Terug naar de realiteit

Terug naar realiteit

Een politicus komt bij de hemelpoort. Volgens de regels moet hij een dag in de hel en een dag in de hemel zijn voordat hij mag kiezen. Petrus zet hem bij de hel af en hij stapt in de mooiste zee waar hij gelukkig ogende vrienden ontmoet. Ze praten, duiken en genieten van een diner met kreeft en champagne. De duivel blijkt een aangename man. Aan het eind van de dag zwaaien zijn vrienden hem uit. Dan komt hij in de hemel en zweeft er van wolk naar wolk. Er wordt harp gespeeld. De politicus heeft het naar zijn zin. Terug bij Petrus moet hij kiezen. ‘Ik had het nooit gedacht, maar mijn plaats is in de hel bij mijn vrienden”. Petrus begeleidt hem terug.

In de hel duiken zijn vrienden op, maar in een vervuilde zee zonder vis en koraal. Hun zuurstof is bijna op, ze zitten vast in vangnetten. ‘Ik snap er niet van’, stamelt de politicus. “Gisteren was hier een prachtige zee en aten we kreeft. We dansten en hadden het heerlijk. Wat is er gebeurd?” De duivel kijkt hem aan: Gisteren was verkiezingstijd. Vandaag heb je gekozen”.

G. van der Waal, Rotterdam.

Ingezonden krantenbericht, vorig jaar uitgeknipt en bewaard, en vandaag ingeleverd door Anneke van Bemmelen