Gedumpte schildpadden

Gedumpte schildpadden

Tijdens deze warme dagen zie je ze weer overal in de regio aan  de waterkant zitten, schildpadden. Veelal wordt gedacht dat deze dieren hier in het water thuishoren of kunnen overleven. Niets is echter minder waar. Deze moerasschildpadden zijn door mensen gedumpt en komen van nature niet voor in Nederland. Ze kunnen hier niet overleven en zijn dan ook allemaal ten dode opgeschreven. Ze overlijden niet snel, maar sterven een langzame dood. Deze strijd kan zelfs jaren duren.

De schildpadden die we hier zien met gele wangen, rode wangen of een gele buik, komen oorspronkelijk niet in Nederland voor. Hun leefgebied ligt in de Verenigde Staten waar de temperatuur van het water waar ze in leven nooit lager komt dan 18 graden Celcius. Als het kouder wordt – en dat is natuurlijk vaak zo in Nederland – zijn de schildpadden niet actief en teren op hun reserves. Het opmaken van deze reserves gaat langzaam, het kan wel vijf tot acht jaar duren voor de schildpad uiteindelijk bezwijkt. Een schildpad in de juiste leefomgeving kan echter wel vijftig tot vijfenzeventig oud worden.