Groep 4 maakt kennis met kunst!

kunst 2kunst 1

Groep 4 maakt kennis met kunst!

Het Stadsmuseum laat kunst en historie zien die zijn verbonden aan Leidschendam-Voorburg. Afgelopen vrijdagochtend was dit museum het decor van de les van juf Bianca en de kinderen van groep 4. Het was even wennen dat je in een museum niet hard mag praten of schreeuwen, maar al snel waren de kinderen geboeid doordat ze mochten raden welke oude voorwerpen er in een zwarte kist stonden. Het waren een schoen, waar kinderen vroeger op leerden veterstrikken en een strijkijzer die op de kachel verwarmd moest worden. Het museum verzamelt werk van kunstenaars uit Leidschendam-Voorburg van vroeger en nu. De kinderen mochten naar de Kunstuitleen in het smalste pandje aan de Herenstraat. Daar mochten zij aangeven welke schilderijen zij het mooist vonden en waarom. In de verschillende kleine kamertjes hingen kleurrijke werken en de kinderen leerden abstracte schilderijen van een afstand te bekijken, zodat ze er allemaal andere vormen in konden zien. Terug in het museum werden ze naar de Prinses Marianne-kamer geleid. Prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883), dochter van koning Willem I, woonde een groot deel van haar leven in Voorburg. De kinderen vonden dat zij er niet helemaal als een prinses uitzag, omdat ze geen kroontje op had, maar kwamen tezamen tot de conclusie dat koningin Máxima er vast ook weleens anders uitziet en misschien zelfs wel een joggingbroek draagt. Een mobiel schrijftafeltje werd door de kinderen bestudeerd als verre voorloper van de smartphone en een vragenlijst werd ingevuld over een Romeinse helm. Nadat alle kinderen zich weer hadden verzameld in de centrale zaal mochten zij tenslotte nog hun stem uitbrengen op het mooiste schilderij van de Kunstuitleen. Met de meeste stemmen werd dit een schilderij met een hedendaagse afbeelding, namelijk een … trein!

Bedankt Maerten van den Velde school voor deze kennismaking met kunst!