Toerclub Stompwijk

Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond bij de toerclub de laatste rit van het zomerseizoen op de kalender. De geplande bestemming was voor alle groepen Klein Giethoorn, maar omdat we daar wegens vakantie niet terecht konden, hadden de captains de vrije hand om zelf een alternatieve koffiestop te bedenken. De A1 en de B kozen voor de Meije, de A2 ging naar Oudewater en de A3 reed nog een keertje naar De Loet bij Lekkerkerk. De C-groepen gingen naar Maasland. Dankzij het mooie nazomerweer verschenen zo’n 53 leden aan het vertrek.

Met 11 man van de A1 reden we de zwakke oostenwind tegemoet. Het was nog bewolkt, maar onderweg brak af en toe al wat zon door. Omdat de Meije voor de A-groepen niet meer op de kalender staat kozen we er bij deze gelegenheid voor om daar alsnog heen te rijden. Bij de start vingen we nog wel wat opmerkingen op over sluiting van het café, maar dat zou vast zo’n vaart niet lopen. Via Koudekerk en Woubrugge reden we weer een landelijke route om door Zevenhoven bij het andere uiteinde van de Meije uit te komen. We slingerden met het windje in de rug richting de koffietent de Halve Maan. Daar aangekomen bleek het café echter volledig gesloopt en van de herbouw was nog weinig te merken. Er was niet meer te zien dan een groot gat in de grond. Dat hadden we nog nooit meegemaakt! Een nieuwe koffiestop werd snel bedacht en via het smalle pad tussen de plassen reden we naar café Watersport in Nieuwkoop. Niet de stop waar we normaal komen, maar op het nog lege terras zaten we prima. Daar zagen we ook de B langsfietsen. Na wat onduidelijkheid over de rekening opgelost te hebben reden we de kortste weg terug naar Stompwijk. Dat duurde nog flink langer dan we gedacht hadden, want in Bodegraven trapte een van de mannen z’n ketting en derailleur doormidden. Dat zou je toch niet verwachten van die ‘spillebenen’. Reparatie wilde niet echt lukken, dus werd de ketting ingekort tot een single speed. Een paar vuile handen verder kon hij met wat tussenstops toch naar huis peddelen. Ook de rest kwam ondanks het oponthoud na zo’n 90 km nog voor half 1 terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 5-en (4 mannen/1 vrouw), in de laatste rit van het seizoen, naar de Meije. Ook deze zondag was het weer prima fietsweer. Via een mooie Groene Hartroute arriveerden we na ca. 37 km bij de camping “de Hollandse Boerderij”. Het buitenterras is gelegen voor de ingang naast een tuin. Het leek wel of daarin net de ark van Noach was uitgelopen. Vele soorten dieren alles vreedzaam door elkaar lopend. Hun beschikbare uitloopruimte is het 100-voudige in vergelijking met hun soortgenoten in de bio-industrie. De kleine zwarte varkentjes (of wat het ook echt waren) stalen de show met hun gewroet in de grond. kalkoenen toerclubDe eigenares had ook nog een prima voorstel: fietsgroepen krijgen 2 koffie en 1 appelgebak voor € 5,00. Daar werd door ons Hollanders uiteraard grif op ingegaan. Op de terugweg reden we, onder een doorgebroken zon, over het smalle pad vanaf de witte toren (“potlood”) naar Nieuwkoop. Wat een verschil met een paar weken geleden toen het daar stortregende. Om 11.50 uur thuis in Leiden met 85 km op de teller. Vanaf volgende week rijdt ook de B-groep weer de naseizoenritten, met vertrek om 09.00 uur vanaf het Klaverblad.

