Nu ook logeren op de Boerderijn

boerderijn 2boerderijnDeze week weer een vleugje Zoeterwoude in de Dorpsketting. In de Geerpolder op Geerweg 4 ligt de Boerderijn. De boerderij is sinds 1920 eigendom van de familie van Rijn.  En sinds 1992 van John en Paulien. Wegens gezondheidsklachten van John zijn ze in 2008 gestopt met melken. En verder gegaan als zorgboerderij.  Zoon Geert woont als opvolger er naast.  

Dieren

Ze zijn niet helemaal zonder vee. 30 stuks jongvee, 30 schapen en 45 lammeren bevolken de stallen. Tevens nog wat geiten, kippen, konijnen en cavia’s. Om die te verzorgen hebben zij hulpboeren. Veelal jonge mensen met een lichte beperking. Die hun taken zeer serieus oppakken. De dieren worden gevoerd, geknuffeld en de stallen uitgemest. Ook is er een flinke moestuin waar ze groenten telen. Zaaien, poten, onkruid wieden en oogsten. Het hoort er allemaal bij. Wie er langs komt mag ook zelf een kropje sla steken en kopen. Door het koude voorjaar groeit er nu echter nog niet veel.

Fietsen repareren doen ze ook. Oude fietsen die worden ingeleverd knappen ze op en maken ze weer rijklaar. Deze worden vaak aangeschaft door studenten of als schuurfeestfiets.

De hulpboeren worden begeleid door boer John, boerin Paulien, zoon Geert en een aantal vrijwilligers. Een daarvan al acht jaar!

Ondanks dat de regen buiten met bakken uit de hemel valt, is iedereen opgewekt. Het is te merken dat ze het naar hun zin hebben.

Logeren  

De nieuwste activiteit. Vorig jaar is de boerderij helemaal vernieuwd en meteen rekening gehouden met logees. Boven de gezellige kantine zijn twee tweepersoons en twee eenpersoons slaapkamers. Alles in frisse kleuren en makkelijk schoon te houden. Hulpboeren en zorgvragers kunnen nu een weekend in de maand hier verblijven. ’s Avonds wordt er gezamenlijk gekookt en gegeten. De dagen worden gevuld met de zorg voor de dieren. Maar ook met puzzelen, spelletjes en bij mooi weer een fietstochtje door de polder.

Open dag  

Dit nu wordt vrijdag 7 juni aanstaande officieel in gebruik genomen. De opening wordt verricht door de burgemeester van Zoeterwoude mevrouw Bloemen. Alle bezoekers mogen dieren knuffelen, wandelen in de wei en een rondleiding over het erf volgen. Kom bij mooi weer zoveel mogelijk op de fiets. Vanaf 13.30 uur bent u welkom. Om 14.00 uur is de officiële opening, en het eindigt om 18.00 uur. En nu maar duimen voor mooi weer.

John, Paulien en Geert veel succes!                                             

Agnes van Boheemen Vollebregt