Daar bij die molen

Daar bij die molen……

Jan van Rijn en Ina van Rijn. Allebei van Rijn, geboren en getogen Stompwijkers en toch helemaal geen familie van elkaar. Ze zijn 2 juni 60 jaar getrouwd, maar of dat nu in de Dorpsketting moet….?

Jan werd 86 jaar geleden geboren op de molen aan de Meeslouwerweg en werkte bij zijn vader. Zoals bekend brandde de molen in 1947 af. Er kwam een nieuw huis voor terug in dezelfde vorm. Toen ze een paar maanden verkering hadden moest hij, ook in 1947, naar Indonesië als militair. Drie jaar en een heel aantal brieven later kwam hij terug. In 1954 trouwden ze en gingen in het gezellige Molenhuisje naast de “molen” wonen. Ze kregen er vijf kinderen. Die gingen lopend over de dijk naar school. Er was geen water en geen gas. Maar de luiers kon je nog in de sloot uitspoelen. 

Naar de molen

Toen Jan ’s vader overleed gingen ze in het ouderlijk huis wonen. Het werd een drukke tijd. Voor Ina en voor Jan. Vijf kinderen opvoeden, huis schoon houden en ondertussen een terras, botenverhuur en een camping runnen. Af en toe ’s morgens om vier uur uit bed om broodjes en koffie te maken voor de vissers die een boot kwamen huren. En als het mooi weer was soep en koffie en broodjes maken voor het terras. Maar ze deden het graag. Het gaf ook veel gezelligheid. Jan gaat nu nog vaak naar hun zoon Gerard. En spreekt dan nog oude klanten van ‘toen.’

Naar het dorp

Toen Jan 70 werd wilden ze het wat rustiger aan gaan doen en kwamen op het Hoefblad wonen. Voor Ina is de supermarkt lekker dichtbij. Jan was eerder al voorzitter geweest van de LTJ, lid van de Parochieraad en regisseur van de toneelvereniging. Voor dat alles kreeg hij ook een lintje. Ook is hij al zo’n 20 jaar lector in de kerk en leidt hij het Rozenkransgebed. Maar nu kunnen ze makkelijker samen naar de Soos van de KBO. En ook op vrijdag bij de inloopochtend in het Dorpshuis zijn zij trouwe klanten. Ina houdt het verder bij het huishouden. “Alles gaat toch een beetje moeilijker als je ouder wordt.” zegt ze.

8 juni vieren ze het met hun hele familie. Ze hebben ook nog 13 kleinkinderen gekregen en dan alle aanhang nog! De molen voor het huis draait nog rustig door. Als er wind is tenminste. 

 

Jan en Ina: Nog veel mee- wind toegewenst.

 

Agnes van Boheemen Vollebregt