Na de dooi kwamen de badgasten in actie

 

Een paar weken geleden is het Eline van Ruijven gelukt om zich te plaatsen voor de 200 meter schoolslag voor het Nederlands Kampioenschap. Maar afgelopen week hield haar gezondheid een gelijke tred met de buitenthermometer, dus lag ze ziek op bed. Geen goede voorbereiding voor het NK volgende week. Ze zal de langere afstanden moeten afzeggen vanwege haar beperkte conditie. Van haar prestaties mogen we geen hoge verwachtingen hebben, maar ze zal ongetwijfeld een geweldige ervaring opdoen in Amsterdam volgende week.

Terwijl de sneeuw en het ijs dooiden, mochten Bart Pardon en Jelsie en Sanne van Ruijven zich warmdraaien voor een krachtmeting met hun tegenstanders in de regiokring. Bart had als doel gesteld om twee persoonlijke records te zwemmen. Medailles lagen ver uit het zicht tegen de sterke tegenstanders waarvan de meesten een jaar ouder zijn. Bart mocht daarom tevreden zijn met persoonlijke records op zowel de 100 meter wisselslag als de 50 meter vrije slag.

Jelsie was erg zenuwachtig; ze had nog nooit een 100 meter wisselslag gezwommen. Met name de keerpunten waarvan zwemslag moet worden gewisseld is erg lastig. Iets te lastig zo bleek na afloop. Want ondanks de snelste tijd keerde ze zonder medaille terug vanwege een verkeerd keerpunt. Samen met de kenners hadden wij de fout niet ontdekt. Maar de overeenkomst tussen voetbal en zwemmen is: de arbiters hebben altijd gelijk. Dus gewoon hopen op een beter resultaat op de 50 meter vrije slag. En met een gouden medaille op deze afstand was Jelsie de teleurstelling van de wisselslag snel  vergeten.

Sanne had op de 400 meter vrije slag nog kans om zich te plaatsen voor het NK op 23 en 24 februari. Sanne wist dankzij goed coachwerk van de trainster de race perfect in te delen. En met de conditie als dat van een paard wist ze zelfs enkele tegenstanders 50 meter in te halen zodat ze deze meiden voorbij kwam zwemmen. Een gouden plak en mogelijk zit ze op deze afstand nu bij de beste 12 die op het NK mogen starten. Haar 100 meter wisselslag was na de uitputtingsslag van de vorige race meer een overlevingsrace dan race met een persoonlijk record voor ogen. Dus zwommen al deze meisjes op karakter hun race uit. En na 100 meter afzien mocht ook voor deze afstand de gouden medaille mee naar Stompwijk.

Ilona van Ruijven