Zonder grenzen en tóch binnen de grenzen

lind en andrea

Zonder grenzen en tóch binnen de grenzen  

Stichting Amigos is al 11 jaar een begrip in Stompwijk en Linda de Jong, de oprichtster woont al 8 jaar in Bolivia. Zij probeert elk jaar een verhaal in de Kerstketting te schrijven, echter dit jaar ontbreekt haar de tijd. Zij komt in januari voor 4,5 maand over en heeft nog veel te regelen voor dit lange afscheid. Zowel voor haar werk in Bar Café Amsterdam, als alle contacten met de projecten die wij ondersteunen. Want zo’n lange tijd is niet niks om te overbruggen.

Nu heeft ze mij gevraagd om een stukje in de Kerstketting te schrijven. Vanwege de Dorpsketting-titel: “Zonder grenzen”, kwam direct het volgende verhaal in mij op.  

Sinds drie jaar ondersteunt Stichting Amigos het kinderdagverblijf Ciruelitos. Dit dagverblijf verzorgt dagelijks zo’n 30 kinderen in Bajo Aranjuez, een buitenwijk van Sucre. Ciruelitos wordt eveneens ondersteund door SOS kinderdorpen en de gemeente betaalt het personeel voor 9 maanden. Het is een minimale ondersteuning en Stichting Amigos ondersteunt daarom voor wat extra’s. Vooral levensmiddelen moeten maandelijks aangevuld worden. Mijn bezoek in september 2013 hield mij nog lange tijd bezig. Als je dan al die kindertjes zag dan dacht je weleens: “Wat zal daar toch allemaal van terecht komen”! Met leidinggevende Andrea, mijn dochter Petra en nog twee helpers zijn we toen naar de markt geweest en kochten voor ’n hele maand aardappels en andere etenswaren. Ik constateerde ook dat het terrein afgesloten moest worden met een hekwerk. Met buiten spelen konden de kinderen alle kanten op en ik vond dat gevaarlijk. Maar ja, daar is natuurlijk geen geld voor.

het nieuwe hek

Als bestuurslid van Stichting Amigos kaartte ik dit voorstel aan op onze vergadering. En nu ruim een jaar later is er daadwerkelijk een hekwerk geplaatst. Afgelopen week is dit nieuwe hekwerk met een afsluitend feest gevierd. Mooi toch! De kindertjes kunnen nu binnen de grenzen lekker en veilig buiten spelen.

Ik herinner mij nog de laatste dag in Sucre vorig jaar: Andrea kwam speciaal naar het centrum om mij en Petra gedag te zeggen, ’n aandenken mee te geven en een zelfgeschreven bedankbrief te overhandigen, dat was hartverwarmend. Tja, nu moet ik natuurlijk zelf weer eens gaan kijken in Bolivia om het hekwerk met eigen ogen te zien. Maar allereerst komt Linda over en u zult haar ongetwijfeld in Stompwijk ontmoeten en anders zal zij zich wel via de Dorpsketting en Stichting Amigos van zich laten horen.