Bouwreis Zambia

bouwreis zambia 2bouwreis zambia 1

Bouwreis Zambia

Na een lange vliegreis en een korte nacht kregen we zondag na het ontbijt uitleg over het werk van Habitat Zambia. Daarna gingen we naar de bouwplaats en maakten we kennis met de mensen, waar we mee en voor zouden gaan bouwen. We mochten ook een kijkje nemen in het huisje waar ze nu woonden. Dit was een schuur, keuken, slaapkamer en woonkamer ineen; erg indrukwekkend om te zien.

Maandag begon het bouwen dan echt. De hele week cement mixen, huis uitlijnen, grote stenen plaatsen en voegen. Voor een stel amateurs hadden we goed werk verricht volgens de opzichter. Ook de toekomstige bewoners droegen letterlijk hun steentje bij.

Vrijdagmiddag was de oplevering en kwam er een jambe band om het feest te openen. Om beurten werd één van ons de dansvloer op getrokken. Daarna waren wij Hollanders aan de beurt. Wij begonnen met het lied “If your happy and you know it clap your hands”, daarna de “vogeltjesdans” en als afsluiting een oer Hollandse polonaise. Al gauw liep het hele dorp hossend door elkaar.

Na de sleuteloverdracht namen we afscheid. We werden door iedereen uitgezwaaid. De kinderen bleven net zolang naast de bus mee rennen en zwaaien, tot ze niet verder konden en mochten.

Ik ben nu alweer ’n maandje terug van de bouwreis. Het was heel dankbaar werk. Je zag de dankbaarheid ook in hun ogen. In één week tijd bouwden we twee huizen van 10 bij 3 meter. Iets om trots op te zijn.

Nogmaals wil ik iedereen hiervoor bedanken. Het was een hele belevenis, een ervaring voor het leven!

Petra de Jong