Piet Oliehoek, een echte Stompwijker

piet oliehoek

Oud-bestuurslid van Harddraverij Nooit Gedacht, Piet Oliehoek is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij is ruim 32 jaar bestuurslid geweest, waarvan 30 jaar als vice-voorzitter. Bij zijn aantreden kreeg hij de portefeuille PR. Dit was hem op het lijf geschreven. Hij ontwikkelde goede contacten met de regionale pers. Als PR-man zag hij het belang in van een goed geordend en toegankelijk archief. Vele jaren heeft hij van de kortebaan een fotoverslag gemaakt. Onmisbaar materiaal voor het vasthouden van de geschiedenis. 

Jubileumboek 75-jarig bestaan

Toen in 1984 Nooit Gedacht 75 jaar bestond, heeft hij het jubileumboek geschreven. Hij interviewde daarvoor onder meer Jas de Vlieger en schreef een heel mooi verhaal over de Allouez, de supercrack op de kortebaan. Hij stelde de eerste lijst op van de Stompwijkse kortebaanwinnaars. Hij spoorde zelfs een schilderij op van de allereerste winnaar, namelijk Present, van de familie Schrijver uit Den Haag. Piet kreeg het ook voor elkaar om bij echte jubilea het Nederlands kampioenschap kortebaan naar Stompwijk te halen. In 1984 werd Prins Benjamin met Berry Schwarz kampioen en bij het 100-jarig bestaan werd het kampioenschap op onvergetelijke wijze gewonnen door Sheba Boko met Willem Rutgers.  

Graag iets bijzonders

Voor de Stompwijkse Paardendagen organiseerde hij graag iets bijzonders. Zo werden de bezoekers verrast met een heel mooi optreden van wereldkampioen Ysbrand Chardon met zijn vierspan. Hij haalde Anky van Grunsven naar Stompwijk, die het talrijke publiek liet genieten van een heel mooie demonstratie. Spectaculair was het optreden van de toen zo populaire draver Yellowa met Ton van der Blok. Piet heeft het zelfs voor elkaar gekregen om Action Skoatter te laten komen. Helaas verhinderde een blessure haar deelname aan de kortebaan, maar ze was er wel.  

Doorgeven van de traditie

In 2014 werd de Stompwijkse kortebaan op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Hij was daar zeer trots op. Voor hem en zijn (oud-)bestuursleden was dit een erkenning voor de jarenlange inspanningen om de kortebaan van Stompwijk te behouden en verder te ontwikkelen. Bij het 90-jarig bestaan werd hij geridderd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Een welverdiende beloning voor al zijn werk voor de Stompwijkse gemeenschap.  

HVS

Ook voor de handbalvereniging HVS heeft Piet vele activiteiten verricht. Heel gewaardeerd was de Fancy-Fair in de schuur van Cors van den Bosch. Dit evenement trok altijd veel bezoekers en is later uitgegroeid tot de befaamde HVS-Handbaldag en barbecue op 1e Pinksterdag.  

Duivensport

In de duivensport was Piet ook geen onbekende. Jarenlang heeft hij wekelijks wedstrijdverslagen in de Dorpsketting geschreven.  

Waardig afscheid

Indrukwekkend was de laatste ronde op ‘zijn’ kortebaan waar Piet nog een keer werd rondgereden met paard en wagen. Een drukbezochte plechtigheid in de kerk onderstreepte nog eens de waardering die hij van alle Stompwijkers en van de vele gasten kreeg.

Frans Jansen namens, Harddraverij Nooit Gedacht