Stompwijkers wereldburgers!

linda de jong

Na een paar fijne maanden in Stompwijk, vertrek ik volgende week weer naar Zuid-Amerika.  

In het kerstnummer van De Dorpsketting viel het mij op, dat Stompwijkers echte wereldburgers zijn. Bijzonder dat er zoveel dorpsgenoten zich in het buitenland en soms in hele verre landen vestigen. Goed, de afgelopen acht jaar woon ik in Bolivia, een bijzonder land en heel anders als Stompwijk natuurlijk, hoe kom je daar eigenlijk verzeild.

Zo’n vijftien jaar geleden wist ik één ding zeker, namelijk dat ik iets meer van de wereld wilde zien. Na een mooie reis in Azië stond in 2002 vrijwilligerswerk in een weeshuis in Bolivia op het programma. De geplande drie maanden vrijwilligerswerk werden er negen en ja, daarna had ik mijn hart verloren aan dit bijzondere land, waar ik zeker nog wel mijn steentje kon bijdragen.  

Met Stichting Amigos ondersteunen we al meer dan elf jaar projecten voornamelijk gericht op kinderen. Naast dat ik de AMIGOS ondersteuning regelde, was ik erg actief in een aantal projecten, gaf ik een paar uur per week Nederlandse les en bovendien ben ik de afgelopen zeven jaar ook eigenaresse van eetcafé ‘Amsterdam’ geweest. Al met al hebben de afgelopen zeven jaar dus in het teken gestaan van dag en nacht bezig zijn, ‘s morgens bij de projecten, ’s middags, ’s avonds en ’s nachts in het eetcafé. Ja, een eigen bedrijf is leuk, maar je bent altijd bezig en is het in de eerste paar jaar ook best moeilijk.

Naast dat in Stompwijk en omgeving veel AMIGOS activiteiten worden georganiseerd om geld in te zamelen, hebben we in het eetcafé ook veel inzamelingsacties georganiseerd. Ook al kunnen we daar door de wisselkoers niet de bedragen inzamelen wat hier mogelijk is. Maar alle beetjes helpen en iets organiseren in Sucre is natuurlijk ook belangrijk om de mensen uit Sucre en toeristen betrokken en bewust te maken van de problematiek van (werkende) migranten kinderen, de kinderen met een beperking en verlaten kinderen. Helaas heb ik na zeven jaar het eetcafé moeten sluiten omdat de huur was opgezegd en de vergunning niet verhuisd kon worden. Ik kijk gelukkig terug op een bijzonder mooie en leerzame levenservaring!  

Het is fantastisch om te zien wat Stichting Amigos in de afgelopen elf jaar heeft kunnen betekenen voor de projecten en organisaties die wij ondersteunen. Bestaande organisaties geven wij een extra steuntje in de rug op gebied van educatie, gezondheidszorg, primaire levensbehoefte maar ook op gebied van recreatieve activiteiten. De steun loopt uiteen van onder andere een extra begeleider bij een weeshuis, fysiotherapie, ergotherapie en speciaal onderwijs, voorlichting en fluorbehandelingen voor het behouden van een gezond gebit, middageten bij een kinderdagverblijf, een gezellig dagje uit, … tot een tasje lesmaterialen of een kledingstuk voor kinderen die dit extraatje nodig hebben

Goed, het is te veel om allemaal op te noemen, maar Stichting Amigos kan trots zijn op haar werk. Gelukkig heb ik mijn Amigos werkzaamheden in Bolivia tijdens mijn verblijf in Stompwijk aan een Nederlandse en Duitse vriendin kunnen overdragen. Het is ook bijzonder en geweldig om te zien, dat wanneer je na 3,5 jaar weer een tijdje in Stompwijk bent, hoe iedereen mee leeft met Amigos. Muchas gracias a todos!

 

Volgende week vlieg ik weer terug naar Zuid-Amerika naar de volgende winter, weer terug naar mijn leven daar, naar de projecten en met een nieuwe uitdaging online lessen Nederlands en Spaans. Dus voor een ieder die op zijn of haar tempo Spaans wil leren op een flexibele tijd en dag met een privélerares, neem dan contact op met mij (lindadejong10@hotmail.com). Voor nu kan ik in ieder geval terugkijken op een hele fijne tijd in Stompwijk met mijn familie en met mijn vriend Peter, waar ik naast mijn werkuurtjes met online Skypelessen Nederlands en Spaans weer helemaal bij heb kunnen komen. Nu nog de laatste daagjes, waarbij ik als vrijwilligster nog op de ‘Stompwijk helpt Nepal’ middag aanwezig zal zijn. Ik hoop natuurlijk op de Nepal middag donderdag 14 mei in de bovenmeer nog gedag te kunnen zeggen aan velen.

Tot de volgende keer in Stompwijk!

Veel liefs de Stompwijkse wereldburger’ Linda de Jong