Oude kortebaanprogramma’s

Oude kortebaanprogramma’s

Mijn oproep voor oude Stompwijkse kortebaanprogramma’s heeft geresulteerd in vier belangrijke aanvullingen. Van Piet Oliehoek mocht ik 1968, 1969 en 1984 ontvangen. Ook is er een exemplaar uit 1990 boven water gekomen. Van mijn reeks vanaf 1962 ontbreken nu alleen nog 1964 en 1965.

De meest bijzondere vondst kreeg ik van Peter Hilgersom. Hij gaf mij het originele programmaboekje uit 1934, toen het 25-jarig bestaan van Nooit Gedacht werd gevierd. Dit boekje bevat een schat aan informatie. Niet alleen over de paarden, maar ook over de Stompwijkse bedrijven en hun telefoonnummers. Bijvoorbeeld, rund-, kalfs- en varkensslagerij C. van Veen, heeft telefoonnummer 7. In 1934 kon men met gemak alle Stompwijkse telefoonnummers uit het hoofd kennen.

Een interessant gegeven uit het programmaboekje van 1934 is de hoogte van het prijzengeld. De eerste prijs bedroeg fl 500,-. Een geschoold vakman verdiende in die tijd ongeveer fl 110,- per maand. Voor deze eerste prijs moest dus 4,5 maanden gewerkt worden. Ongeschoolde arbeiders waarschijnlijk een half jaar!

Alle gevers zeer hartelijk dank. Ik blijf verder zoeken. Als u nog iemand kent, die misschien nog oude programma’s kan hebben, tip mij dan even.

 

Vriendelijke groet, Frans Jansen (024-6452016)