Nabeschouwing kermis 2014

                      

Het zit er weer op! Het honderd en vijfde Stompwijkse feest rondom de paardendagen. Een feest van extremen qua weer en feestvreugde. De vreselijke ramp van het vliegtuig naar Maleisië had zo’n  impact op iedereen dat Nooit Gedacht besloot om de feestelijke optocht door het dorp te laten vervallen. Een verzengende hitte op vrijdag en zaterdag leverde deelnemers en organisatie de nodige zweetdruppels maar Stompwijkers zijn geen mietjes en het programma is dan ook volgens plan verlopen.  

Het klaverjassen en rummicuppen in de grote tent leverde veel enthousiaste deelnemers op die zich buitengewoon amuseerden en zich ontzettend verwend voelde. Iemand vertelde tegen mij dat hij voor het eerst mee deed met de wat wij in de volksmond een bejaardenactiviteit noemen. Zijn reactie was: “Geweldig lekker kaarten, koffie met appeltaart, ook nog elke ronde een consumptiebon, kortom een hele middag gezelligheid!” 

De ringstekers met hun paarden en rijtuigen hadden door de afgelasting van de optocht ruimschoots te tijd om zich voor te bereiden op hun tak van paardensport. Een record aantal aanspanningen dit jaar, de één nog mooier dan de ander. Er werd fanatiek gestreden en opvallend was dat verscheidene gaststekers het echt in de vingers hadden en geen enkele moeite schenen te hebben om de ring op hun stokje te prikken! 

Het springen voor pony’s en paarden moest vanwege de hitte wel wat aangepast worden. Gewoonlijk wordt er eerst een oefenronde gesprongen. Maar met de 35 graden van die dag leek dat teveel van het goede voor de paarden,  pony’s en ruiters. Zodoende was het concours wel wat eerder afgelopen dan andere jaren maar dat mocht de pret niet drukken. Men maakte van de nood een deugd door het welverdiende biertje maar wat eerder te nuttigen! Nieuw was voor deze dag dat de hele middag live werd gevolgd door radio Midvliet die hun studio in de Viptent hadden opgesteld. Ook zij hebben het enorm naar hun zin gehad en lonken alweer naar volgend jaar.

 Zondag tja het blijft altijd belangrijk dat verdraaide weer! Maar zondag de dag van de ponyrennen, was het weer zoals we het willen hebben. Zon, niet te heet en een windje. Kortom uitgelezen weer voor de ponyrennen en dat vonden een heleboel mensen. Topdrukte dus! Deze dag is altijd belangrijk voor ons Stompwijkers. Lekker bijkletsen met iedereen, de nieuwe telgen bewonderen, de laatste roddels doorgeven, pony’s en ruiters aanmoedigen, een biertje of wijntje drinken, nog ff tijd maken om een peuter op een lief geduldig ezeltje te hijsen. Over topdrukte gesproken, de ezeltjes maakten overuren en hebben waarschijnlijk weer een nieuwe generatie potentiële jockeys gestimuleerd! Na een geslaagde ponyrace droop het publiek langzaam richting tent waar de band ‘Trots’ het heft in handen nam.

Met recht een band om trots op te zijn want zij trakteerden ons op een flitsend optreden en menig beentje ging van de vloer. Lekker opgewarmd door de band pakte Jan Groeneweg met zijn niet meer weg te denken muziek de boel op en bleef het swingen tot men er uit werd geveegd! 

De kortebaandraverij leverde maandag een verrassende winnaar op. De grote favorieten zoals Capital C en Andrea Swagerman wisten de eerste omloop niet door te komen. Ook Vivia Limburgia en Howings Kumpel, de grote winnaar van vorig jaar, konden de eindronde niet bereiken. Het was Adonis Charisma met rijdster Caroline Aalbers, die ondanks het druilige weer voor een stampvolle tribune de overwinning opeiste en Qualva Nonantais met Ruud Pools naar de 2e plaats verwees. Voor het vuurwerk hadden de weergoden een droge heldere avond gereserveerd zodat ieder er optimaal van kon genieten. Al met a kunnen we volmondig zeggen dat ook de 105e editie van de Stompwijkse Paardendagen wel geslaagd is!

Nog één Opmerking!! 

De organisatie van Nooit Gedacht is over het algemeen tevreden over het verloop van de dagen. Maar één kanttekening blijft! Tijdens het vuurwerk is er een lawinepijl afgeschoten vanaf de Waterviolier naast het feestterrein. Deze belandde dicht bij het publiek dat van het professionele vuurwerk stond te genieten. Door deze actie komt de organisatie in problemen met het verkrijgen van de vergunningen die nodig zijn om volgend jaar weer een prachtig vuurwerk te organiseren.

Namens Nooit Gedacht, Conny Oliehoek