Open Monumentendag

Theater, groene monumenten en jeugdactiviteiten op Open Monumentendag!

Kom zaterdag 8 september kijken bij de ruim 30 gratis geopende monumenten in de gemeente Leidschendam-Voorburg! Het thema van deze Open Monumentendag luidt ‘Groen van Toen’. Ons gebouwde erfgoed kan niet los gezien worden van de omgeving waarin het is opgetrokken. Vrijwel alles wat we in Nederland aan groen hebben, is immers door mensen bedacht en aangelegd in relatie tot de gebouwde stenen omgeving. Met ‘Groen van Toen’ wordt die relatie centraal gesteld.

Buiten de geopende monumenten zijn er verschillende activiteiten voor de jeugd, rondleidingen door tuinen en parken en bieden monumenten een podium aan muziek-, dans- en toneelgezelschappen.

Theater

Dit jaar worden theaterliefhebbers op een uitgebreid en gevarieerd cultuurprogramma getrakteerd. In de hele gemeente zijn optredens bij te wonen van de Musical Kids, The Wild Card Dukes, Angelique Schipper, Trio Flower to the People, Improvisatie Theatersportvereniging De Tegenpartij, Toneelgroep de Gezellen, Big Band Straight Life, Popkoor Flashback!, Leerlingenorkest ‘Cadens’, Theatergroep Voorburg, Mira Moreno en het Leeuwendaalkoor. Verder treden in verschillende kerken koren op en wordt er op het orgel gespeeld. 

Groene monumenten

Maar dit jaar gaan we óók vooral naar buiten. Stompwijk biedt een keur aan (groene) monumenten en is zeker een bezoek waard. Dieselgemaal De Antagonist is volop in bedrijf en het andere gemaal in Stompwijk, de Volharding, ontvangt dit jaar weer bezoekers; de molens van de Molendriegang zijn geopend en draaien en er zijn rondleidingen over de NH Begraafplaats bij Wilsveen en door de Laurentiuskerk. 

Gidsen van de jubilerende Vereniging voor natuur en milieueducatie (IVN) nemen bezoekers mee in de historie van de parken van Villa Rozenrust en Vreugd en Rust. De IVN is een landelijke organisatie die mensen lokaal betrekt bij natuur, milieu en landschap; een logische partner om monumenten en groen met elkaar te verbinden. Men kan tijdens deze wandelingen meer te weten komen over de beplanting van deze parken en waarom dit zo is ingericht door hun vroegere eigenaren.

Kids!

Veel kinderactiviteiten maken dit jaar onderdeel uit van het programma. Zo zijn er speurtochten te volgen over de historie van Buitengoed Dorrepaal en Huijgensmuseum Hofwijck. Bij de Dorpskerk is er een spelprogramma met een groen accent en bij het Stadsmuseum kan een speurtocht over monumenten worden afgehaald.” Bij Swaensteijn draait de film over monumenten in de gemeente “Je kijkt je ogen uit”. 

Maar er zijn ook creatieve dingen te doen; bij Houtzaagmolen De Salamander wordt er geschminkt en worden schilden geknutseld. Bij Stadskinderboerderij Essensteijn zijn kinderen welkom om kastelen te komen bouwen met reuzelegoblokken, te tekenen en te kleuren. Binnen in de boerderij is een tentoonstelling met foto’s van legobouwwerken en hun jonge makers. Deze foto’s dingen mee in een wedstrijd.

In Stompwijk wordt naast rondleidingen in de kerk een expositie gehouden van pasfoto’s die dateren van rond de oorlogsjaren. De foto’s zijn gemaakt door Van Bemmelen Zoeterwoude.  Ook kunnen kerkattributen bezichtigd worden.

Meer informatie over de opengestelde monumenten en de activiteiten is te vinden via www.omd-lv.nl. Rond 6 september ontvangen de inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk de programmakrant via Het Krantje, de Voorburgse Courant en De Leidschendammer.