Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond er voor de A en B een lange rit naar Schoonhoven op het programma. De C ging naar Delftse Hout. Om 8.30 uur stonden zo’n 54 fietsers aan de start.

Het was door het ontbreken van de zon maar een frisse boel, zelfs een jasje was geen overbodige luxe! Met onze C1-groep van 6, (de C2 met 7) ging de route dus naar het Delftse Hout. Ik volgde gedeeltelijk de pijlen van de 11-dorpentocht route. En aangezien er maar 2 die tocht toen gereden hebben was het ook voor de rest een mooie en aparte route. Via het Westerpark, Balijbos en door Pijnacker ging het en bij de bordjes Oude Leede gingen we die kant op en kwamen door het mooie stukje bij de Ackerdijkse plassen, waar we maar net een jong haasje konden ontwijken. Langs de A13 weer richting Delft en kwamen we uit bij de heuvel nabij Ikea. Dan nog een stukje door het Delfts Hout en waren om 10.00 uur bij Het Rieten Dak, waar Leo al gearriveerd was. Buiten zitten werd het dus niet, maar ook in de serre was het aangenaam vertoeven. Met hulp bij de “zelfbediening” werden we vlot voorzien van onze koffie. Even later kwam ook de andere groep bij ons zitten. Voor de terugweg namen Regina en Elly het kopwerk op zich en reden we richting Ypenburg en door een woonwijk, dan de bekende weg naar Voorburg.

Via Leidschendam naar het Duinwaterpad en dan kwamen de eersten bij huis aan. Ik was uiteindelijk om 11.45 uur thuis met 50 km op de teller erbij.

Annie van Rijn 

 

De B vertrok met z’n 13-en (11 mannen/ 2 vrouwen) naar Schoonhoven. Een record voor dit seizoen! Onder de deelnemers was onze oud-kopman Wim Vergeer, die wel weer eens de TC-sfeer wilde ervaren. Peter de Jong was gastrijder vanuit de A3. Beiden hebben het prima naar hun zin gehad! Op de route wisselden landelijkheid en riviergezichten elkaar meerdere malen af. Vanaf Moordrecht reden we over dijken en via kilometers lange landweggetjes naar Schoonhoven. Aldaar aangekomen reden we een Sight Seeing door de straatjes en over eeuwenoude grachten. Wat een mooi stadje. Nu nog door de Stadspoort (Veerpoort, gebouwd in 1601) en daar lag in volle glorie het restaurant “Lekzicht”, de koffiestop (42 km op de teller). Buiten op het terras genoten we van de welverdiende koffie en (een aantal) ook van de appelgebak met slagroom. Vlak na ons arriveerde de A1 die ook op het terras plaatsnam. We hadden een mooi uitzicht op de rivier de Lek waar de pont onverstoord de oevers vice versa aandeed. (Drs. P. filosofeerde ooit als volgt over “De Veerpont”: “En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom. Dan kon hij blijven liggen, zei me laatst een econoom. Maar dat zou dan weer lastig zijn voor het rivierverkeer. Zodoende is de pont dus kort en gaat hij heen en weer”). De terugweg, o.a. langs de rivier De Vlist en de Reeuwijkse plassen, was zo mogelijk nog mooier dan de heenreis. Het was alsof we voorbij (niet door) de schilderijen van de beroemde Hollandse Meesters reden. In de Geer, tussen Zoetermeer en Zoeterwoude, aangekomen werden we in een flits ingehaald door de A1. Verschil moet er zijn! In Stompwijk aangekomen (86 km) splitste ik af voor de thuisreis. Om de “schilderijenroute” voort te zetten ben ik in Zoeterwoude via de Weipoort gereden. Om 13.00 uur weer thuis in Leiden met 110 km op de teller.  

Hans Heemskerk   

 

De A1 vertrok met 8 man richting Zoetermeer en nam het nieuwe fietspad langs de Meerpolder. Daarna de bekende weg langs de Rotte om in Rotterdam bij de Brienenoordbrug uit te komen. Vandaar is het dan nog zo’n 20km langs de Lek voor je bij de koffie bent. Dat liep echter niet helemaal zo, omdat bij Ammerstol de dijk volledig afgesloten was wegen onderhoud. Daarom maar door het dorpje richting de provinciale weg en alsnog op Schoonhoven af. Daar was het terras nog als vanouds, maar wie nog van het toilet gebruik maakte kwam er achter dat de tent van binnen geheel verbouwd is. Met een moderne uitstraling kunnen zij weer jaren vooruit. De terugweg ging ook voor ons langs de Vlist en daarna door de Reeuwijkse Plassen. We eindigden bij de Noord-Aa waar we maar net een afslaande politieauto konden ontwijken. Die stond plots met z’n neus halverwege het fietspad. Nou ja, dat kan de beste overkomen en gelukkig letten wij wel op. Na zo’n 105km waren we weer terug in Stompwijk.  

Arno van Rijn  

Aanstaande zondag 21 juli gaan de A-groepen naar Cruquius voor een rit van 85 km. De B gaat naar Langevelderslag (80km) en de C naar Noordwijk voor 55 km. Vertrek is om 8.30 uur vanaf het Klaverblad.  

Ook op zondag 28 juli is er een clubrit. De A (90 km) en de B (85 km) gaan dan naar het Wapen van Harmelen. De C gaat naar Meijendel voor een mooie rit van 50 km.  

Hopelijk laat het zomerse weer ons niet in de steek en kunnen we weer veel fietsers verwelkomen.