Badgasten in actie bij de winterkringkampioenschappen

badgastenBadgasten in actie bij de winterkringkampioenschappen

De oudere kinderen kwamen dit weekend in 14 kringen van Nederland in actie bij de winterkringkampioenschappen. Dus ook Eline en Sanne van Ruijven hadden twee dagen om elk 5 wedstrijden te zwemmen. Naast de medailles waren er ook limieten te behalen voor het Nederlands kampioenschap. Hierbij moest Eline de vastgestelde tijdslimieten behalen. Sanne moet zorgen dat haar persoonlijk records bij de beste 18 behoren om in februari te mogen starten op het NK; dus dit was wel een van de laatste mogelijkheden om persoonlijke records te breken.

Eline kwam weer voor het eerst sinds tijden haar grote concurrente uit Voorhout tegen die op NK’s veelvuldig op het podium is te vinden. Maar als Eline in topvorm is en haar concurrente een mindere dag heeft, dan is een gouden medaille bij de winterkringkampioenschappen mogelijk. Maar dit weekend bleek dat er weer geen kruid gewassen was tegen de prestaties van de concurrente uit Voorhout. Op de 100 meter schoolslag lag ze vlak achter haar concurrente waarmee duidelijk was dat er geen gouden medailles zo maar worden weggegeven. Ondanks haar 5 persoonlijke records kwam ze helaas niet op de hoogste trede van het podium. Ze had uiteindelijk 3 zilveren en een bronzen medaille behaald.

In de categorie van Sanne is het vaak een stuk spannender. Op de startlijsten staan alle persoonlijke records van de deelnemers. Op basis van deze lijst zou Sanne drie eerste, een derde en een vierde plaats behalen. Maar al bij het eerste nummer, de 100 meter vrije slag (borst crawl), bleek dat het verschil klein was. Bij de eerste twee baantjes van 25 meter bereikte Sanne steeds als tweede het keerpunt. Bij het laatste keerpunt lag ze nipt achter. Dan komt het voor de laatste 25 meter aan op karakter. Toen wisten we eigenlijk al wie het goud zou gaan ophalen; Sanne is als geen ander in staat om 7 doden op de laatste 25 meter te sterven. En dus ook deze keer. De vraag is dan alleen hoe de resterende nummers van die dag verlopen. Maar ze verraste vriend en vijand met een zeer goede schoolslag waarop ze als vierde was geplaatst. En op de wisselslag die daarop volgde liet Sanne zien dat op het trainingskamp van vorige week veel conditie was opgebouwd. Dus ging ze met drie gouden medailles naar huis. Op zondag leek het een herhaling te worden: een eerste plaats op een uitputtende 100meter vlinderslag. Op de rugslag bleek uiteindelijk een meisje uit Bodegraven een maatje te groot en tikten Sanne en haar vriendin van de zwemclub gelijktijdig aan. De jury wees hiervoor Sanne de derde plek aan. Maar ook voor haar een goed weekend met 4 persoonlijk records en 5 medailles.

Sanne heeft nog twee wedstrijden de gelegenheid om persoonlijke records aan te scherpen daarna is het wachten of deze tijden goed genoeg zijn voor de kwalificatie voor haar NK op 23 en 24 februari in Leiden.

Eline zal op 1, 2 en 3 februari in Amsterdam in actie komen op het NK; ze heeft zich al voor 5 individuele nummers geplaatst. Dankzij de persoonlijke records tijdens dit weekend van Eline en haar clubgenoten mag ze met haar club LZ1886 ook deelnemen aan de 100 meter wisselslagestaffette op het NK. Volgende week hoopt Eline zich in Vlaardingen ook te plaatsen voor de 200 meter schoolslag.