Toernieuws TC Stompwijk

 

 

De Hittegolf-rit

Het was aan het aantal fietsliefhebbers niet te zien dat de temperatuur ze af zou schrikken, wel 65 leden trotseerden de komende hitte! Wij met ons clubje (Peter en zijn 10 harem-dames) en de C2 (6) gingen vandaag vòòr de B-groep weg, zij hadden al lekke banden pech! Via de Vlietlanden naar het Zoeterwoudse Molenpad en dan helemaal langs het spoor naar Alphen. Daar een andere weg dan gebruikelijk en we rijden door het nog rustige centrum. Na de brug rechtsaf tot we bij het kanaal uit komen. Daarna is het makkelijk en volgen we tot Nieuwveen het water, eerst aan de linkerkant en na de brug van Ter Aar rechts. Het water gaf nog enigszins verkoeling maar bij Elly V. werkte dat niet echt. Ze had erg veel last van de warmte en na een pauze om extra te drinken en het shirtje uit te doen reden we weer verder met een aangepast tempo. Om 10.30 uur arriveerden we bij het bekende café aan het sluisje. Zoals wel te verwachten was, het hele terras zat vol! En ook binnen zaten groepen met de bekende T.C. kleuren. Maar geduld is een schone zaak, toen de B-groep vertrok konden wij op hun koele schaduwplek zitten. Inmiddels waren wij ook aan de beurt om koffie/cola te bestellen. Het was een heerlijk heet bakkie en eigenlijk wel erg voordelig, maar € 1,50! Na de 2e ronde gingen we uitgerust weer op weg, over de sluisjes en het mooie smalle paadje naar Bilderdam. Bij de geopende brug maar door naar Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge, waar op verschillende percelen nog hard gewerkt wordt om stro te oogsten. Na een rondje om de kerk en langs de Heimanswetering naar Koudekerk. Sommige van ons hebben moeite om te drinken onder het fietsen, dus werden er verschillende “drink” stops ingelast, want dat is nu met die warmte wel nodig. Bij Koudekerk geeft de temperatuur 27° aan, maar voor ons gevoel leek het wel meer dan 30°! Bij de Gemeneweg gingen de 3 Zoetermeerders richting Hazerswoude dorp en wij onder het spoor en de N11 door naar de Burmadeweg en Zoeterwoude.

We komen uiteindelijk om 13.00 uur in Stompwijk aan met 70 km op de teller. Ik weet niet of ik voor iedereen spreek, maar dat het soms wel afzien was en misschien te heet was om te fietsen!

Annie van Rijn

De B vertrok met z’n 10-en (8 mannen/ 2 vrouwen) naar Nieuwveen. Bij de start kwam de ene helft in een groep van de A2 terecht, terwijl de andere helft nog niet vertrokken was vanwege een lekke voorband op Jaaps fiets. Dus teruggereden naar de startplaats waar de fiets net uit de pitstop (van Cees) kwam waarna we gezamenlijk op pad konden. Door de mooie hete zondag, besloten alle Toerclubs om op de fiets te stappen. En nog allemaal op dezelfde tijd ook dus druk, druk. En iedereen reed hard. Dat was te merken op de paden en paadjes. Goed dat onze engelbewaarders een 7-daagse werkweek hebben, ze moesten een aantal van ons enkele malen behoeden voor onheil. Hoewel we geen stoplichten op de route hadden, raakten we toch een renner kwijt. Foei. Een stuk teruggereden, maar hij leek van de aardbol (=route) verdwenen, dus vervolgden we onze tocht.  We reden o.a. langs de schitterende Langeraarse Plassen en arriveerden na exact 40 km bij de koffiestop “Café Tolhuis” in Nieuwveen. Binnen een kwartier waren alle groepen gearriveerd. Gelukkig was de bediening berekend op de TC-invasie. De koffie en appelgebak was lekker en nog betaalbaar ook. En kijk, wie er plotseling aan kwam rijden: onze verloren zoon (=eerder kwijtgeraakte renner), hij had materiaalpech gehad. Dus “foei” werd wederzijds “gelukkig”. Na de pauze reden we over het smalle paadje door het weiland. Verder op de route werden we in de maling genomen door een schaap! Toen we langs een boerderij reden werd er in de groep alarm geroepen: “in het weiland ligt een schaap op z’n rug, dat is gevaarlijk, hij kan dan stikken in de hitte”. Jaap ging de boer roepen en Cees liep alvast naar het schaap. Het schaap deed onderwijl verwoede pogingen om weer overeind te komen, toen Cees vlakbij was kwam het schaap weer op zijn pootjes terecht en werd de reddingspoging afgeblazen. Ik dacht nog: “er liggen vandaag miljoenen mensen op hun rug in de zon, bij hen kan het toch ook geen kwaad?”. Om 12.15 uur weer thuis in Leiden met 80 km op de teller.

Hans Heemskerk

Zondag 26 augustus rijden alle groepen de Wiekentocht. Voor de A is dit een rit van ±110 km, voor de B 90 km. Beide groepen hebben de koffiestop in Kinderdijk. De C zoeken de molens wat dichterbij en rijden een rit van 55 km naar de Rottemeren.