Toerclub Stompwijk 20 juli

Tijdens het kermisweekend rijden we bij de Toerclub ook gewoon onze ritten. Wel is de animo voor zo’n vroege start dan duidelijk wat minder. Zo’n 43 fietsers verschenen bij de sporthal. Voor de A-groepen stond Cruquius op de kalender, met een geplande afstand van ±85km. Dan kun je dus niet het hele rondje Ringvaart doen, maar bij de A1 is dat toch wel een favoriet rondje. Omdat niemand echt protesteerde was de keuze vrij snel gemaakt.

We maakten eerst nog een omweg via Leidschenveen om een gestrande makker op te pikken en daarna langs de Vliet terug naar onze route. Eenmaal langs de Ringvaart gingen onze tempobeulen om en om op kop. Het gemak van het rondje Ringvaart is dan voor de captain dat iedereen de weg weet, dus ik kon me ook lekker achterin mee laten voeren in de luwte. Net als een paar mannen die aanhaakten. Hier en daar dreigden we nog een bui tegen te komen, maar dat viel gelukkig mee. Wel had het in de kop van de Haarlemmermeer nog maar pas geregend, zodat de wegen zeiknat waren. Ook tijdens de koffie vielen een paar spetters, maar onder de bomen hadden we daar geen last van. De terugweg ging net zo soepeltjes en na ruim 120km waren we weer terug in Stompwijk. Een lange rit, maar het was de moeite waard.

Arno van Rijn

 De B vertrok met z’n 6-en (5 mannen/ 1 vrouw) naar de Langevelderslag. We hadden weer de jaarlijkse gastrijder in de groep: Frans Jansen. Hij is met de kermis/ paardenkoers altijd in zijn geboortedorp Stompwijk. Op zondagochtend rijdt hij dan bij de Toerclub een tocht mee. De heenreis ging binnendoor, het was relatief rustig op de fietspaden. Na ca. 37 km arriveerden we bij het restaurant “Beachclub Obelijs”. In record tijd zaten we aan de koffie; en ik als enige aan de appelgebak met slagroom. Vanwege de ontbrekende zon viel er, dit jaar, weinig te genieten van langslopend vrouwelijk schoon richting strand. De terugreis ging o.a. langs de Zijl, waarop het druk was met boten in alle soorten en maten. Om 12.00 uur weer thuis in Leiden met 80 km op de teller.

Hans Heemskerk

 De C- groepen.

Traditiegetrouw is het erg rustig met het kermis-weekend. Ook nu telde ik er maar zo`n 40. Wij waren met zijn vijven, en verwelkomde Jan v.d. Vegt weer, die een tijd afwezig geweest was o.a. door ziekenhuisopnames, waar beide heupen zijn vervangen. Fried was met 6 personen. Het weer was gelukkig niet meer zo warm door een regen/onweersbui vannacht.

De route ging naar het vernieuwde restaurant Meijendel. We hadden er al het een en ander over gehoord en gingen het nu zelf waarnemen. De route was makkelijk, ik volgde de pijlen van de 11-dorpentocht (45 km.) Het bijzondere was wel dat we gedeeltelijk tegengesteld reden aan onze normale route en het dus ook voor ons weer nieuw was. Mooi op tijd kwamen we bij de koffietent aan, het was er nog rustig. Er loopt geen personeel meer om te bedienen dus zelf binnen de koffie afgehaald en ook gelijk afrekenen natuurlijk! Het is even wennen! Inmiddels was de C2 er ook, die een andere route hadden genomen. Terug ging het verder door het gebied van Meijendel en aan het eind misten we een pijl. Na even zoeken en verder gereden kwamen we toch weer bij het Haagse Bos uit. Al met al een prachtige route die we uitgebreid hebben door te eindigen via de Gammabrug, Veenweg en Wilsveen. Om 11.45u was de Stompwijkse groep thuis, op tijd voor de ponyrennen. Even later zette ik mijn fiets in de schuur met ruim 50 km. op de teller erbij.

