marathon schaatsen

martijn van esMARATHON SCHAATSEN

Martijn van Es neemt afscheid

Na een carrière van 15 jaar stopt Martijn als actieve wedstrijdrijder. Meeste tijd reed Martijn voor een kopman in de ploeg o.a. Henk Angenent. Eigen kansen waren er het laatste seizoen omdat er geen echte kopman in de ploeg was. Het resulteerde daardoor om in een aantal wedstrijden bij de eerste 10 te rijden.

Op de wereldranglijst staat Martijn als 35e.

De mooiste tijden waren denk ik toch met Joost en Cees Juffermans in de TNT ploeg. In de vorige eeuw startte Martijn na een Short Track loopbaan als marathonschaatser op de Haagse Uithof. Al snel werden hij en Joost Juffermans toegelaten bij de landelijke B competitie. Daar won hij als ik me goed herinner twee wedstrijden. Bij de A rijders ging het allemaal wat sneller. Daar had hij in het begin moeite met het hoge tempo. Toch werd hij elk jaar een beetje beter. De afgelopen twee, drie seizoenen was hij op zijn best. Zijn beste resultaten behaalde Martijn op natuurijs en dan in de lange wedstrijden over 200 km. Volgens mij is hij twee keer derde geweest op de 200 km in Oostenrijk. Ook dit seizoen was hij voorin bij de laatste barre tocht op de Weissensee en finishte hij als 4e. Dit seizoen kampioen van Zuid Holland en won ook nog een wedstrijd bij de 1e divisie.

Zaterdag a.s. op zijn thuisbaan de Haagse Uithof rijdt hij zijn laatste wedstrijd. Hoewel deze wedstrijd geen marathon is. Het is de afsluiting van een serie van drie wedstrijden over drie zaterdagen waarvan een klassement is. Zaterdag wordt puntenwedstrijd, afval wedstrijd en mass start verreden voor de heren en dames topdivisie.

Natuurlijk dan ook aan de start Zoey van den Bosch en Eline Bennis voor de laatste wedstrijd in het Groene Hart pak. De dames zijn heel erg op zoek naar een nieuwe sponsor voor het volgende seizoen.

De start is zaterdag na de Unox Clinic om 18.30 uur.

Natuurlijk verwacht ik onze vele supporters van Martijn en andere schaatsliefhebbers.

Aad de Haas