Toernieuws Toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Op Hemelvaartsdag stond voor de A en B de jaarlijkse Tunneltocht op het programma. Een kleine 20 fietsers stonden om half 9 klaar om deze traditie voort te zetten en zij troffen fris, maar zonnig weer.

tunneltocht

De A1 vertrok met 7 man via een aantal kleinere tunneltjes naar de Rotte en daarna over de Van Brienenoordbrug. Op de dijk naar de Kiltunnel werden we verrast door een groot hek dat de weg blokkeerde. Na een stukje omrijden kwamen we weer borden ’s Gravendeel tegen en wist Ronald dat dit onderdeel van de ‘oude’ route was. Dankzij de diverse keren voorrijden was dat destijds goed blijven hangen. Na de Kiltunnel reden we door de uiterwaarden van de Oude Maas naar de Heijnenoordtunnel. Daarna is het maar een klein stukje tot de koffie. Bij Pannenkoekenhuis de Oude Maas zat de B al aan de koffie met de “appelknaller”. Bij hen aan tafel Cees en Mar van der Meer. De bedenker van de tunneltocht kwam met de auto nog even kijken of iedereen het wel had kunnen vinden. Dat was voor de A3 niet meegevallen, doordat hun routekenner Kees geblesseerd terug huiswaarts gegaan was. Ook wij lieten ons de speciale appelpunt goed smaken en zagen even later ook de A2 binnenkomen. Op weg naar de Maastunnel stuitten we opnieuw op een bord dat de weg afgesloten was. Een man langs de kant riep nog dat het echt dicht was, maar sommige wielrenners zijn zo eigenwijs dat ze dat met eigen ogen willen zien. Na 500 meter konden we dus weer omkeren. Na de Maastunnel langs de Euromast en even een druk stukje met wat stoplichten. Misschien dat de routemaker van de Elfdorpentocht zich daar ook eens over zou kunnen buigen. Daarna langs de Schie en via Oude Leede schoot het weer lekker op en was ik na 120 km weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

Op zondag reden de A en B de rit naar Maasdijk. Voor de C was Waddinxveen een nieuwe bestemming. Dankzij het zonnige weer stonden er weer zo’n 65 fietsers klaar op het parkeerterrein.

Bij de A1 viel de opkomst van 7 wat tegen. Via Ypenburg en Delft reden we richting de Uithof en vervolgens naar Monster om daar nog een stuk van de duinen mee te pakken. De stevige zuidenwind maakte dat nog best een pittig stukje. Onderweg zwaaide nog iemand naar zijn geliefde schoonmoeder en pakten we achter “De Bonte Haas” een nieuw fietspad naar Wateringen. Het fietspad langs het Staelduinse Bos lag er weer prachtig bij en na zo 55 km namen we plaats op het terras in Maasdijk. Na de koffie volgde opnieuw een prachtig fietspad door de Oranjepolder en het bekende fietspad langs de Gaag. Op de Schie was een roeiwedstrijd aan de gang en stonden vele toeschouwers langs de kant en op de brug de deelnemers aan te moedigen. Leuk om het grote enthousiasme te zien. Toen ik na ruim 95 km weer terug in Stompwijk arriveerde waren alle anderen al eerder afgeslagen richting huis.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 9-en (7 mannen/2 vrouwen) naar Maasdijk. Lydia ontbrak wegens knieproblemen en Wim Loomans heeft griep. Beiden beterschap gewenst. Al snel na de start ging Leo van Santen naast Jaap op kop rijden. De heenweg, via Delft, was weer mooi en groen. Het was weliswaar zonnig maar de matige wind was fris. Volgens de weergeleerden in de groep bestaat de mogelijkheid dat we dit weer blijven houden tot de langste dag. Hopelijk zitten ze er even ver naast als hun collega’s bij het KNMI. Het was druk op de fietspaden met grote groepen van vele andere toerclubs. Na ca. 35 km, arriveerden wij als eerste bij de koffiestop café “Rust Wat” in Maasdijk. Na even op het terras gezeten te hebben gingen we toch maar naar de grote tafel binnen. Na ons kwam ook de A2 (13) naar binnen. De A1 koos voor het terras. Alleen de A3 (14) kwam later. Na de koffie via de bekende route terug naar Stompwijk. Nog in het Westland moest er een lekke band gerepareerd worden. Net toen we weer opstapten stopte er een groepje Engelsen bij ons. Zij wilden naar Naaldwijk. Ja, leg de route maar eens uit in het Engels. Jaap kreeg een geniale gedachte, “Follow me” sprak hij. x-Km en een aantal kruispunten en bochten verder wees hij “that direction”. “Thank you, have a nice day” riepen ze blij. Thuis in Leiden stond de teller op 90 km.

