Stompwijk boert vooruit

Nederland telt ieder jaar minder boeren. Maar de bedrijven worden wel groter. En Stompwijk blijft daarbij niet achter. Op Bovenmeerweg 37 zit de familie Berg- Onderwater. Grootvader Quirinus Onderwater had tien kinderen. Een aantal daarvan werden boer of boerin. Bert en Engel Onderwater bleven samen boeren in de Bovenmeer. Uiteindelijk bleef Engel, de vader van Ria en haar zus, over. Ria werkte van jongs af aan hard mee. Ze hield altijd al van het boerenwerk. Vooral het melken en voeren van de dieren is haar lust en haar leven. Op een boerderij is altijd wel iets te doen. De schapen zijn ook helemaal haar liefhebberij. Ze hebben dertig fokschapen; dat is heel wat keren, ook ’s nachts, gaan kijken als er een moet lammeren.

Familie Berg fam. berg

In mei 1973 trouwde Ria met Jan Berg uit Wassenaar en zetten zij samen het bedrijf voort. Ook Jan heeft een echt boerenhart. Hij constateert dat hij nu al vijftig jaar koeien melkt ! En hij wil er nog helemaal niet mee stoppen. Maar is toch blij dat hun oudste zoon Arjan, tien jaar geleden in de firma: de V.O.F., wilde komen. En als moderne ondernemer wil Arjan graag uitbreiden.

Twee  nieuwe stallen

De gemeente was niet helemaal onwelwillend, maar ook niet makkelijk. De vergunningen lieten dan ook drie-en-een-half jaar op zich wachten. Maar 11 april 2012 gingen toch de heipalen de grond in. Oude schuren waren afgebroken en asbest opgeruimd. Grote geulen werden gegraven voor de leidingen en ook de halve tuin; Ria ’s trots, ging op de schop. Maar nu staat er een prachtige stal.

De zijkanten kunnen helemaal open via rolgordijnen. De vloer is op de plaats waar het voer moet liggen afgewerkt met een coating. Maïs heeft nogal de neiging om op de vloer in te werken. Ze kunnen er 110 koeien melken. Het jongvee staat in de huisstal en nog een kleiner onderkomen. Ook de tweede nieuwe schuur, links naast het huis, is helemaal in gebruik. Deze kwam in de plaats van enkele oudere schuurtjes. Hier kan hooi worden opgeslagen, en dan is er nog plaats genoeg voor het hele machinepark, een gereedschapsbank en een carport. Er komen net twee vrachten graszaadhooi binnen.

Melkrobot

En dan de melkrobot! De tweede van Stompwijk. Makkelijker werken. Maar  ook een week dag en nacht achter de koeien aan om ze te leren hoe ze die moeten gebruiken. Ze hebben geen echt lastige koeien, dus het lukt prima.  “We hebben nergens spijt van,” zegt Jan.

 

Arjan heeft de middelbare landbouwschool doorlopen in Gouda. Een goede basis. Hij doet dan ook het meeste computerwerk. Boven het hok met de robot is het kantoortje. Als je hier zit kan je ook de koeien zien. Een mooi gezicht. Ze liggen of lopen allemaal rustig door de stal heen. En gaan zelf naar de robot als ze gemolken willen worden. Ze hebben een pootbandje waardoor de computer weet hoeveel melk ze geven en hoeveel voer ze mogen. Tien keer per dag gaat er een mestrobot  zijn rondje maken: oftewel de stal vegen. De zogenaamde gesloten vloer is weer iets nieuws. Emissiearm; dus minder ammoniak , helemaal volgens de laatste voorschriften.

Arjan heeft ook nog een baan, zoals veel jonge boeren.  En als het weer beter wordt gaat hij met zijn vader tussen alle gebouwen straatwerk aanleggen. Dan kunnen ze ook nog weer eens bezoekers ontvangen. Daar is namelijk nog een ruimte voor beschikbaar aan het begin van de nieuwe stal. Zoals op de foto’s is te zien: het is het bekijken waard.

Jan, Ria en Arjan veel succes met jullie aanwinst.ooievaars

Agnes van Boheemen- Vollebregt

PS: Ondertussen hebben Arjan en Yvonne een zoon: Luuk. Gefeliciteerd !