Een duik in de gescheidenis van 50 jaar KBO Stompwijk

Een duik in de geschiedenis van 50 jaar KBO Stompwijk

Het Wit –Gele kruis gebouw aan de Meerlaan speelde de eerste jaren een grote rol in het bestaan van de Katholieke Bond van Ouderen. Hier werd 20 mei 1964 de eerste vergadering gehouden. De heer H. Jurgens werd gekozen tot voorzitter, de secretaris werd Th. Schrader en de penningmeester mevr. Schrader de Bruin. Welke op haar fiets het hele dorp afreed om contributie en geld voor uitstapjes op te halen. Alle vergaderingen werden begonnen en beëindigd met gebed. In de notulen wordt ook telkens gesproken over een spaarvarken dat respectievelijk geslacht of de nek moest worden omgedraaid…….

Vervoer

Als eerste vrijwilligsters vervoerden de dames Toos Duyvestijn en Bep van Rijn vanaf het begin mensen die slecht ter been waren met de auto naar en van de Soos. Later werd dit tevens gedaan door Paula van der Arend en Ida de Winter. De dames regelden dit ook onderling. Als er een zwanger was zorgden zij zelf voor vervanging. Ook uit Huize Emmaus werden oud – inwoners opgehaald. Daarnaast verzorgden de mannen vaak vervoer. Onder anderen  Jan van den Bos. Dit ging alles gewoon met de eigen auto. Die waren daar niet altijd op berekend. Vermeld mag worden dat hierbij dus ook wel eens iemand klem kwam te zitten.

Rondvraag

Volgens oude notulenboekjes was men zeer tevreden over het toenemend aantal leden. Al werd ook bij elke jaarvergadering stil gestaan bij hen die waren overleden. De rondvraag werd nogal eens overgeslagen. Volgens de notulen had: “Niemand  iets op zijn lever.” Ze vonden het ook “zonde van de tijd en men ging liever kaarten.”  Hiermee  was men zo druk dat ze er in 1977 met ‘grote schrik’ achter kwamen dat vergeten was het 12½ jarig bestaan te vieren. Dit werd natuurlijk nog snel goedgemaakt.

Feesten

Het kerstfeest werd steeds gevierd met een diner in Het Blesse Paard. Dat beviel altijd prima. Dat blijkt wel want het werd in al die jaren maar ene keer elders gehouden. Ook voor carnaval was grote animo. Hiervoor kwamen ieder jaar de Prins, zijn gevolg en de Raad van Elf de boel op zijn kop zetten. Maar ook de bezinningsdagen werden goed bezocht. Hier komen we oude namen tegen als pater Albers en pastoor Paap, als zijnde aalmoezeniers.

Soos

Iedere week soos is best uniek. Dit lukt alleen met veel inzet van bestuur en vrijwilligers. Net zo uniek is het dus dat het in 1979 zulk slecht weer was dat een paar keer de soos werd afgelast. Dit was volgens zeggen nog niet eerder voorgekomen. De soos werd nog even in het oude Dorpshuis gehouden, maar toen dit in 1980 afbrandde kwam men in de voetbalkantine terecht. Daarna werd het nieuwe Dorpshuis de plek van samenkomst. In afwachting van het Cultuurhuis nu.

Contact

De opzet is in al die jaren hetzelfde gebleven. Het belangrijkste is het onderlinge contact. Daarnaast worden steeds meer activiteiten toegevoegd. Naast het klaverjassen wordt er nu rummikub gespeeld en kunstwerkjes van kaarten in elkaar geknutseld. Eén en ander ook in wedstrijdverband met de KBO van Zoeterwoude. Ook het half uurtje bewegen vóór de soos is weer terug van weg geweest. Verder kan men kiezen om mee te gaan met een fietstocht, bedevaart naar Den Bosch of een rondvaart over de mooie meren die Zuid – Holland rijk is.

Jubileum

Zondag 25 mei aanstaande wordt het 50-jarig bestaan gevierd met een eucharistieviering en een feestmiddag. Een dikke felicitatie waard en op naar het volgende kroonjaar!

 

Agnes van Boheemen-Vollebregt