Marathonschaatsen

Het was de afgelopen wedstrijden genieten met de mannen van de lange adem. Felle demarrages worden afgewisseld met uitlopen om een ronde voor te pakken. Alleen de allersterksten van die dag kunnen dan ook nog een spectaculaire sprint tevoorschijn toveren. Blijkbaar eten ze allemaal pannenkoeken, net als Thom van Beek. Drie wedstrijden zijn er de afgelopen twee weken verreden. Breda, Rotterdam en Groningen. Bij de Topdivisie in Breda pakten 22 rijders een ronde voor. Garry Hekman (ploegmaat van Thom van Beek) won de eindsprint en zijn eerste wedstrijd van dit seizoen. Bij de dames won Irene Schouten de massasprint voor Mariska Huisman en Foske Tamar van der Wal. In Rotterdam wisten 13 rijders een ronde voor te pakken. Mats Stolzenborg won de wedstrijd voor Jouke Hoogeveen en Bob de Vries. Bij de dames wisten drie rijdsters een ronde voor te nemen. Mariska Huisman won voor Elma de Vries en Sharon Hendriks. In Groningen won Arjan Stroetinga de massasprint na 5 weken training en het rijden van wereld beker wedstrijden. 2e werd de Belg Bart Swings en Simon Schouten 3e. Bij de dames won Mariska Huisman haar 2e wedstrijd voor Manon Kaminga en Foske Tamar van der Wal. Huisman staat nu ruim aan kop in het klassement. Thom van Beek kan zich buiten gewoon goed handhaven bij de geharde marathon rijders. Met 13e in Breda, 5e in Rotterdam en 5e in Groningen kunnen we stellen dat hij bij de top hoort. Thom staat thans 4e in het klassement. Bij de 1e divisie gaat het heel goed met de ploeg van Joost Juffermans. Hoewel Joost op weg naar Groningen met pech langs de A6 stond wisten zijn mannen de wedstrijd te winnen met klasbak Leander van der Geest uit Warmond. Uitstekend geholpen door zijn ploegmaats weet de ploeg haar klasse te tonen. In Breda was het ietsjes minder doch in Rotterdam wisten ze beslag te leggen op de 2e plaats. Remco Schouten (Groene Hart) staat 1e in het klassement. Ook in het ploegenklassement staat de ploeg op de eerste plaats. Christiaan Hoekstra gaat goed vooruit na zijn aanvaring met een bestelbus. Hij heeft het wedstrijdritme weer te pakken. Dit geeft moraal voor de komende wedstrijden. Ook Zoey van den Bosch gaat heel goed. Met een 24e plaats in Groningen (beste uitslag dit seizoen) gaat ze vol goede moed de komende wedstrijden in.

A.s. zaterdag 27 dec. in Enschede Start 1e divisie 18.00 uur, Dames om 19.30 uur en Topdivisie om 20.30 uur. Dan zondag 4 januari precies 18 jaar na de laatste Friese Elfstedentocht, in Groningen het NK marathon op kunstijs. Start om 12.30 uur masters, 13.30 uur neo senioren, Dames om 14.50 uur en Topdivisie om 16.00 uur. Naar verluidt wordt dit uitgezonden op de TV. Geniet van deze mooie sport..