Spanning stijgt bij de Badgasten

jelsie

Spanning stijgt bij Badgasten

Enkele weken geleden zwom Sanne van Ruijven mee met de regiokampioenschappen in Dordrecht. In dit 50 meter bad konden limieten worden gezwommen voor het Nederlands kampioenschap in Amsterdam. Sanne was erop gebrand om enkele limieten te halen. Maar dan moesten de persoonlijke records wel aan diggelen worden gezwommen. En dit lukte op de 100, 200 en 400 meter vrije slag. Bovendien haalde Sanne ook nog de zilveren medaille op de 400 meter vrije slag. Op de wisselslag miste ze de limiet op een haar. Maar dit betekent wel dat Sanne komende donderdag, zaterdag en zondag naar het NK in Amsterdam mag om het op te nemen tegen haar leeftijdgenoten.

Afgelopen weekend zwommen Bart Pardon en Jelsie van Ruijven hun regiokampioenschappen. Aan hen de taak om zoveel mogelijk metaal naar Stompwijk te nemen en om zich op hun favoriete nummers bij de beste 24 van Nederland te scharen. Dit zou een startbewijs op het Nederlands kampioenschap in juli opleveren.

Zaterdagmiddag mocht Jelsie beginnen op de 100 meter vrije slag. Al snel was duidelijk dat deze gouden medaille naar Stompwijk ging. Maar helaas geen PR (persoonlijk record) en geen plekje bij de beste 24 van Nederland. Bart dacht zaterdag misschien meer aan WK-voetbal dan aan zwemmen: geen PR’s en geen medailles. Maar binnenkort weten we of zijn oude tijden voldoende zijn voor een plekje op het NK. Jelsie moest nog starten op de 100 meter schoolslag; dit is geen nummer waarin ze uitblinkt. Naast haar stond een meisje dat al eens 4 seconden sneller had gezwommen. Vanaf de start gingen ze een tijd lang gelijk op. Tot de trainster van Jelsie zag dat Jelsie sneller moest kunnen. De trainster gaf met hop…hop…hop-geschreeuw het ritme aan dat Jelsie moest zwemmen. Jelsie zwom nu bij haar tegenstandster weg en behaalde een dik PR, een gouden medaille en mogelijk ook een plekje op het NK op een nummer dat zaterdagochtend nog niet haar sterkste nummer was.

Zondag was Bart erop gebrand om e.e.a. recht te zetten. Zondagochtend werd er eerst serieus op techniek getraind zodat hij ’s middags goed voorbereid twee maal op het startblok stond. Dit resulteerde in een dik PR op de 50 meter vlinderslag en een klein PR op de 100 meter rugslag. Hopelijk kunnen deze PR’s volgend seizoen verder aangescherpt worden zodat dan weer een tas met medailles over het bruggetje over de Stompwijkse vaart kunnen worden gedragen.

De omroeper mocht Jelsie zondag drie keer uitnodigen voor de hoogste trede van het podium. De PR’s op de 50 meter vlinderslag en de 100 meter rugslag zijn mogelijk ook goed voor een startbewijs op het NK. Komende week vernemen wij definitief of het Bart en Jelsie gelukt is om zich op enkele nummers te plaatsen op het NK.

 

Ilona van Ruijven