toernieuws

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond er voor de A-groepen een rit naar Vogelenzang op de kalender. De B en C gingen naar Nieuwveen. Hoewel het ’s avonds en ’s nachts flink geregend had zag het er bij de start al weer een stuk beter uit. Wel stond er een harde noordwestenwind. Desondanks stonden zo’n 60 leden om 8.30 uur klaar voor vertrek.

Met 2 splinternieuwe fietsen in de groep vertrok de A1 met 10 man via de Vlietlanden naar Wassenaar om door de duinen noordwaarts te gaan. De wegen waren veelal nog nat en dat zorgde voor wat beteuterde gezichten, want die nieuwe fietsen zagen er meteen al smerig uit. Het was ook de reden van veel oponthoud, omdat we al op de boulevard van Katwijk de 3e lekke band te pakken hadden. Gelukkig ging het van daar uit wel voorspoedig. Omdat de ruimte in ons vaste stekkie in de bossen bij Vogelenzang nogal beperkt is was de toerclub al een tijdje op zoek naar een goed alternatief. Op het allerlaatste moment werd dit gevonden in Zandvoort. Toch namen wij liever niet de gok van een zoektocht naar een ons onbekende koffietent, dus ging de A1 nog een keer naar het vertrouwde Pannenland. Bovendien waren we met al die tegenwind in de duinen wel toe aan wat beschutte paden. Binnen was er nog een grote tafel voor ons vrij waar we direct en snel geholpen werden. Op de terugweg ging het langs de ringvaart van een leien dakje. Bij Rijpwetering werden we nog even tegengehouden vanwege de Marathon van Leiden. Ook moesten we ons parcours daardoor wat aanpassen. Toch waren we na zo’n 100km weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

 

De C1 genoot in de Sfeerstal! 

Voor de B en C stond een voor ons nieuwe koffietent op de kalender, “De Sfeerstal” in Nieuwveen. Met weer een frisse start en een behoorlijke wind tegen, kracht 5, reden we met zijn 8en via de Ondermeer en de Nieuweweg. Vrijwilligers waren de voorbereidingen aan het treffen voor de lopers van de marathon van Leiden. Daarna het fietspad langs de N11, zo naar Alphen. Regelmatig even de vingers bewegen omdat ze van de kou stram en stijf werden. Er werden zelfs nog wanten gesignaleerd! Over de Hefbrug en dan een ommetje om weer aan de andere kant van het kanaal te komen. Dan is het één rechte weg naar de brug van Langeraar. We waren blij dat we aan deze kant nog enige beschutting kregen van de bomen en struiken zodat we minder last hadden van de wind. Het tempo iets aangepast en toen kwamen we de eerste bordjes al tegen die ons de weg wezen. Zelfs hier kwamen we weer midden in een triatlon terecht. We hadden even het idee dat we fout gestuurd waren, want het pad was hobbelig en slecht, met stenen en kuilen hier en daar. Maar aan het eind zagen we net de C2 het erf oprijden van de koffietent wat ook een bed en breakfast is. Het was binnen al aardig bezet met de B en C2- groep, dus werd er voor ons een tafel bijgehaald. Het is een hele leuke locatie en hopelijk mogen we er ook nog een keer genieten van het terras met mooier weer! De koffie was in ieder geval heerlijk. Terug de Nieuwveense brug over en namen we de mooie Paradijsweg naar Ter Aar en de Ridderbuurt met zijn mooie boerderijen. We reden over de brug naar Avifauna om ook de lopers te ontwijken in Koudekerk. Bij de Gelderswoudseweg haakten de Zoetermeerders af, waar ze lekker voor de wind hadden en namen wij de Weipoort nog even mee. Om 12.45 uur zette ik mijn fiets in de stal en telde ik er 63 km bij op de teller.

