Mijn ontmoetingen met de Koningin

 

Begin jaren tachtig  werd aan de Laan van Nieuw Oost Indië in Den Haag een nieuw departement gebouwd. Het Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid werd daar eind jaren tachtig in gevestigd. Een nieuw departement openen is een mooie aanleiding om de koningin het pand officieel te laten openen. En wat doe je dan als je toevallig bij het ministerie werkt? Kijken natuurlijk. Zo ging ik als tienermeisjes de hal in waar de koningin het lint zou doorknippen. Nooit gedacht dat ik dichtbij kon komen. De beveiliging was in die tijd al streng. Tot mijn eigen verbazing kwam ik zelfs tot aan het lintje! De koningin heeft deze uiteraard netjes doorgeknipt en ze heeft me zelfs een vraag gesteld. Een leuke ervaring, waar ik nog wel eens aan terug denkt.

Jaren later (2010) vroegen mijn kinderen weleens wie nu de koningin was. Iedere keer als ze op de tv te zien was, dan waren mijn kinderen net met andere dingen bezig. Zo wil het dus dat wij in Italië op vakantie waren in de omgeving van Florence. Nu is bekend dat de koningin daar een huis heeft. Maar wie verwacht haar nu midden in de stad tegen te komen? Mijn dochter, toen 4 jaar oud, had er een houtje van om niet opzij te gaan als mensen haar tegemoet kwamen. Dus ja, wat doe je dan als de koningin op je afkomt? Dan ga je ook niet opzij. De koningin moest van het stoepje af en mijn dochter bleef stoïcijns staan. De koningin kon om de situatie lachen.  We hebben onze dochter toen verteld dat ze dus bijna tegen de koningin aan was gelopen. En de reactie? O dat is dus onze de koningin, maar waar is de prins?

          

Patricia van Arkelen