Marathonschaatsen

MARATHON SCHAATSEN 

Afgelopen zaterdag was het peloton op de Genneperbanen in Eindhoven. Volgens de rijders hobbelig ijs door de wind, maar toch snelle wedstrijden. Bij de eerste divisie was er een gastrijder uit Nieuw Zeeland genaamd Peter Michael. Hij won de wedstrijd door alleen na 30 ronden achter aan te sluiten bij het peloton. Deze jongen komt uit het inline skaten, een voor ons doen, geen bijzondere technische schaatser maar een doordouwer met heel veel kracht in zijn benen. 2e Werd Luc ter Haar en 3e Daan Besteman. Remco Schouten staat nog royaal aan de kop van het klassement. Bij de dames kreeg het publiek waar voor de entree. Een bijzonder levendige en spannende wedstrijd. Klasbak Lisa van der Geest uit Warmond won haar eerste wedstrijd in haar carrière bij de landelijke dames. Onder initiatief van Van der Geest wisten zeven dames een ronde voor te pakken. In de finale van het peloton sleurde Mariska Huisman haar ploeggenoot (Van der Geest) mee naar voren, waardoor de winnares 40 meter voorhad op de vijf overige dames, die een ronde voorsprong hadden. Alleen Sharon Hendriks had het gevaar in de gaten en wist met Van der Geest mee te gaan naar de finish. Iris van der Stelt werd 3e. Mariska Huisman staat royaal aan kop van het klassement. Bij de Topdivisie heren ging de winst naar Rick Smit, die ook zijn eerste wedstrijd bij de Topdisie won. Hoewel hij al veel podiumplaatsen had veroverd ontbrak een overwinning. Samen met Frank Vreugdenhil wist Smit een ronde voor te pakken op het peloton. Vreugdenhil verspeelde zijn krachten door een valpartij, die hem veel energie kostte. Derde werd de Italiaan Fabio Frankolini die de sprint van het peloton won. Christiaan Hoekstra reed een prima wedstrijd. Hij was voortdurend in de slag om een ronde te pakken. Helaas mocht het deze keer niet lukken. Een overwinning behoort zeker tot zijn mogelijkheden. Bij Zoey van den Bosch ontbreekt momenteel de goede vorm van een paar weken terug. Het hoge tempo van de zeven dames en pogingen van het peloton om dat te parreeren speelde haar parten. Thom van Beek, altijd in orde, werd deze keer twaalfde. Zijn ploegmaat won de wedstrijd. Bob de Vries staat ver voor in het klassement en is in feite al winnaar van de KPN cup. 

Volgende wedstrijden a.s. zaterdag in Heerenveen. Start Dames om 19.00 uur. Topdivisie om 20.00 uur en de 1e divisie om 21.30 uur.  

Aad de Haas