Hans Heemskerk

De C-groepen

Het zit er weer op, het fietsseizoen is ten einde! De laatste rit ging niet zoals gebruikelijk naar Klein Giethoorn, maar in ons geval nu naar “Het Wapen van Maeslant”. We reden met zijn 8en, (5 vrouwen/3 mannen), inclusief Henk van de C2, een makkelijke koers. We volgden de pijlen van de 11 dorpentocht tot aan de koffie. Altijd een mooie route die langs mooie natuur (en een koppel schapen die het bermgras bijhield vlakbij Delft) en over leuke paadjes ging. Het weer was gunstig, weinig wind en we hoopten dat de zon nog tevoorschijn zou komen. Het was nog rustig op de weg en we konden dus lekker doorrijden. Tot Pijnacker reden we gelijk op met de C2, daarna verloren wij ze uit het oog. Vlakbij Maasland reden we nog een ommetje die zeer de moeite waard was. Bij de koffietent aangekomen zat de C2 al aan de koffie in de serre. Het was erg rustig verder, dus kregen wij ook vlot ons bakkie. Voor de terugweg loodsten Henk en Jan ons door het mooie Westland met zijn grote kassengebieden en langs ‘t Woudt. Waar we allemaal geweest zijn, ik zou het niet meer weten, maar het was bijzonder mooi. Op een smalle weg gingen we ook allemaal nog even de kant in voor een lange stoet van wel 15/20 paarden met menwagentjes die ook een toertocht aan het maken waren. Bij Sion gaf Henk het roer weer aan mij en reden we het laatste stuk langs de Vliet, Hoornbrug en het Duinwaterpad naar huis. In Stompwijk klokte ik om 12.30u ruim 65 km. Met elkaar waren we het er over eens dat het een mooi en goed fietsseizoen is geweest zonder materiaalpech. Hopelijk allemaal weer tot volgend jaar!

Annie van Rijn

C2 groep

Onze laatste toerrit van de TC kalender werd Maasland, alhoewel de C2 nog even twijfelde om een kortere route te fietsen. Het mooie weer en weinig windkracht gaven de doorslag. En inderdaad, wij hebben eigenlijk nog nooit zulk mooi weer gehad naar Maasland. Veelal waaide het hard of werden we op een regenbui getrakteerd. Met 7 fietsers reden we zowel heen als terug grote stukken van de 11 dorpen tocht. Altijd handig als je de pijlen nog op de weg ziet staan. Ons nieuwe lid van dit jaar Stijn was ook weer van de partij. Sinds zijn huwelijk in juli had hij niet meer gefietst bij de TC. En op zijn 3 versnellingen fiets heeft hij er bij de start al 11 km opzitten. Afijn, we kwamen na 34 km bij de koffie en wat mij nog het meest verbaasde: ook na 34 km weer thuis. Precies op de helft van de route de koffiestop. Geweldig! Het was enorm druk op de wegen en fietspaden. Iedereen wil die laatste mooie nazomerdagen nog genieten natuurlijk. En overal werden  evenementen georganiseerd. Bij de IJsclub van Nootdorp bij de Dobbeplas is het altijd druk. Als je dan door de speakers hoort: “Hé hallo, doe jullie Stompwijk de groeten van ons” is dat leuk en zegt ook genoeg van ons herkenbare sporttenue. Bij deze dus allemaal de groetjes. Het laatste stukje kwamen wij 2 A-groepen tegen, die in Leidschendam en omstreken wonen en ergens anders de koffiestop hadden gehad. Wij werden vriendelijk gesommeerd “aan de kant” te gaan. Haha. We waren allemaal even na 12.30 uur thuis en ik klokte 68 km af.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Ook al zijn we aan het einde van de toerkalender, we blijven natuurlijk nog wel iedere zondag een tocht rijden. Iedereen die er nog geen genoeg van kan krijgen is van harte welkom. Vanaf oktober is het vertrek dan om 9.00 uur en wordt de bestemming bij de start bepaald. Tot zondag!

Aan het eind van het seizoen, starten ook weer de voorbereidingen voor de najaarseditie van ons clubblad “Op de Pedalen”. De afgelopen seizoenen stonden er mooie verslagen in van verreden wielertochten. Vele groepen hadden ook dit seizoen weer spectaculaire fietsbelevenissen. Typ ze uit en e-mail ze al of niet met foto’s naar de redactie: clubblad@toerclubstompwijk.nl Alvast bedankt.

Vrijdag 17 oktober zullen wij het fietsseizoen afsluiten met een barbecue in Het Blesse Paard. De leden en vrijwilligers hebben onlangs de uitnodiging ontvangen per email of post. Vergeet je niet tijdig aan te melden!