‘Stompwijkse’ Howings Kumpel terug op eigen grasbaan

howings kumpel

‘Stompwijkse’ Howings Kumpel terug op eigen grasbaan

Stompwijk heeft een jaar de tijd gehad om bij te komen van de vorige editie van de jaarlijkse kortebaandraverij. Het ‘eigen’ paard Howings Kumpel won toen samen met Wim van Buytene de koers. De spectaculaire zege zorgde voor een geweldig feest bij eigenaren en dorpsgenoten. Maandag 21 juli heeft de ruin de kans om zijn titel te verdedigen op de grasbaan achter de kerk. De start is om 13.30 uur.

Howings Kumpel heeft een enthousiaste eigenarengroep achter zich, allemaal woonachtig of van oorsprong afkomstig uit Stompwijk. De zege in Stompwijk is vooralsnog zijn enige zege op de kortebaan. Wel boekte hij na de spectaculaire overwinning meerdere ereplaatsen. Voor de editie van dit jaar zal Howings Kumpel als één van de kanshebbers starten, al is de concurrentie moordend.

Succesvolle kortebaanpikeur

Vooral Ruud Pools wordt gevreesd. Hij is momenteel de meest succesvolle kortebaanpikeur van dit seizoen. Hij won onder andere in Assendelft (Qualva Nonantais) en Warmond (Donate Groenhof). Vooral met de vierjarige Donate Groenhof wacht hem een mooi tweede deel van het seizoen. De merrie is pas vier jaar oud en heeft daardoor vijf meter voorgift bij de start. In Warmond bewees zij het kortebaanvak uitstekend te beheersen.

Smaakmaker Viva’s Limburgia is er mogelijk ook bij in Stompwijk. De ruin kan goed uit de voeten op gras. In 2008 won hij al de totaal verregende editie. Nog altijd doet hij mee om de prijzen. Met een winsom van bijna € 45.000,—  is hij met afstand de meest succesvolle kortebaner van de afgelopen jaren.

Dat de kortebaan van Stompwijk status heeft, bewijst de vermelding op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Uiteraard weten de Stompwijkers en liefhebbers uit het hele land allang hoe bijzonder deze kortebaan is. Zij komen ongetwijfeld weer in grote getale naar de enige kortebaan op gras en nemen plaats op de tribune, staan aan het hek op of gaan zitten op een picknickkleedje langs de baan.

Loting

De NDR verricht de loting voor de kortebaan in Stompwijk op donderdag 17 juli. Het deelnemersveld is vervolgens direct te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site zijn tevens uitslagen, statistieken, verslagen en video’s te vinden. Later volgt ook een uitgebreide voorbeschouwing op de koers in Stompwijk met deskundig onderbouwde tips.