Marathonschaatsen

Marathonschaatsen

Vorige week op de Haagse Uithof  was de finale uiterst boeiend. De vier rijders op initiatief van de Uithof rijder Timo Verkaaik pakten meer dan een halve ronde. Alleen Jouke Hoogeveen leek uit de greep van de achtervolgers te blijven. Met de gedachte de wedstrijd te winnen stak hij voor de streep zijn armen omhoog. Echter de dekselse Arjan Stroetinga flitste hem in de laatste centimeters voorbij. Een fenomenale sprint van Stroetinga over twee ronden bracht hem een van zijn mooiste overwinningen. 2e Jouke Hoogeveen en 3e Koen Verweij die met Stroetinga mee liftte. Bij de dames Foske Tamar van der Wal de massasprint voor Irene Schouten en Mariska Huisman. In Heerenveen was het afgelopen zaterdag bij aankomst een gezellige boel. Eric Hulzebos deed de prijsuitreiking van de langebaan wedstrijden in de grote KPN zaal. Hij zong natuurlijk het hoogste lied. Het ijs in de schaatstempel lag er bijzonder glad bij. Dat bleek ook uit de snelle tijden van de marathon wedstrijden Wederom was Arjan Stroetinga de snelste rijder van de kopgroep van 14 man met één ronde voorsprong op het peloton. 2e Ingmar Berga en 3e Cristeijn Ariens. Bij de dames zegevierde Danielle Bekkering met haar 62e overwinning. 2e werd Maria Sterk gevolgd door Elma de Vries. Zeven rijdsters hadden één ronde voorsprong op het peloton. Dertig rijdsters verlieten voortijd de wedstrijd over 60 ronden. Gemiddelde ronde tijd 32,5 seconden gemiddelde snelheid 44,3 km per uur. Pech voor Eline Bennis, nog niet fit na ziekte. Ook pech voor Zoey van den Bosch. In Den Haag ging het prima. Daar reed ze wedstrijd goed uit. Echter in Heerenveen ging het in de 2e ronde al mis. Ze kwam ten val door een andere rijdster en knalde met haar gezicht op het ijs en kwam blijkbaar onder de kussens terecht. De wedstrijd werd stilgelegd. Op advies van de voortreffelijke EHBO brachten we een bezoek aan het ziekenhuis voor controle op eventuele breuken. De dokteres was ook een schaatsster en dat praat makkelijker Ook de tandarts werd vereerd met een bezoek. Gelukkig viel het mee maar ze kan even niet zoenen. Sterkte ermee. Martijn van Es is best goed in vorm. Het wachten is natuurlijk op de grote natuurijs wedstrijden. 37e in Den Haag en 14e in Heerenveen met ronde voor. 10 punten dus.

Volgende wedstrijden a.s. zaterdag in Haarlem. Start om 18.00 uur 1e divisie, 19.30 uur start dames en Topdivisie om 20.30 uur.

 

Aad de Haas