Annie van Rijn

 27 juli 

Ook afgelopen zondag 27 juli stond voor alle groepen weer een mooie rit op de kalender. Voor de A en B was dat Harmelen en voor de C Noordwijk. Meestal wordt het na de kermis rustiger wat de fietsliefhebbers betreft, maar het was nog best druk op de parkeerplaats. Zo’n 55 fietsers meldden zich rond half 9. Na nog een snelle batterijwissel van een kilometerteller vertrokken we met 9 man van de A1 iets verlaat voor onze rit. Al in de Ondermeer volgde de volgende technische stop wegens een loszittende rem. Ook dit kon snel worden verholpen, maar ondertussen zagen we de A2 wel langskomen met een man of 7. Er achteraan iemand die niet zo snel gestart was en daarna nog iemand die snel het gat moest dichten. Bij de koffie waren ze inmiddels met een man of 12, want ook daar waren er een paar die op de parkeerplaats nog een mankement hadden moeten verhelpen. Wij reden zonder verdere problemen een mooie route via Gouda en langs Oudewater. Daarna een favoriet weggetje langs de Linschoten en door Montfoort. Met het viaduct bij Harmelen in zicht kon een tussensprint niet uitblijven waarna we nog net als eerste groep bij het café kwamen. De A2 en A3 (12 pers.) pasten er nog net bij op het terras. En al is de bediening niet meer zo piepjong, het liep gesmeerd. De terugweg was makkelijk via Woerden en Bodegraven langs de Oude Rijn. Helaas was het pontje bij Woerden tijdelijk uit de vaart, dus moesten we een stukje terug. Daarna stond ook nog de brug open, net als even later de Hefbrug bij Boskoop. Toch waren we ruim voor half 1 terug in Stompwijk met precies 100km op de teller.

Arno van Rijn


Ook de B stond aan de start voor de tocht naar Harmelen. Naast Jaap waren ook Wim Loomans en Cees van der Meer afwezig, hoe moesten we in Harmelen komen? 10 minuten voor het vertrek kwam echter de oplossing aanrijden in de persoon van onze oud-kopman Wim Vergeer.

Hij had precies de juiste zondag uitgezocht om weer eens een rit bij de TC te rijden. Dus vertrokken we met z’n 7-en (5 man / 2 vrouw). Oude tijden herleefden; met Wim en Lydia aan de kop reden we via mooie landelijke weggetjes naar de koffiestop. Echter we hebben ook een stukje langs de A12 gereden om de automobilisten aldaar te laten zien dat je ook groen (=fietsend) richting Utrecht kunt rijden. Na ca. 46 km arriveerden we bij het restaurant “Het Wapen van Harmelen”. Op het terras waren alle plaatsen al bezet door de A-groepen, dus namen we binnen plaats aan de grote tafel. Na inneming van de nodige brandstof (koffie met prima appelgebak) konden we de route terug naar Stompwijk weer aan. Deze ging o.a. langs de schitterende Reeuwijkse plassen. Met 96 km op de teller waren we terug in Stompwijk, thuis in Leiden wees de teller 120 km aan.

Hans Heemskerk


De C-groepen

Wij waren met zijn 9en van de C1 en Henk met zijn 5en. Maar naar later bleek misten ze Toos en hebben ze haar uit bed gebeld, zodat ze haastje repje toch mee kon fietsen! Onze koffietent stond dit keer in Noordwijk. Het weer was bewolkt en de wind was gunstig. Via de Vlietlanden naar Voorschoten en namen we de, altijd weer mooie, buitenom route van Stevenshof. Ook leuk om te horen dat er enkele nog nooit gefietst hebben! Dan bij Katwijk de boulevard af en door de duinen naar Noordwijk. De C2 had ik in de verte al zien gaan en zaten net op het terras op hun koffie te wachten. Ook wij werden vlot bediend en de koffie was goed. Daarna liet ik het aan de 2 mannen over om de terugweg te bepalen. Inmiddels kwam de zon er door en zag ik op een temperatuurmeter dat het 21° was. Het ging via Rijnsburg naar Leiden waar we de Korte Vliet namen. De Lammebrug was het hele weekend voor auto`s afgesloten, maar wij konden er met de fiets net aan door. Om even voor 12 zetten zij me thuis af en had ik er 50 km. op zitten.

Annie van Rijn


Aanstaande zondag 3 augustus staat voor de A (85km) en B (80km) voor het eerst de rit naar strandtent Maribu Beach in Hoek van Holland op de kalender. De C gaat naar de sluisjes bij Nieuwveen voor een rit van 65km. Vertrek is om 8.30u vanaf de sporthal.