Marathonschaatsen

thom van beek

Marathonschaatsen

Thom van Beek 2x tweede

Afgelopen week zijn er twee wedstrijden verreden. Donderdag in Dronten om de Heideman Bokaal. Deze wedstrijd telde niet mee voor de KPN cup. Zaterdag in Hoorn de Sjoerd Huisman Bokaal. Dit was wel een cup wedstrijd, vernoemd naar de vorig jaar overleden Sjoerd Huisman.

In Dronten won bij de dames Cindy Vergeer haar eerste wedstrijd gevolgd door Jolanda Langeland en Sharon Hendriks.

Thom van Beek werd in Dronten 2e achter Evert Hoolwerf, maar voor Simon Schouten. 13 Rijders pakten daar een ronde voor. In Hoorn werd Thom wederom 2e achter Hoolwerf, maar voor de Italiaan Fabio Francolini. Hoolwerf was ook vorig jaar al een geduchte tegenstander van Thom van Beek. Hoewel, toen was Thom hem duidelijk de baas en dat wil nu nog even niet lukken. Hoolwerf schaatst dit seizoen bij de Tjolk ploeg. Deze staat onder leiding van de bekende trainer/coach Jillert Annema. Van Beek werd 2x tweede in de altijd tumultueuze sprint om de overwinning.

Zoey van den Bosch werd zowel in Dronten als in Hoorn onderuit geschaatst. In Hoorn was dat in de één na laatste ronde. Christiaan Hoekstra is tijdens een fietstraining geschept door een busje. Vooral zijn knie is beschadigd en kan daardoor tijdelijk niet met de wedstrijden meedoen. In ieder geval sterkte en beterschap toegewenst namens alle Stompwijkse schaatsliefhebbers.

De GroenHart ploeg van Joost Juffermans wist in beide wedstrijden geen podium te rijden. Schouten en Hoekstra staan nog wel één en twee in het klassement.

Volgende wedstrijden: a.s. zaterdag in Assen. Start 1e divisie om 18.00 uur, dames om 19.30 uur en topdivisie om 20.30 uur. Zondag gaat de 3-km baan op FevOnice open. Ter opluistering wordt er in de ochtend een ploegentijdrit gereden over 3 km en een marathon over respectievelijk 40 km voor de dames en 50 km voor de heren. Start ploegentijdrit dames 8.30 uur en de heren om 09.00 uur. De peloton start voor de dames is om 9.45 uur en de heren om 11.05 uur.

Aad de Haas

Het is een beetje oud nieuws…….

Als blik vooraf op de marathonwedstrijden in Dronten morgenavond heb ik een kort filmpje gemaakt over de beste schaatser op dit moment in het Team Van Werven, de debutant Thom van Beek, uit Stompwijk.

Link filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=DLKAp7qPFn0

Info: Wie weet beter wat winnen is in Dronten dan marathonschaatser

Thom van Beek, die dit seizoen sterk debuteerde in de topdivisie?

Hij won precies een jaar geleden, in november 2013, de eerste-divisiewedstrijd bij Leisure World in Dronten. Een paar weken later bekroonde hij op deze baan zijn zegereeks met het Nederlands kampioenschap in deze categorie.

En aan het eind van het seizoen mocht hij de Jan Maarten Heideman Prijs in ontvangst nemen, die bestemd is voor de marathonschaatser met de meeste progressie.

Van Beek maakte de afgelopen weken ook een sterk debuut in de topdivisie, waarin hij rijdt voor het team Van Werven, dat voor het overige nog niets van zijn glans van vorig seizoen heeft laten zien. Maar wie weet brengt Dronten de ommekeer en kan de nieuweling in de ploeg hier opnieuw schitteren.

In Den Haag werd hij in een loodzware wedstrijd al vierde en een paar dagen geleden beklom hij in Haarlem als derde het podium. In Haarlem reden zijn teamgenoten Gary Hekman en Crispijn Ariëns ook de snelste rondjes. Dus de mannen van Van Werven komen er weer aan. Als ze winnen in Dronten mogen ze de Heideman Bokaal in ontvangst nemen. De wedstrijd genoemd naar de oudste marathonschaatser uit het peloton, die werkt bij Leisure World Ice Center, waar hij ook trainingen geeft en zelf traint met zijn ploeggenoten van het studententeam Haven Amsterdam/Skits.

Arend Heideman