Jan van Santen, de grasbaanspecialist

jan van santen

Jan van Santen, de grasbaanspecialist

Opnieuw heeft harddraverij Nooit Gedacht een oud-bestuurslid verloren. Jan kwam, tegelijk met Jan van Nierop,  in 1981 in het bestuur van de harddraverij. Hij zou bestuurslid blijven tot 2009. Een periode van ruim 28 jaar. In deze periode groeide hij uit tot de grasbaanspecialist van Nooit Gedacht. In het begin had Jan nog geen specifieke taken, maar omdat Arie Spruijt zijn koeien nog op de baan weidde, kon de baan vlak voor de draverij wel een opknapbeurt gebruiken. Dit was een kolfje naar zijn hand.

De grasbaanspecialist van Stompwijk

In het jubileumboek over 100 jaar harddraverij in Stompwijk lezen we dat Jan in overleg met Arie Spruijt er voor koos om schapen op de baan te laten grazen. Dit werd mogelijk om dat Arie met melken was gestopt. Zo wordt Jan de man die de zorg van de baan op zich neemt. Dit is geen toeval natuurlijk, want als ervaren melkveehouder kent hij deze Stompwijkse polder als zijn broekzak. Hij kent de kwaliteiten en onhebbelijkheden van de grond als de beste. De bemesting wordt goed gedoseerd, het waterpeil in de sloten wordt zo nodig beheerst en het verweiden van het vee wordt strak georganiseerd. Dankzij zijn goede zorgen, ondersteund door zijn helpers, liggen baan en terrein er altijd piekfijn bij.

Liefhebber van de Stompwijkse kermis

Op de vraag waarom hij zo lang in het bestuur heeft gezeten komt een mooi antwoord. “ik woon met heel veel plezier in het dorp en het Stompwijks feest hoort daar gewoon bij. We hebben van kleins af aan altijd veel plezier beleefd aan de kermis en als ze je dan vragen, wil je ook wat terug doen. Ik heb er echt heel veel van genoten. Het bestuur is een echte vriendenclub. Er is werd tijdens de feestdagen hard gewerkt. Onder elkaar hadden we veel schik. We zochten gewoon overal een oplossing voor” (In:  Honderd jaar harddraverij en kermis in Stompwijk).

De pony’s Cycloon en Sonja

Jan van Santen en zijn dochters Diana, Anja en Carola hebben bij de Stompwijkse ponyrennen geschiedenis geschreven. Als eigenaar en trainer van de pony’s Cycloon en Sonja heeft hij maar liefst 13 keer de ponyrennen gewonnen. Een absoluut record. Jan had een goede kijk op pony’s.

Zo kwam Cycloon bijvoorbeeld bij Arie Spruijt vandaan. Eerst hebben ze hem wat slanker gemaakt, veel gewerkt en tegen Sonja laten lopen. Sonja won altijd, maar zijn ritjes tegen Sonja heeft hij leren vechten. Cycloon heeft het erg lang vol gehouden. Na tien jaar wedstrijdsport was deze Cycloon een zacht briesje geworden.

We zullen Jan missen

Ook al was Jan uit het bestuur gegaan, op de kermis kon je hem altijd tegen komen. Hij vertelde graag verhalen van vroeger. En dan was het lachen geblazen. Bij Celeto op zondagmiddag was hij er altijd bij. Het plezier straalde er nog van af. Wij wensen zijn vrouw Cock, kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij het dragen van dit verlies. Hij zal bij ons altijd in herinnering blijven.

Harddraverij Nooit Gedacht