Hans Heemskerk

Ja, Aad en Annie zijn  op vakantie, wat nu? Er werd aan mij gevraagd of ik een keertje de wegcaptain van de C1 wilde zijn. Daarom ben ik zondagochtend met 8 dames aan het toeren geweest. Dit was voor mij een geheel nieuwe ervaring, wegcaptain te zijn en daardoor was ik wel een beetje zenuwachtig. De eerste rit moet natuurlijk wel goed verlopen, dus overleg op hoog niveau met Jaap de Jong en voorrijden en toen nog een keertje met mijn partner naar Waddinxveen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om deze eerste tocht voor mij als captain wel te laten slagen. Zelfs het weer doet goed aan dus aan de start met 9 dames. Zondag 17 mei was het dan zover, we reden via Meer en Geer naar Zoetermeer. Het ging hier al even fout, maar door dat iedereen hard in de remmen ging werd het juiste pad toch ingeslagen. Daarna richting Noord Aa en Benthuizen. Door het Bentwoud richting Moerkapelle. Van Moerkapelle richting Waddinxveen. Achterin de groep riep er iemand: “Willem, je rijdt verkeerd!”. Toen heb ik even laten merken dat ik mijn rit meer dan goed voorbereid had. Via een omweg kwamen we bij de koffiestop, De Unie in Waddinxveen. Wat een toestanden daar, hefbrug doet het niet meer. Eén van de deelnemers dacht dat het zo stil was omdat de zondag gevierd werd in Waddinxveen. De C2 was al gearriveerd bij de koffie. We konden heerlijk buiten op het vrij beperkte terras koffie drinken en heb ik navraag gedaan wat de prijs van de koffie is. € 2,00 per kopje en doordat het niveau van de groep behoorlijk hoog was vanwege alle blonde haren kwamen we daar heel snel uit. Na de koffie richting Boskoop en toen door via de Hoogeveenseweg naar Benthuizen. Allemaal wind tegen op deze lange weg. Loes en Regina hebben de kop overgenomen want tegen die snelheid kan ik niet op. Dank je wel dames voor dit geweldige trapwerk. En dan via de Noord Aa weer terug naar Stompwijk en 56 km op de teller. Het was een heel leuke ervaring voor mij en ik hoop dat ik het nog eens mag overnemen in vakantietijd. Ik heb er van genoten.

Willem Overdevest

Toertocht Waddinxveen

Zondagochtend half negen en we gaan met z’n achten op pad, door de Meer en Geer waar ik de pas aangelegde brug, de Zoeterdam, nu vanaf de andere kant kan bewonderen. Het voetpad van houtsnippers slingert van de dijk naar beneden. We vliegen er nu in volle vaart voorbij, maar ik zie vanuit mijn ooghoeken dat het een erg leuk plekje is geworden. We fietsen langs het Noord Aa en hier en daar wordt een ontbijttafel op het balkon gedekt. Het koolzaad boet in en wordt overwoekerd door het pijpenkruid en ik zie velden vol met pluizenkoppen van de paardenbloemen. Via Benthuizen fietsen we achter Moerkapelle door richting Waddinxveen waar we langs de Gouwe de weg vervolgen. Ook hier vroege vogels op het balkon aan het ontbijt genietend van het prachtige uitzicht. Zelf zitten we om 10.00 uur aan de koffie met lekkers, dankzij Toos. De serveerster keert terug met een kopje koffie en wordt terug geroepen. Ze zegt de koffie even te ruilen vanwege een voetbad. Die uitdrukking kent Stijn, uit België maar nu woonachtig in Voorburg, niet. Hij woont hier al jaren en zo af en toe komt hij nog een uitdrukking tegen die hem vreemd in de oren klinkt. We nemen de situatie van de wereld in het algemeen en Stompwijk in het bijzonder door. Als we ruim aan het 2e bakje zitten komt de C1 pas in zicht Captain Willem als haan voorop, 8 meiden volgen. Als we vragen waarom zij zo laat zijn, lacht Wim breeduit en mompelt iets over gras dat twee kontjes hoog is. We gaan op weg en de wind blijft fris en we hebben hem nu tegen. Via Hazerswoude komen we opnieuw uit bij de Noord Aa, waar een naakt loper iets van de route is geweken. Hij lijkt geen last te hebben van de kou. Zo ziet u maar dat we lekker buiten bezig zijn en van de natuur genieten. 45 kilometer op de teller en in de benen. Twaalf uur thuis, de dag kan beginnen.

Petra Oliehoek– van Es

Aanstaand weekend rijden alle groepen op maandag (2e Pinksterdag) naar Leimuiden. Voor de A is dit 85 km, de B rijdt 70 km en de C ongeveer 55 km. Vertrek is om 8.30 uur vanaf de sporthal.