Rondom de Kerk

kerkhof

Rondom de Kerk

Het nieuwe nummer van Rondom de Kerk is uit. Het ligt achter in onze kerk.

Maar voor wie daartoe niet in de gelegenheid is willen we hier een stuk er uit overnemen.

Aandacht voor Dragervereniging St. Barbara

Deze bestaat uit vrijwilligers die een kist met overledene naar kerk en begraafplaats begeleiden. Bij veel uitvaartbureaus gebeurt dit door ingehuurde mensen. Maar in Stompwijk zijn we nog in de gelukkige omstandigheid dat medeparochianen dit mooie werk op zich nemen. Deze groep is opgericht in de jaren vijftig van de vorige eeuw door pastoor  Sistermans. En nog steeds is dit doorgegeven. Al is de groep de laatste jaren net aan groot genoeg. Een enkele keer, bijvoorbeeld in de vakantie, wordt in Zoeterwoude versterking gezocht. Het graven is vele jaren met de hand gedaan door de koster, met behulp van St. Barbara leden. Sinds een paar jaar is er een machinale hulp.

Als in vroeger tijden een overledene van buitenaf kwam, werd de kist bij de bebouwde kom opgehaald en lopend begeleid naar de kerk. Dat gebeurt niet meer. Het komt wel voor dat de familie zelf de kist wil dragen. Ook dat is mogelijk. Eigenlijk is het soms ook geen dragen meer. Er wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van rollend vervoer. Maar alles in gepaste eerbied. Het is een mooi liefdadigheidswerk, waar ze geen ophef over maken. Maar in deze tijd van Allerzielen wilden we er toch eens aandacht aan besteden.

Heel veel dank !

En dan de mensen die zorgen dat het kerkhof er keurig bij ligt

Het is een vaste groep die dit doet. Maar ze hebben geen vaste dag. En geen naam…. Ze beginnen gewoon. Vooral in deze tijd van het jaar met storm en regen als het blad van de bomen waait zijn ze er te vinden. Na de zondagsmis wordt er gekeken of het nodig is en worden er afspraken gemaakt. Maar ook tussendoor houden ze het in de gaten. De koster snoeit alvast de leilindes en de hagen. Het zijn meestal wel dezelfde die anderen bellen. Jaren geleden zeiden ze wel eens tegen elkaar: “Vijfenzeventig jaar is een mooie leeftijd om te stoppen.” Maar nu het zover is gaan ze gewoon door. Als er een oudere stopt wordt zijn plek vanzelf weer ingevuld. Tegenwoordig wordt wel even gebeld met het secretariaat of er koffie is. Want tussendoor een praatje met een bakkie is niet te versmaden. En dat hebben ze zeker verdiend !

Agnes van Boheemen – Vollebregt