Verslag openbare Adviesraadvergadering donderdag 30 oktober

De volgende onderwerpen zijn in de openbare Adviesraadvergadering besproken:

Variantenstudie

Na een uitgebreide consultatieperiode waar een ieder zijn visie kon aangeven op de verschillende varianten voor de ontsluiting van Stompwijk, ligt er nu een raadsvoorstel. Dit voorstel is gepresenteerd en besproken in de commissie Openbaar Gebied 4 november. Het voorstel bestaat uit twee varianten:

* 3H is de voorkeursvariant van het College die aantakt op de Dr. v. Noortstraat middels de Huyssitterbrug. Waarbij de Dr. v. Noortstraat wordt heringericht en de Stompwijkseweg wordt gereconstrueerd.

* 4H variant is naar voren gekomen uit de consultatieperiode en inbreng van andere belanghebbenden. Deze variant ontsluit de gehele dorpskern en takt aan bij de Tuinbouwbrug. Ook bij deze variant wordt de Dr. v. Noortstraat heringericht en de Stompwijkseweg gereconstrueerd.

Dinsdag 11 november neemt de raad een besluit aangaande de verder uitwerking van deze varianten. Zowel de Adviesraad als de klankbordgroep ondersteunen variant 4H. Wij zijn er ons wel van bewust dat ook variant 4H omwonenden treft. Mede daarom is er, vanuit de gemeente, onlangs een omgevingsmanager aangesteld; Ad de Hoon. Dhr. de Hoon zal zorg dragen voor de ruimtelijke planprocedures, aansturen van grondverwerving en communicatie met omwonenden. 

Komende maanden zal een kostenraming gemaakt worden en gezocht worden naar financiële ondersteuning bij derden. Tevens zal gesproken worden met de Provincie over verbreding bestemming Meeslouwerpolder.

Vanuit de klankbordgroep zijn wij op zoek naar mensen die mee willen denken en praten over de verbindingsweg. Wil je deelnemen in de klankbordgroep meld je dan aan bij een van de leden van de Adviesraad of per mail; adviesraad-stompwijk@ziggo.nl.

 Kulturhus

Onlangs is bekend geworden dat de FIOD een onderzoek is gestart naar mogelijke onrechtmatigheden tijdens uitvoerende werkzaamheden door Panta Rhei. Panta Rhei is de bouwheer van het Kulturhus, in opdracht van de gemeente. De voortgang van het Kulturhus wordt belemmerd door deze situatie. Panta Rhei heeft besloten om, hangende het onderzoek, de aanbesteding tijdelijk stop te zetten. De aanbesteding was reeds uitgeschreven, er zijn aanbiedingen gedaan maar deze aanbiedingen zijn echter niet bekeken. De gemeente doet momenteel onderzoek naar hoe dit traject vervolgt moet worden. Er zijn nog geen verdere opdrachten verstrekt of garanties uitgezet. De financiële middelen zijn nog bij de gemeente.

 Dorpsvisie

De ontwikkeling van de Dorpsvisie is opnieuw opgepakt door de gemeente. 

Deze visie wordt uitgewerkt ter voorbereiding op het nieuwe bestemmingsplan voor de kern Stompwijk. Verschillende onderwerpen zijn opgenomen in de dorpsvisie zoals o.a.; kavel Dorpshuis, recreatief knooppunt in de kern, parkeergelegenheid aan Dr. v. Noortstraat en het oprekken van de rode contouren. De Westeinderpolder en de Meeslouwerpolder zijn niet opgenomen in deze visie.

Individuele plannen kunt u voorleggen bij de projectleider van de gemeente, Dhr. P. Baalbergen. Dit is mogelijk tot eind november. Wilt u meer informatie of in contact komen met Dhr. Baalbergen, dat kan via

P.Baalbergen@leidschendam-voorburg.nl of neem contact op met de Adviesraad via adviesraad-stompwijk@ziggo.nl  

Overige punten

Plannen in Wilsveen:

Er is een initiatief in Wilsveen om een landgoed te ontwikkelen. Deze plannen zijn in april 2014 gepresenteerd aan omwonenden wat veel stof heeft doen opwaaien. Naar aanleiding van de plannen heeft Projectbureau APPM een inventarisatie gemaakt bij omwonenden aangaande hun visie.  

SnowWorld:

Gelet op het belang van het architectonisch ontwerp van de uitbreidingsplannen van SnowWorld, heeft de gemeente Zoetermeer ervoor gekozen een beeldkwaliteitsplan op te stellen als aanvulling op de gemeentelijke Welstandsnota. Dit plan ligt met ingang van 31 oktober voor zes weken ter inzage voor het indienen van inspraakreacties. Deze zienswijzen kunnen worden ingediend bij de gemeente Zoetermeer. 

Werkzaamheden N206:

Maandag 27 oktober is er een informatieavond geweest, georganiseerd door aannemer Gebr. v. Kessel Wegenbouw BV. Tijdens deze avond waren tekeningen te zien en werden de werkzaamheden betreffende de brug over de Ommedijksewatering en de aanleg van de rotonde nader toegelicht. Medio mei 2015 zullen de werkzaamheden aan de N206 gereed zijn. De aanleg van de rotonde zal medio december beginnen. 

Bushaltes N206

De oude bushaltes aan de Oosteinde zijn opgeheven, tevens is het buurtbusproject beëindigd. In Zoeterwoude zal een belbus gaan rijden, voor m.n. Swetterhage, waar de Stompwijkse bewoners geen aanspraak op kunnen maken. De behoefte aan vervoer bij ouderen zal onderzocht  worden. Naar aanleiding hiervan zullen eventueel verdere stappen ondernomen kunnen worden.   

AED Kasten

De gemeente heeft vier jaar geleden Stompwijk twee AED’s met buitenkasten geschonken; een aan Stichting Dorpshuis en een aan Stompwijk ‘92. Voor een optimale beschikbaarheid zouden deze AED’s buiten geplaatst moeten worden in de daarvoor bestemde buitenkasten. Deze kasten zijn zeer kostbaar en onderhoudsintensief. De gemeente heeft aangegeven niet langer in te willen staan voor het onderhoud van de apparaten en de kasten. Door eventuele particuliere initiatieven zal gezocht moeten worden naar financiering hiervan. Momenteel zoeken wij een initiatiefnemer die zorg wil dragen voor deze AED’s en buitenkasten m.b.t. het gebruik en onderhoud. Heeft u interesse en zorgt u graag voor uw medemens, laat het ons weten via adviesraad-stompwijk@ziggo.nl

Boten hoge brug

Er blijft discussie omtrent de boten langs de Dr. v. Noortstraat rondom de Hoge brug. Een oude boot is verwijderd, er liggen er echter nog meer. De vraag is of het een legale aanlegplek voor boten is. Indien dit niet het geval is dan moet hierop gehandhaafd worden. De Adviesraad zal hier actie op ondernemen.  

Onderhoud Bovenmeer en Ondermeer

Vanuit de Adviesraad is er contact geweest met de gemeente over de slechte en gevaarlijke staat van de Boven- en Ondermeerweg. Aangegeven is dat de Bovenmeer komende tijd zal worden opgeknapt, tegelijk met de dijkverzwaring. De Ondermeer is onduidelijk en zal nogmaals nagevraagd worden.  

Wij hopen u tot zover voldoende geïnformeerd te hebben. Heeft u vragen en of opmerkingen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 Met vriendelijke groet,

De Adviesraad