Marathon schaatsen

Afgelopen zaterdag op FlevOnice was de finale van de Grand Prix  op natuurijs. De dames reden 60 km en de heren 80 km onder goede omstandigheden. Bij de dameswedstrijd ontstond al vroeg een kopgroep van 11 dames. Deze bouwden een voorsprong op van een minuut. Echter, in de laatste drie ronden demarreerden Lisa van der Geest en Sharon Hendrik uit de kopgroep. De overige dames keken elkaar aan waardoor de vogels gevlogen waren. De twee koplopers reden samen naar de finish waarbij Lisa van der Geest ruim won van 2e Sharon Hendrik en 3e Elma de Vries die uit het overgebleven peloton demarreerde.

Bij heren was het een soortgelijk verhaal. Negen rijders raakten los uit het peloton en namen een maximale voorsprong van 1.30 minuut. Door toedoen van vooral Thom van Beek werd de groep ingelopen. Althans wat er nog van over was. In de laatste ronden viel alles weer uit elkaar. Frank Vreugenhil had duidelijk de beste benen en wist te demarreren uit de nieuw gevormde kopgroep. Hij won met ruime voorsprong op Mart Bruggink en Bart de Vries. Pech was er voor Jouke Hoogeveen als leider van het klassement viel hij 100 meter voor de finish waardoor hij geen punten behaalde. Simon Schouten haalde voldoende punten om het klassement van de Grand Prix te winnen. Thom van Beek was ontevreden over zijn ploegmaats welke hij door zware inspanning naar kopgroep wist te brengen. Geen van zijn maten wist het af te maken. Thom werd 8e in de wedstrijd.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag in Deventer. Start 1e divisie 18.00 uur. Dames 19.30 uur en Topdivisie 20.30 uur. Dan zaterdag de 28e de finale van de KPN Cuo in Amsterdam

 

Aad de Haas