Marathon schaatsen

thom van beek

MARATHON SCHAATSEN

Thom van Beek behoudt de leiderstrui

Het knetterde van spektakel op IJsbaan De Scheg in Deventer. Bij 1e divisie won wederom Willem Hut. Deze rijder van de Topdivisie had als enige 2 ronden voorsprong op het peloton. Natuurlijk is hij een geslepen toprijder die met zijn wedstrijdinstinct weet hoe hij de wedstrijd moet aanpakken, maar toch een knappe prestatie. Eveneens een knappe prestatie voor Christiaan Hoekstra, deze was in een geweldige solo naar 3 rijders gereden die ook één ronde pakten. Deze achtervolgde 4 rijders waaronder Hut. Christiaan eindigde net naast het podium als 4e. Thom van Beek was net op tijd in Deventer na zijn 1500 meter in Heerenveen. Hij hees zich in het leiderspak en ging van start. De concurrentie ging gelijk in de aanval. Thom pareerde goed, wist punten op te halen in de tussensprints, maar miste de cruciale ontsnappingen die Hut initieerde gelijk na de tussensprints. In de eindsprint maakte Thom een beginnersfoutje door te vroeg de armen omhoog te steken en dat kostte één plaats. Thom kon door zijn tomeloze inzet het leiderspak behouden.

Bij de dames won Janneke Ensing voor Mariska Huis en Foske Tamar van der Wal. Zoey van den Bosch reed een prima wedstrijd en had het voornemen om bij de eerste 20 te rijden van het met 50% uitgedunde peloton. Helaas kwam ze in de eindfase ten val. Ze werd wel geklasseerd. Eline Bennis was ook onfortuinlijk met een val halverwege de wedstrijd en moest de strijd staken. Spektakel bij de Topdivisie waar de Olympisch langebaan schaatsers zich prepareren voor de wedstrijden in Rusland. Aanwezig wereldkampioen Jorrit Bergsma, Franse kampioen Alexis Contin, Belgische vedette Bart Swings en natuurlijk Bob de Vries en Cristijn Groeneveld. Grote namen zorgden ook voor een grote wedstrijd waarbij de machtige BAM formatie in een knetterende finale werd verschalkt door Frank Vreugendenhil, een Westlandse tuinder die in Groningen een nieuw leven begon. 2e Alexis Contin gevolgd door Bob de Vries. Ook hier kwam maar 50% van de rijders aan de finish.

Volgende wedstrijden a.s. zaterdag in Utrecht. Start 1e divisie om 18.00 uur. Dames om 19.30 uur en de Topdivisie om 20.30 uur. Dan op zaterdag 9 november is het peloton op de Haagse Uithof.

 

Aad de Haas