 Annie van Rijn

 De B vertrok met z’n 9-en (7 mannen/2 vrouwen) naar Nieuwveen. Jaap de Jong was weer in de gelederen. Was het vorige week met het windstille weer relaxen op de fiets, deze zondag was het afzien: harde wind en slechts ca. 9 °C. We hadden de wind natuurlijk ook vaak in de rug, maar ik herinner me toch vooral de stukken met de wind schuin en vol tegen. 500 meter na het vertrek hadden we al een lekke band. Hij was te zacht om mee te rijden, echter het kostte enige moeite om het restant lucht uit de band te krijgen om de bandenlichters er tussen te krijgen. Het lukte de experts waarna we de tocht konden vervolgen. Na een mooie route, arriveerden we na ca. 40 km bij de koffiestop “Theetuin Sfeerstal” in Nieuwveen. De locatie, het gebouw en de bediening deden de naam eer aan! De koffie en de appelgebak smaakte ook prima. Na ons arriveerden de C-groepen, zodat de zaal letterlijk en figuurlijk vol zat met de kleurrijke TC-ers. Jammer dat het weer een verblijf in de prachtige tuin niet mogelijk maakte. Op de terugweg zocht Jaap zoveel mogelijk weggetjes op waar we voordewind hadden, maar dat lukte niet continu. Het leek wel alsof wij de enige waren op de fietspaden. Om 12.30 uur weer thuis in Leiden met 85 km op de teller.

 Hans Heemskerk

 De C2 vertrok eerst met negen fietsers naar Nieuwveen. Veel wind, bewolkt, maar droog weer stond er op het menu. Op de Broekweg in Zoeterwoude kwamen we achter een groepje van mannenkoor de Troubadours uit Hazerswoude Dorp te fietsen. Lia’s broer met mede koorleden waren op weg naar Leiden om daar de marathon op te luisteren. Wij gingen via de Burmadeweg weer verder, waar wij op een gedeelte van het marathon parcours fietsten. Nu kon het nog, wetende dat zo’n twee uur later ruim 5.500 lopers zouden volgen. Leo koos ervoor om zijn eigen rondje te fietsen. Via het Spookverlaat naar Alphen a/d Rijn en toen langs het kanaal richting Ter Aar en door Papenveer heen op zoek naar ons nieuwe koffieadres “De Sfeerstal”. Net voor de pauze kwamen wij terecht tussen wedstrijdlopers. Ja, zo heeft ieder dorp of plaats zijn eigen sportprogramma’s. Het is nooit prettig, niet alleen voor de lopers, maar ook voor onszelf. De B-groep was al gearriveerd en de C1 kwam direkt achter ons aan. We zaten met ruim 25 TC leden heerlijk aan de koffie met zelfgebakken appeltaart, noten taart of rabarbertaart. De cake was droog uitgevallen, maar bij navraag bleek dat er bewust geen “kleffe” cake gebakken wordt. Ja, en die zijn smeuïg natuurlijk. De terugroute ging via het Kerkepad tussen de Langeraarse plassen, waar we in de remmen moesten voor een hek, wat gelukkig goed afliep en toen dwars door de polders weer richting Alphen a/d Rijn. Nu kwamen we via de noord kant binnen en gingen we over de Eisenhowerbrug, waar ik de groep kwijtraakte. 

Brug op, dan raak ik altijd achterop. Toen reed ik rechtdoor, maar zag niemand. Ik besloot toch maar om te keren en gelukkig kwam Fried mij tegemoet fietsen. Later heb ik nog even moeten stoppen voor drinken en een “druivensuikertje”. Tja, er stond een échte pittige wind! Vervolgens naar Hazerswoude, Benthuizen, Noord AA en de Bovenmeer weer terug. De groep reed alvast door en het laatste stukje reed ik rustig uit met Fried en wij waren precies om 13.00 uur thuis met 67.00 km op de teller. Na omrekening kwam ik op 18 km gemiddeld per uur. Klasse C2!  Dit was ’n hele goede TRAINING!

 Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

 

 

 

Aanstaande zondag 2 juni staat voor de A (90km) en B (85km) de mooie rit naar Vlist op het programma. De C gaat dezelfde richting uit voor een rit van 65km naar Haastrecht. Vertrek is weer om 8.30u vanaf de sporthal.

 

Vrijdag vertrekt er al een groep van 11 leden op de fiets naar Heemskerk. Ze verblijven daar 2 nachten in het gezellige slot Assumburg en fietsen zondag weer terug. We wensen ze veel plezier en goed weer.