Het heeft zijne majesteit behaagd…..

jan luiten 1

Op zondag 15 februari 2015 na de prachtige carnavalsmis werd, tijdens de jaarlijkse brunch in Het Blesse Paard, carnavalsvereniging De Gaanders verrast, maar vooral Jan Luiten. Tijdens de speech van de voorzitter werd speciale aandacht gevraagd voor de zijdeur van het bovenzaaltje. Hier werden de kinderen en kleinkinderen van Jan in gezelschap van Burgemeester Van der Sluis verborgen gehouden. In polonaise kwamen zij de zaal in en nam de burgemeester het woord om Jan te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau. Natuurlijk weten we dat Jan een prominente rol binnen de Stompwijkse gemeenschap inneemt. U krijgt het allemaal op een rijtje gezien door de ogen van burgemeester Van der Sluis. 

Geachte heer Luiten, dames en heren,  

U weet als geen ander dat het stadsbestuur zich tijdens het carnaval terughoudend opstelt, maar er zijn nu eenmaal momenten en gebeurtenissen die daar een inbreuk op maken. Zo’n gebeurtenis doet zich nu voor: U neemt als voorzitter afscheid van de vereniging van ‘Oud Prinsen’ van Gaandrië. Bij deze gelegenheid wil ik u graag als burgemeester van Leidschendam-Voorburg een paar woorden tot u richten en een paar belangrijke wapenfeiten van u belichten. 

Van 1992 tot 2004 was u de voorzitter van Omni-vereniging Stompwijk ‘92’. Destijds hebt u het initiatief genomen om verschillende Stompwijkse sportverenigingen: de voetbalvereniging Stompwijkse Boys, de gymvereniging Gyversto en de handbalvereniging (HVS) te laten fuseren en samen te brengen onder één naam en op één locatie. Door uw inzet en enthousiasme is het u gelukt om de verschillende verenigingen met hun verschillende culturen bij elkaar te brengen in één omni vereniging.  

U was ook namens de vereniging de woordvoerder naar de toenmalige gemeente Leidschendam om in nauwe samenwerking één locatie te creëren waar jong en oud in Stompwijk gezamenlijk kunnen sporten. Er kwam uiteindelijk dus één groot sportpark met meerdere velden en een sporthal. Aangezien er niet voldoende financiële middelen beschikbaar waren, hebt u diverse initiatieven ontwikkeld en uitgewerkt om door veel vrijwilligerswerk en sponsorgelden een kantine en andere faciliteiten bij de sportvereniging te kunnen bouwen. Later zette u zich weer in om een kunstgrasveld op het sportpark te kunnen realiseren.

Van 1999 tot 2003 was u voorzitter van de stichting Restauratie Heilige Sint Laurentiuskerk in Stompwijk. De Laurentiuskerk had nogal wat achterstallig onderhoud en was toe aan en grote opknapbeurt. U hebt het initiatief genomen om een stichting op te richten met het doel om voldoende geleden bij elkaar te brengen om de Laurentiuskerk grondig te restaureren. Het bestuur van de stichting heeft samen met vele vrijwilligers creatieve ideeën ontwikkeld, concerten georganiseerd en andere geldinzamelingsacties gehouden om ervoor te zorgen dat de kerk weer vele jaren zijn functie als baken in de dorpskern kan vervullen. U was van het begin tot en met de oplevering de coördinator en grote aanjager van het restauratieproject en hield toezicht op de voortgang.  

Sinds 2009 bent u voorzitter van de Stichting Sportpark de Meerhorst. De gemeente heeft er actief naar gestreefd het beheer van de gemeentelijke sportparken over te dragen aan de gebruikers. Zo zijn er diverse stichtingen in het leven geroepen om de sportparken te beheren. Dit is in de huidige tijd, waar de geldstromen vanuit de overheid minder worden en diverse subsidies zijn weggevallen, bepaald geen makkelijke taak. De stichting behartigt de belangen van het sportcomplex en de sporthal naar de gemeente en verschillende instantie. Mede door de inzet van veel vrijwilligers is de stichting in staat gebleken om de wegbezuinigde taken zelfstandig over te nemen en in te vullen. In zo´n situatie is een ervaren en verstandige voorzitter van groot belang. 

En dan kom ik nu bij het hoofdstuk ‘carnaval´. Het van oorsprong katholieke carnavalsfeest heeft in een gemeenschap als Stompwijk een grote sociale betekenis, die de mensen met elkaar verbindt. Dat blijkt onder meer uit het voor dit jaar gekozen thema ´Alles is liefde´ dat gisteren ten stadhuize door Prins Marcel de eerste heel helder is toegelicht. 

Begin jaren 70 was u één van de oprichters van carnavalsvereniging De  Gaanders en uiteraard bent u nog steeds zeer nauw betrokken bij de vereniging. Van 1980 tot 1994 was u voorzitter van De Gaanders, statutair de maximale periode. Het gaat bij carnaval niet alleen om het feesten maar men houdt elkaar en met name de lokale overheid ook een spiegel voor en worden de zaken wat gerelativeerd. 

Carnaval heeft echter ook een belangrijke sociale functie, zo worden bijvoorbeeld ook zieke en oude mensen bezocht en in het zonnetje gezet. Inmiddels heeft dit carnavalsfeest een regionale aantrekkingskracht en vele bezoekers vanuit de regio komen naar Stompwijk om het feest mee te vieren. Zoals zoveel andere activiteiten in Stompwijk, pardon Gaandrië zijn het ook hier een groot aantal vrijwilligers die een bijdrage leveren en zo deze belangrijke sociale functie levend houden.  

Van 1982 tot en met 2014 was u voorzitter van het gezelschap van de ‘Oud Prinsen’ van de carnavalsvereniging De Gaanders. De Oud-Prinsen vervullen een belangrijke functie binnen de vereniging en hebben vaak een gezaghebbende rol. Zij verzorgen tijdens het carnavalsseizoen diverse optredens, zoals tijdens de carnavalsmis in de kerk, in het ziekenhuis Antoniushove, maar ook in instellingen voor gehandicapten, voor de Katholieke Bond van Ouderen en in verschillende verzorgingshuizen in Leidschendam en omgeving. Ruim 32 jaar hebt u leiding gegeven aan dit legioen van de ‘Oud Prinsen’. En dan komt er een moment om de voorzittershamer over te dragen aan de jongere garde. Dan is dan tevens een mooi moment om u en uw verdiensten voor Stompwijk eens nader te belichten.  

Meneer Luiten,

jan luiten 4

U heeft zich een bekwaam bestuurder en een enthousiast vrijwilliger getoond die zich gedurende vele jaren heeft ingezet voor de Stompwijkse gemeenschap en daarmee voor de samenleving. U hebt in al die jaren een grote maatschappelijke betrokkenheid getoond en door uw niet aflatende inzet zijn vele voorzieningen tot stand gekomen, die voor Stompwijk van grote waarde zijn. Daarmee bent u ook een voorbeeld voor anderen.  

Daarom heeft Zijne Majesteit de koning u, op voordracht van zijn Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij Koninklijk besluit van 12 januari 2015, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ik feliciteer u van harte met deze ridderorde, die ik nu ga opspelden.