er mooie clubtochten op de kalender. De A (90km) en B (85) gaan naar Harmelen. De C gaat naar Meijendel voor een rit van 50 km.

Vertrek is steeds om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.