Toerclub Stompwijk

Toerclub Stompwijk

De Tunneltocht op Hemelvaartsdag

Er stonden donderdag, om half negen, 18 TC-leden aan de start bij de sporthal. De weersomstandigheden waren jammer genoeg matig: slechts 11,5 ºC en een lichte miezer. Gestart werd in 2 verschillende groepen: de A1 (5-man, voor de lange variant) en de B/A2/A3 (13 man/vrouw, voor de kortere variant). Onderweg splitsten 5 A2-renners zich af omdat zij de lange variant gingen rijden. Via een mooie route reden we naar de Beneluxtunnel in Rotterdam (lengte 713 m ondergronds onder de Nieuwe Maas door). Hierna op naar de koffiestop in het Pannenkoekenhuis “Oude Maas” in Barendrecht. Daar aangekomen stond er 51 km op de teller. Gelijktijdig met ons kwam de bedenker van de Tunneltocht, Cees van de Meer met zijn vrouw Mar, binnen. Zij waren per auto gekomen; gezellig. Iedereen, ook de dames, kozen voor de fantastische appelgebak bij de koffie. Aan het raam zittende hadden we een mooi uitzicht op de Oude Maas met de vele soorten boten. Na ons arriveerden de A1 met 71 km en de A2 met 77 km op de teller. De terugreis was dit jaar niet dóór de Maastunnel maar óver de Van Brienenoordbrug (lengte 1020 m over de Nieuwe Maas). Vanuit het zuiden is deze iets minder steil dan vanuit het noorden (respectievelijk 3,5% en 3,9%. Dit stelt niets voor in vergelijking met wat de renners op zaterdag in de Giro-etappe voor de wielen kregen: hellingen van 17,5%. Ik kan daar dus beter niet gaan fietsen! Terug in Stompwijk stond de km-teller op 98 km, weer thuis in Leiden op 125 km.

Hans Heemskerk

De lange variant van de A1 en de A2 ging op de heenweg al over de Brienenoordbrug. Daarna volgden we de A16 naar Dordrecht om bij de Kiltunnel uit te komen. Via ’s Gravendeel en Puttershoek reden we door de Hoekse Waard. Veelal tussen de weilanden fietsend was het opvallend hoe weids en rustig het was. Maar dat laatste kan ook aan de druilerige omstandigheden gelegen hebben. Aan de overkant van de Oude Maas konden we de koffietent al bijna zien liggen, maar daarvoor moesten we eerst door de Heinenoordtunnel. Tijdens de koffie overhandigde Loek de uitslag van de appelpuntentest van vorig jaar, waarin De Oude Maas als 1e was geëindigd, aan de trotse bedrijfsleider. Onder luid applaus nam hij deze erkenning in ontvangst. De terugweg ging via een vlotte route door Rotterdam naar de Maastunnel en daarna langs de Schie richting Delfland. Hoewel het een tijdje droog was geweest ging het toch weer miezeren en kwamen we na ongeveer 120km enigszins nat weer in Stompwijk terug.

Arno van Rijn

Op zondag begonnen we de maand juni met veel beter weer. Het was zonnig met een zwakke noordelijke wind. Dat leverde bij de start een opkomst van zo’n 64 fietsers op. De A en B vertrokken om 8.30u voor de bij velen favoriete rit naar Vlist. De C ging naar Haastrecht.

Bij de A1 een groep van maar liefst 14 man, waaronder een introducee. We reden een door allen zeer gewaardeerde route via Montfoort en Polsbroek. Het is daar heerlijk fietsen over langgerekte wegen door uitgestrekte polders. Het was ondanks het goede weer toch opvallend rustig op de route. Ook de terugweg was zeer mooi en landelijk, via Bergambacht en Berkenwoude. Na ruim 100km kwamen we voldaan weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 9-en (6 mannen/ 3 vrouwen) naar Vlist. We hadden 2 gastrijdsters (Mieke en Ria) vanuit de A3 in de gelederen. Op de fantastische route wisselden landelijkheid en riviergezichten elkaar meerdere malen af. Tussen Gouda en Stolwijk stond er, met grote letters, op een brug geschreven: “Jezus Vergeeft en Geneest”. Ik moest gelijk aan de geblesseerden van de Toerclub en aan de slachtoffers van de vele oorlogen in de wereld denken. Hopelijk heeft het geholpen. We arriveerden na ca. 40 km bij de koffiestop, café “De Vlist”. Buiten op het terras genoten we, in de zon, van de welverdiende koffie en (een aantal) ook van de appelgebak met slagroom. Vlak na ons arriveerden de A1 en A2 die ook op het terras plaatsnamen. De A3 van Nico hebben we niet gezien, maar arriveerde vlak na ons vertrek. De terugweg, o.a. langs de rivier De Vlist en de Reeuwijkse plassen, was zo mogelijk nog mooier dan de heenreis. In Stompwijk aangekomen (78 km) splitste ik af voor de thuisreis. Om 13.00 uur weer thuis in Leiden met 100 km op mijn nieuwe km-teller. Deze berekent ook de CO2-besparing van de fiets ten opzichte van de auto. Door de route naar Vlist v.v. niet per auto af te leggen heb ik 14 kg CO2 uitstoot bespaard. De hele TC bespaart per jaar dus vele duizenden kg aan CO2-uitstoot ten opzichte van bijvoorbeeld een autorally-club. Kijk, dan kunnen wij ongestraft door de week ’n keer de auto nemen …….

Hans Heemskerk

Beterschapskaart voor Frans Oliehoek

Vóór de start hebben de rijd(st)ers van de C-groepen en de aanwezigen van de A3 de kaart getekend. Tijdens de koffiepauze in café “De Vlist” tekenden ook alle overige aanwezige rijd(st)ers van de A- en B-groepen. Na afloop van de tocht heb ik de beterschapskaart bij Frans thuis aan hem overhandigd. Hij was blij verrast. Hij bedankt iedereen en een groet aan allen. Gelukkig wordt de pijn inmiddels iets minder.

Hans Heemskerk

Vandaag ging de route voor de C naar Haastrecht. Voor mij persoonlijk niet mijn favoriete route, maar het was mooi weer en ik was vrij, daarom had ik weinig keus. Bij de start was het lekker druk. Wij waren met zijn 10en.

Helaas was onze captain verhinderd, dus heeft de C2 zich over ons ontfermd. (Zij waren maar met zijn 4en). Onder leiding van Fried fietsten wij gezellig langs de vele mooie tuinen van Boskoop en Reeuwijk op weg naar de koffie. In Haastrecht was een supersnelle bediening met koffie en lekkere stroopwafeltjes. Al gauw werd de terugreis ingezet. Net voor ons reed de B groep vooruit, die in de Vlist geweest waren. Langs Gouda en door Waddinxveen kwamen we weer in Zoetermeer en daar ben ik afgehaakt naar Hazerswoude. Bij thuiskomst had ik er ruim 80 op de teller staan, maar voor de meeste Stompwijkers zal dit inderdaad rond de 65 geweest zijn. Het was een heerlijke tocht en volgens mij weer paden waar ik nog nooit ben geweest.

Groetjes, Jolanda Berg

 

Aanstaand weekend is het Pinksteren en dan rijden we op maandag de clubritten. De A (85km) en B (80km) gaan naar Noorden. De C gaat naar ’t Zeeltje voor een rit van 45km. Vertrek is weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.