Toerclub 21 juli

 Zondag 21 juli was er ondanks de festiviteiten in Stompwijk wel gewoon een rit bij onze toerclub. Met zo’n 54 fietsers was het zelfs even druk als afgelopen weken. De reden hiervoor zal vast het mooie weer geweest zijn.  

De A-groepen hadden deze week Cruquius op het programma staan. Dat ligt op de route van ons bekende rondje ringvaart en daarom kozen we met de A1(13 man) voor het gemak deze route. De heenweg was wel iets anders, omdat de brug bij Oude Wetering nog steeds afgesloten is. Deze keer dus eens via de Weipoort naar de Rijndijk alwaar naast de A4 een nieuwe fietsbrug over de Rijn aangelegd is. De brug op fietsen ging prima, maar eraf moesten we met de trap. Pas volgend jaar is deze kant ook gereed. Via Hoogmade reden we naar Roelofarendsveen waarna het rondje kon beginnen. Een makkie voor de captain, omdat je dan 60km lang geen route hoeft aan te geven en ook eens lekker achterin kunt gaan fietsen. Daar zag ik regelmatig andere fietsers bij ons snelle treintje aanhaken, een eindje meerijden en dan weer afhaken. Bij het Theehuis was nog precies plek voor ons op het terras waar even later Paul van de A3 bij ons kwam zitten in z’n motoroutfit. Die had op weg naar de start bandenproblemen gehad en was weer huiswaarts gegaan. Daar zag hij z’n motor staan en besloot dan maar op de andere 2-wieler een ritje te maken. Ook de A2 (7 fietsers) kwam even later aan maar de A3 hebben wij niet meer gezien. Of hadden ze een kortere route en waren ze al geweest? De terugweg verliep net zo vlot als de heenweg, al kon je wel merken dat het steeds drukker werd met andere fietsers. Vanwege de veiligheid de snelheid dus maar aangepast en na 110km waren we veilig terug in Stompwijk. Arno van Rijn  

De B vertrok met z’n 10-en (8 mannen/ 2 vrouwen) naar de Langevelderslag. Het was ideaal fietsweer: volle zon en weinig wind. We hadden een gastrijder in de groep: Frans Jansen. Frans woont in Wijchen, maar is met de kermis/ paardenkoers altijd in zijn geboortedorp Stompwijk. Op zondagochtend rijdt hij dan bij de Toerclub een tocht mee. De heenreis ging binnendoor, het was relatief rustig op de fietspaden. Na ca. 37 km arriveerden we bij “Beachclub Obelijs”. De mevrouw van het restaurant had voor ons 10-en, op het buitenterras, zitplaatsen gereserveerd. In recordtijd zaten we aan de koffie; en ik als enige aan de appelgebak met slagroom. Ook schoof Cees van der Meer bij ons aan. Cees was op eigen gelegenheid (=eigen tempo) naar de Langevelderslag gekomen. Cees reed met ons mee terug. Er werd een flink tempo aangehouden, kennelijk wilde men op tijd in de biertent op de kermis aankomen. Het werd gaandeweg drukker op de fietspaden. Bij Leiden aangekomen ging Cees verder z’n eigen route huiswaarts; Nico sloot zich bij hem aan. De groep koos hier voor de route langs de Zijl, waarop het druk was met boten in alle soorten en maten. Bij Zoeterwoude splitste de groep zich opnieuw op: de Stompwijkers over de Vrouwenweg en de Leidschendammers langs de Vliet. Ik reed met de laatste mee tot de brug bij Voorschoten en was om 12.00 uur weer thuis in Leiden met 90 km op de teller. Opnieuw een mooie zondagochtend! Hans Heemskerk 

De C- groepen  

Met een klein groepje van 5 ging het vandaag, op de kermisdag, naar Noordwijk. Bij de Vlietlanden namen we het nieuwe fiets/wandelpad langs de volkstuinen van de Oostvlietpolder. Een mooi stukje aangelegd pad door de natuur met hier en daar een veerooster. Via Voorschoten naar Wassenaar en bij de Deyl door de nieuwe fietstunnel, waar aan de ene kant van de wand een mozaïek van een zeegezicht geplaatst is en aan de andere kant een duinlandschap. Dan naar de Maaldrift en via de Wassenaarseweg naar Katwijk. Langs de boulevard rustig aan en uitkijken, want het was er door het mooie en zonnige weer al aardig druk. Dan is het daarna nog maar 5 km door de duinen en daar viel het (nog) mee met de drukte. Voor het gemak blijven we achter elkaar rijden. Bij de Noordwijkse koffietent “Rosser” zagen we bij binnenkomst de C2 al zitten met zijn 8-en. Fried houdt niet zo van de duinen, dus het viel me mee dat hij er toch was! Even de tijd genomen voor de koffie en daarna de terugreis weer aangevangen. Elly loodste ons via een mooie route door Rijnsburg naar Voorschoten en reden wij door de Vlietlanden naar Stompwijk. Het was toen al behoorlijk warm. De temperatuur zal gelegen hebben tussen de 24°C en  29°C, want beide temperatuurmeters gaven dat op de terugweg aan. Met weer 55 km erbij en na een mooie fietsdag kon ik mijn fiets in de stal zetten. Annie van Rijn