Marathonschaatsen

Marathonschaatsen

De afgelopen weken zijn er vier wedstrijden verreden door de mannen en vrouwen van de lange adem. Twee en twintig december in Hoorn. Daar won Stroetinga voor Hekman en Berga. Bij de dames won Huisman op haar thuis baan, voor van der Wal en Zielman. Op 2e kerstdag, toen Stompwijk geld bij elkaar kaartte voor de SOS streden de schaatsers op het loodzware ijs in Utrecht om het Nederlands Kampioenschap. Loodzwaar ijs door de hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Dat blijkt ook uit de uitslag. Slechts 14 rijders van de 62 reden de wedstrijd geheel uit. Voor het publiek is het echter zeer attractief. Winnaar werd Ingmar Berga voor Bart de Vries en Jouke Hoogeveen. Deze hadden een ronden voor op het gesloopte peloton. Bij de dames was het net zo, echter Lisanne Soemantha viel in de eindsprint van 3 op of voor de streep waarmede ze haar titel verspeelde. 1e Rix Meijer, 2e Carien Kleibeuken 3e Lisanne Soemantha en 4e Lisa van der Geest uit Wamond. Deze vier hadden één ronde voor. In Enschede op 29 december was het prima ijs, een verademing. Hier won wederom Stroetinga de massa sprint voor Groeneveld en Fabrik. Bij de dames won de Italiaanse Lollobrigida voor Huisman en Meijer. Afgelopen zaterdag in Alkmaar was het ook van dat baggerijs en ook een spectaculaire wedstrijd. Hier won Bob de Vries met een ronden voor op Groeneveldt en de uit België afkomstige Bart Swings. Ook hier reden maar 17 rijders de wedstrijd geheel uit. Overigens de voornoemde vier winnaars komen allen uit de BAM formatie van de Jillert Anema. Bij de dames won Carien Kleibeuker voor Huisman en Langeland. Martijn van Es groeit met de week naar zijn topvorm. 16e in Hoorn, bij het NK verslikte hij zich in een sprong actie naar de kopgroep, afhaken dus. 10e in Enschede en een prachtige 6e plaats in Alkmaar. Ziet er goed uit voor het komende natuurijs wedstrijden.

Thom van Beek startte afgelopen zaterdag in Alkmaar bij de 1e divisie en reed naar een heel mooie 3e plaats. Hij kwam met een big smile van het ijs in zijn armen een bos bloemen voor zijn moeder. Johan Bakker was 34e op het NK. 3e in Enschede en 35e in Alkmaar. Wie weet kan hij op de Weissensee een klapper maken. Zoey van de Bosch kan met goed ijs de wedstrijden uitrijden. In Hoorn 40e en 35e in Enschede. Het baggerijs is nog te zwaar voor haar en moet dan afhaken. Eline Bennis is vrij constant. Halfweg de wedstrijd lopen haar benen vol van verzuring. Volgende wedstrijden. A.s. zaterdag in Eindhoven en dan de finale van de KPN cup in Amsterdam op de zaterdag de 19e. Start 18.00 uur 1e divisie, 19.30 dames en 20.300 uur Topdivisie.

Aad de Haas