Stompwijkse Paardendagen 18 tm 21 juli

stompwijkse paardendagen

Stompwijkse Paardendagen 18 t/m 21 juli 2014

Al weer voor de 105e keer gaan ook dit jaar de Stompwijkse Paardendagen van start. Van oudsher is het een feest voor jong en oud midden in de polder van het groene hart. Sinds jaar en dag zetten Stompwijkers zich in om in deze regio een apart en vooral een gezellig samenzijn te creëren rondom de paardensport.

Een punt dat zeker het vermelden waard is dat de vereniging Nooit Gedacht sinds 12 juni 2014 op de inventarisatielijst van Unesco staat. Ter bescherming van het cultureel immaterieel Erfgoed.

Van Unesco en de wereldranglijst van materiaal erfgoed heeft iedereen wel eens gehoord, de meest mooie locaties en wereldwonderen staan hierop vermeld. Dat dit ook voor immaterieel erfgoed bestaat is niet bij veel mensen bekend.

Het is lastig om levend erfgoed te bewaren. Het is niet te bevatten of te beheren, want het is iets dat in de harten van mensen leeft en bewaard wordt. Het beste lukt dit als een traditie door een grote groep gedragen wordt en dan vele generaties lang. Nooit Gedacht is hier een goed voorbeeld van.

De functies binnen het huidige bestuur worden veel gevuld door de kinderen van de oudere bestuursleden en wordt zo van de ene generatie aan de volgende doorgegeven.

Nooit Gedacht is dan ook terecht trots op het feit dat zij na meer als een eeuw van kortebaan draverijen wordt erkend en beschermd door deze organisatie! Dit jaar vallen de dagen op 18 t/m 21 juli a.s.  Wij hopen op een lekker weertje want met goed weer is het dubbel genieten! Lekker bij kletsen met familie en vrienden en ondertussen de mooie takken van paardensport aanschouwen.

Ook liefhebbers van andere bezigheden zullen ruimschoots aan hun trekken komen want het programma biedt genoeg ruimte. Kinderen kunnen zich naar harte lust uitleven op de kermis. Er zijn genoeg attracties waar de kleintjes onder ons zich uitstekend vermaken. Ook is er de mogelijkheid om zich alvast voor te bereiden op een carrière in de ponyrennen want tijdens deze race mogen zij gratis een ezel bestijgen. Jong geleerd is oud gedaan niet waar?!

Voor diegene die 1 paardenkracht niet genoeg vinden wordt er zaterdagmiddag een hindernisspel met bromfietsen georganiseerd. Zeker een spektakel omdat er een sloot moet worden getrotseerd.

Zondag blijft de dag van de populaire ponyrennen. Deze prachtige tak van paardensport is al jaren een grote reünie van familie vrienden en paardensportliefhebbers. Dit willen we dan ook zeker in stand houden en is de entree gratis!

Tussen de omlopen van de ponyrace is er natuurlijk ruimte voor een show. Dit jaar zal dit een demonstratie zijn van ruiters waar de liefde voor de paardensport is geboren in de allereerste jaren van de ponyrennen. Deze hebben hun beroep kunnen maken  van hun passie. Gijsbert Lagerberg is een Grand prix dressuurruiter en instructeur. Jeroen Heymans is een springruiter en heeft een handelsstal in Woubrugge. Tevens is hij actief in de Stichting Eventing Zuid Holland. Een paardensportevenement waar een combinatie van dressuur, springen en cross country wordt gerealiseerd.

Voor de feestgangers is na de ponyrennen de band ’Trots ’aangetrokken. Trots heeft een uitgebreid repertoire van meezingers en weten er een feest van te maken!

Het hoogtepunt van de dagen is toch wel de kortebaan draverij. De Stompwijkse kortebaan is geliefd bij eigenaren, pikeurs, en toeschouwers.

Het is de enig kortebaan op gras in Nederland en -waar je ook zit of staat- je kan alles overzien. We verwachten dan ook inschrijvingen van de top van kortebaan dravers. Zoals altijd worden de paardendagen afgesloten met een prachtig vuurwerk. Wij hopen net als andere jaren er een mooi feest van te maken!!!

 

Voor meer informatie kunt u de website www.stompwijksepaardendagen.nl bezoeken of een e-mail sturen aan info@stompwijksepaardendagen.nl.